Εκτός ΜΕΘ και με σημάδια επικοινωνίας ο 54χρονος που έπαθε ηλεκτροπληξία στο Ηράκλειο
Ο 54χρονος παραμένει σε σοβαρή κατάσταση και βρίσκεται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση
Εκτός ΜΕΘ και με σημάδια επικοινωνίας ο 54χρονος που έπαθε ηλεκτροπληξία στο Ηράκλειο
Εκτός Εντατικής βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης ο 54χρονος οικοδόμος-ελαιοχρωματιστής, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη κεραυνοβολήθηκε από το ρεύμα την ώρα που εκτελούσε εργασίες συντήρησης, με αποτέλεσμα να πέσει από ύψος στο πεζοδρόμιο και να τραυματιστεί σοβαρά, σε περιοχή της πόλης του Ηρακλείου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο 54χρονος Κρητικός, πατέρας ενός ανήλικου κοριτσιού εξήλθε της ΜΕΘ του Θριάσιου Νοσοκομείου όπου είχε μεταφερθεί με αεροδιακομιδή πριν από μερικά 24ωρα, εξαιτίας της βαρύτητας των τραυμάτων του.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο neakriti.gr και τη «Νέα Κρήτη», ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Στέλιος Βοργιάς, ο 54χρονος παραμένει σε σοβαρή κατάσταση και βρίσκεται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.
Εντούτοις, φέρεται ότι ο 54χρονος επανέκτησε κάποια επαφή με το περιβάλλον.
Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί αρμοδίως εάν η ηλεκτροπληξία που υπέστη επηρέασε τη λειτουργία ζωτικών του οργάνων, κάτι που μένει να διαφανεί μέσα στο επόμενο διάστημα.
Το χρονικό
Ήταν γύρω στις 11 το πρωί της περασμένης Πέμπτης όταν ο 54χρονος οικοδόμος-ελαιοχρωματιστής εκτελούσε εργασίες συντήρησης-βαφής σε σούπερ μάρκετ, στη συμβολή των οδών Παρασκευοπούλου και Ιωνίας, στο Ηράκλειο. Κάτω από άγνωστες συνθήκες -κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για καλώδιο με το οποίο ήρθε σε επαφή- ο 54χρονος “χτυπήθηκε” από το ηλεκτρικό ρεύμα κι έπεσε από ύψος στο πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαρύτατα. Ο 54χρονος παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο ΠΑΓΝΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, διατηρούσε την επαφή με το περιβάλλον.
Δυστυχώς, ωστόσο, στο ΠΑΓΝΗ δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων, οι διαδικασίες απολύμανσης στο ΠΑΓΝΗ είχαν θέσει εκτός λειτουργίας – μεταξύ άλλων – αρκετές κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έγινε προσπάθεια να διακομιστεί ο 54χρονος στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν έγινε ποτέ, καθώς δεν βρέθηκε διαθέσιμο κρεβάτι Εντατικής ούτε στα Χανιά, ούτε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.
Όπως είχε αναφέρει πριν από μερικές ημέρες ο κ. Βοργιάς, για αρκετές ώρες ο 54χρονος νοσηλευόταν στα “επείγοντα” του ΠΑΓΝΗ, «με ανοικτές τις πληγές και με μεγάλο κίνδυνο να υπάρξει μόλυνση!». Ο κ. Βοργιάς εμφανώς αγανακτισμένος τόνισε το γεγονός ότι είναι «αδιανόητο να μην υπάρχει διαθέσιμη ούτε μια κλίνη ΜΕΘ σε όλη την Κρήτη!». «Πρέπει να ντρέπονται όλοι. Όλοι οι βουλευτές της Κρήτης -και ιδιαίτερα αυτοί της κυβέρνησης- που τα βλέπουν όλα αυτά τόσο καιρό και δεν κάνουν τίποτα!». Τελικά, μετά από πολλές προσπάθειες, βρέθηκε λύση και ο 54χρονος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή στην Αττική και το Θριάσιο Νοσοκομείο.
Εξάλλου, προ ημερών, ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ, Δημήτρης Βρύσαλης είχε αναφέρει ότι το «περιστατικό με την μεταφορά βαρέως πάσχοντα στο Θριάσιο Νοσοκομείο λόγω έλλειψης κρεβατιού ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ και συνολικά στο νησί επιβεβαιώνει αυτό που είχαμε τονίσει ότι η μείωση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο και θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα τόσο στη μείωση των τακτικών καρδιοχειρουργικών, θωρακοχειρουργικών και άλλων σοβαρών περιστατικών, που συχνά χρήζουν μετεγχειρητικής εντατικής παρακολούθησης όσο και για τα έκτακτα περιστατικά που χρήζουν κλίνης ΜΕΘ».
Σύμφωνα με τον κ. Βρύσαλη, «οι κίνδυνοι της ανεπάρκειας και της υποστελέχωσης ΜΕΘ και χειρουργείων για την υγεία των ασθενών είναι τεράστιοι. Το είχαμε επισημάνει. Η νοσηρότητα και η θνητότητα θα αυξηθούν, αν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται σε κλινικές εκτός ΜΕΘ ή όταν καθυστερεί σημαντικά η χειρουργική αντιμετώπισή τους ή η εντατική παρακολούθησή τους. Η υγεία όμως δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις, αλλά η μείωση του κόστους. (…) Στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ υπηρετούν 60 περίπου νοσηλευτές, ενώ για να λειτουργεί με ασφάλεια χρειάζονται τουλάχιστον 100. Οι μισοί περίπου από τους υπηρετούντες νοσηλευτές είναι επικουρικοί και ειδικευόμενοι, δηλαδή συμβασιούχοι και εργαζόμενοι που ακόμη εκπαιδεύονται. Και το ιατρικό προσωπικό όμως έχει ελαττωθεί, καθώς, μετά από αρκετές αποχωρήσεις, έχουν μείνει 14 εντατικολόγοι (ενώ παλιότερα υπηρετούσαν 19). Ανεπαρκές είναι και το προσωπικό καθαριότητας καθώς και οι μεταφορείς που καλύπτουν τη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ».neakriti.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.