Πώς θα μπορέσει ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ
Οι προειδοποιήσεις των συνδικάτων στην κυβέρνηση για την αύξηση των μισθών
Πώς θα μπορέσει ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ
Εφικτή θεωρεί η κυβέρνηση την διαμόρφωση των μέσων μισθών στα 1.500 ευρώ έως το τέλος της τετραετίας, αλλά η εικόνα της αγοράς εργασίας δείχνει ότι αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την «επιστροφή» των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ΣΕΒ, επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησης για τις μέσες αμοιβές, επιμένοντας ότι μπορεί να επιτευχθεί έως το 2027. Σημειώνεται ότι οι μέσες μικτές αμοιβές σήμερα είναι 1.038,23 ευρώ.
Οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας
Η κατάρρευση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας έχει ως αποτέλεσμα την απομείωση των μέσων μισθών. Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός ότι από τις ελάχιστες κλαδικές συμβάσεις που υπεγράφησαν το 2022 – συνολικά εικοσιτέσσερις – μόλις οι εννέα προέβλεπαν αυξήσεις μισθών. Οι υπόλοιπες διατηρούν αμετάβλητες τις αμοιβές όπως είχαν διαμορφωθεί από τις προηγούμενες συμβάσεις.
Κι αυτό την ώρα που τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι Έλληνες εργάζονται 41 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο, ενώ αμείβονται λιγότερο.
Η «επιστροφή των μισθών» και των μέσων αμοιβών – που προαναγγέλλει η κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία -, προϋποθέτει την αναπροσαρμογή – όχι μόνο του κατώτατου μισθού – αλλά και των υπολοίπων μισθών, στους οποίους – έως τώρα – δεν «περνούν οι αυξήσεις», που δίνονται στα κατώτατα όρια.
Μπορεί – μετά την τελευταία αύξηση – οι κατώτατοι μισθοί να επανήλθαν στα προ της κρίσης επίπεδα, αλλά οι λεγόμενοι «μέσοι μισθοί», ελάχιστα επηρεάστηκαν από τις αυξήσεις που δόθηκαν στα κατώτατα όρια των αμοιβών. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο το 80% των εργαζομένων δεν έχουν «δει» καμία αλλαγή στις αμοιβές του, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του κατώτατου μισθού.
Για να επιτευχθεί αυτό – όπως και για να φτάσει ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ θα πρέπει να αποκατασταθεί το νομικό καθεστώς (που κατάργησαν τα μνημόνια), το οποίο ίσχυε για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Οι ώρες απασχόλησης
Τα στοιχεία της Eurostat, δείχνουν ότι oι Έλληνες εργάζονται περισσότερο σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους. Συγκεκριμένα, το 2022 εργάζονταν 41 ώρες την εβδομάδα έναντι 37,5 ώρες κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Μετά τους Έλληνες, ακολουθούν οι Πολωνοί με 40,4 ώρες καθώς και οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι με 40,2 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης. Τις λιγότερες ώρες εργάζονται οι Ολλανδοί (33,2), οι Γερμανοί (35,3) και οι Δανοί (35,4).
Ακόμη τα στοιχεία του ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι οι μέσες μεικτές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται σε μόλις 1.038 ευρώ.
Επίσης, καταγράφουν ότι ένας στους τέσσερις μισθωτούς (26%) και συγκεκριμένα 640.718 άτομα σε σύνολο 2.455.046 που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, είναι με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και λαμβάνουν κατά μέσο όρο μισθό 430,81 ευρώ, που αντιστοιχεί «καθαρά» στην τσέπη τους, περί τα 346 ευρώ.
Τέλος, ο ΟΟΣΑ, κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη θέση από το τέλος – σε σύνολο 38 χωρών – αναφορικά με το ύψος του μέσου μισθού.
Πηγή: ΟΤ
Τα σχόλια είναι κλειστά.