Πότε ανοίγει το πουγκί ο Χατζηδάκης
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία παραφιλολογία ότι τελικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει κάνει τα κουμάντα του και έχει εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια ώστε να παραταθεί για δύο ακόμη μήνες έως το τέλος του έτους το market pass για όλους (όχι μόνο για εκείνους που ζουν σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές) αλλά και να δοθεί έκτακτο βοήθημα σε μακροχρόνια άνεργους, οικογένειες με παιδιά, δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα κτλ.
Μάλιστα κάποιοι κύκλοι σπεύδουν να προκαταλάβουν ακόμη και τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού», όπως δήλωσε πρόσφατα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του και θα βρει τον τρόπο και τα χρήματα για να δοθούν έκτακτα επιδόματα σε ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.
Ο κ. Κ. Χατζηδάκης
Τελικά τι ακριβώς συμβαίνει; Όντως το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τέτοιου είδους σενάρια ή κάποιοι τα βγάζουν από το μυαλό για να δημιουργήσουν εντυπώσεις ή ακόμη και για να βλάψουν την κυβέρνηση;
Την απάντηση την έδωσε πρόσφατα ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2024 από το βήμα της βουλής αλλά και σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής.
Στο ερώτημα που του ετέθη αν υπάρχει πιθανότητα να δοθούν νέες παροχές μετά και την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργό «ότι θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού» ο κ. Χατζηδάκης απάντησε αυτολεξεί: «Ο προϋπολογισμός εξελίσσεται καλά, υπεραποδίδει θα έλεγα, διότι υπεραποδίδει η οικονομία! Και αυτό παρά το ότι το 2023 ήταν εκλογική χρονιά και παρά τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Ωστόσο, η οικονομία έχει πάντα αβεβαιότητες. Η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει. Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στο Ισραήλ είναι σε εξέλιξη. Και, βεβαίως, η χώρα είναι σταθερά στον μεγεθυντικό φακό των αγορών και των οίκων αξιολόγησης, ιδίως ενόψει επενδυτικής βαθμίδας. Επομένως, κάθε πράγμα στην ώρα του. Αν υπάρχει περίσσευμα, θα κάνουμε αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός. Αλλά πρέπει πάντα κάτι να έχουμε στην άκρη για τις δύσκολες στιγμές. Επομένως, θα τοποθετηθούμε όταν έρθει η ώρα».
Έκτακτες παροχές
Ουσιαστικά ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθαρίζει ότι θα δοθεί κάποια πρόσθετη βοήθεια εφόσον όλοι οι «οικονομικοί πλανήτες ευθυγραμμιστούν» πράγμα πάρα πολύ δύσκολο στην παρούσα συγκυρία αλλά όχι εντελώς αδύνατον.
Πάντως αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι σε αυτή τη φάση, με όλα τα μέτωπα ανοιχτά εντός και εκτός Ελλάδος, το τελευταίο που σκέφτεται ο πρωθυπουργός είναι να δώσει μία επιπόλαιη εντολή για έκτακτες παροχές και να τινάξει το οικονομικό οικοδόμημα στον αέρα ενόψει μάλιστα και της ανάκτησης της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Και σ αυτό φαίνεται να συμφωνεί απόλυτα και ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Χατζηδάκης.
«Ο προϋπολογισμός εξελίσσεται καλά, υπεραποδίδει θα έλεγα»
Το τέλος επιτηδεύματος
Από την άλλη ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης θα εφαρμοστούν όπως για παράδειγμα η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που περίμεναν περίπου 600.000 επαγγελματίες να είχε καταργηθεί από την περασμένη 4ετία αλλά λόγω covid, πολέμου στην Ουκρανία αλλά και φοροδιαφυγής πήγε πίσω.
Ο κ. Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024 στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι μέσα στους έξι στόχους της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη χρονιά είναι η συνέχιση της φιλικής πολιτικής προς την επιχειρηματικότητα και είπε ότι «Προσπαθούμε να κρατάμε τους φορολογικούς συντελεστές και αν υπάρξει δυνατότητα να δούμε αποκλιμάκωση. Έχουμε στο μυαλό μας την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Σίγουρα από το 2025 θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, γιατί οι επενδύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργούνται δουλειές και να στηρίζει το κράτος μία υγιή κοινωνική πολιτική», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Οι ασφαλιστικές εισφορές
Κάτι ανάλογο απάντησε και στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήδη με το νόμο 5045/2023 εφαρμόσαμε το 50% των οικονομικών μας δεσμεύσεων για την τετραετία. Μεταξύ αυτών και φορολογικές ελαφρύνσεις όπως η αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες με παιδιά και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Σε σχέση με το τέλος επιτηδεύματος, όπως είναι γνωστό, έχουμε δεσμευθεί για μείωση του τέλους ξεκινώντας από το 2025 και συνδέοντας τη μείωση αυτή με την φορολογική συμμόρφωση. Όλα τα υπόλοιπα (π.χ. περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 01.01.2025) θα εφαρμοστούν ανάλογα με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις».
Ο ΦΠΑ
Θα έλεγα ότι στη συνέντευξή στο Βήμα της Κυριακής ήταν πιο ξεκάθαρος από τη Βουλή καθώς όρισε ως έτος αποκλιμάκωσης (όχι εφάπαξ κατάργηση) του τέλους επιτηδεύματος το 2025 συνδέοντας μία τέτοια απόφαση με τη φορολογική συμμόρφωση, δηλαδή με την περιστολή της φοροδιαφυγής.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στις 20 Νοεμβρίου θα περιλαμβάνεται το μέτρο παράτασης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (13% από 24%) στο τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές, στον καφέ, τον πολιτισμό κτλ. που λήγει στο τέλος του έτους.
Πηγή: ot.grhttps://www.in.gr/author/ksiomo/
Τα σχόλια είναι κλειστά.