Τατόι: Αμύθητης ιστορικής αξίας θησαυροί έρχονται στο φως
Τατόι: Αμύθητης ιστορικής αξίας θησαυροί έρχονται στο φως
Σπάνιες εικόνες από τον παραμυθένιο βασιλικό γάμο της Άννας Μαρίας και του Κωνσταντίνου. Η πλέον περιζήτητη νύφη της εποχής έμελλε στα 18 της να γίνει βασίλισσα της Ελλάδας, αλλά να βασιλέψει μόλις για 3 χρόνια.
Στον γάμο της έλαμπε στο νυφικό σε ιβουάρ απόχρωση, σχεδιασμένο για τη νεαρή Άννα Μαρία δια χειρός του Δανού σχεδιαστή Holger Blom, με μακριά ουρά και πέπλο.
Ο γάμος πραγματικά παραμυθένιος, συγκέντρωσε τους βασιλείς της εποχής στην Αθήνα που είδαν τον διάδοχο Κωνσταντίνο να έχει στο πλευρό του την Άννα Μαρία, τρίτο παιδί του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου και της βασίλισσας Ίνγκριντ, μετά από μία ιστορία αγάπης που έμελλε να ξεκινήσει όταν πρωτοσυνάντησε τον Κωνσταντίνο στα 13 της σε μία επίσκεψη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας στη Δανία.
Ο Κωνσταντίνος θα της κάνει πρόταση γάμου αιφνιδιαστικά στο παλάτι της Κοπεγχάγης και ο πατέρας της νύφης θα τον κλειδώσει στην τουαλέτα για να το συζητήσει με τη σύζυγό του.
Μοναδικό γεγονός ο γάμος του Κωνσταντίνου
Ο γάμος τελικά θα γίνει στην Αθήνα και η εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ» της εποχής μεταφέρει το κλίμα. Όσο για την Άννα Μαρία το «ΒΗΜΑ» σημειώνει:
«Ενθουσίασε η απλότητα και η χάρη της Άννας Μαρίας. 500 άτομα στη χθεσινή πρωθυπουργική δεξίωση. Σαμπάνια και ευχές για την ευτυχία του ζευγαριού».
Πώς βρέθηκε το νυφικό της Άννας Μαρίας
Το πού βρισκόταν το νυφικό που έγινε θέμα συζητήσεως τότε την εποχή, που δεν υπήρχαν κοινωνικά δίκτυα, παρέμενε ένα μυστήριο μέχρι σήμερα που η προσπάθεια για την αξιοποίηση των πρώην βασιλικών κτημάτων είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Κατά τύχη μέσα σε βαλίτσες με το μονόγραμμά της Άννας Μαρίας το νυφικό του γάμου που έγινε τον Σεπτέμβριο του 1964 στην Μητρόπολη βρέθηκε άθικτο. Ήταν 18 Σεπτεμβρίου και η Άννα Μαρία ήταν 18 ετών και 18 ημερών.
«Για δεκαετίες το νυφικό βρισκόταν στις αποθήκες του κτήματος στο Τατόι σε ένα μεταλλικό μπαούλο που φέρει τα αρχικά της Άννας Μαρίας με μια βασιλική κορώνα από πάνω σε μπλε χρώμα. Το νυφικό βρίσκεται πλέον στα χέρια της ομάδας των καταγραφέων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΔΕΑΜ) που μελετά τους μοναδικούς θησαυρούς και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στο Τατόι με σκοπό τη συντήρησή τους», αναφέρει δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ».
Οι λεπτομέρειες του νυφικού
Το εντυπωσιακό νυφικό ήταν ένα σχεδιαστικό κομψοτέχνημα, με τις γραμμές του να τονίζουν την σιλουέτα της Άννας Μαρίας.
Είχε ένα κόψιμο κάτω από το στήθος με μια φάσα σε σχήμα ανάποδου ”ανοιχτού V”, που το έκανε πιο κομψό και αναδείκνυε το νεανικό σώμα της. Τρεις μικρές ανοιχτές πιέτες στο πάνω μέρος της κάθε πλευράς του “V” που ”κοιτούσαν” από ”το κέντρο προς τα έξω”, βοηθούσαν να σχηματιστεί καλύτερα το στήθος. Μπροστά, κάτω από τη φάσα υπήρχε ένα άνοιγμα και τα δύο φύλλα που σχηματίζονταν κατέληγαν στον ποδόγυρο με στρογγυλάδες και από μέσα εμφανιζόταν μια δεύτερη φούστα.
Η Άννα Μαρία στο κεφάλι φορούσε την τιάρα του Χεδίβη της Αιγύπτου, δημιουργία του Καρτιέ, το μακρύ πέπλο ήταν από χειροποίητη ιρλαδέζικη δαντέλα, ενώ το σχέδιο του νυφικού είχε κρατηθεί επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την ημέρα του γάμου.
Την ίδια ώρα όμως που το πολύτιμο νυφικό ξαναβγήκε στην επιφάνεια, και άλλοι θησαυροί του Τατοΐου έρχονται στο φως και θα συνεχίσουν να έρχονται. Την ίδια ώρα 2 από τα αγαπημένα αυτοκίνητα του Κωνσταντίνου άλλαξαν χέρια, με το αστρονομικό ποσό των 2 εκατομμυρίων να καταβάλλεται για τα ιστορικά οχήματα.
Τα σχόλια είναι κλειστά.