Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης «Οι θηριωδίες της ναζιστικής Γερμανίας στην Κρήτη», στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για 80η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου και των χωριών της Δυτικής Ιεράπετρας, από τον Δήμο Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης, την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, τους Δήμους Βιάννου και Μαλεβιζίου, την ΕΛΜΕ Νομού Ηρακλείου, υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Περιλαμβάνει μία νέα σύνθεση του αρχειακού υλικού της Έκθεσης της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων στη Μεγαλόνησο, που φέρει τις υπογραφές των μεγάλων διανοούμενων Νίκου Καζαντζάκη, Ιωάννη Καλιτσουνάκη, Ιωάννη Κακριδή και αποτυπώθηκε φωτογραφικά από τον Κωνσταντίνο Κουτουλάκη.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στον χαιρετισμό του, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές της έκθεσης και τόνισε ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να την επισκεφθεί όσο περισσότερος κόσμος γίνεται και κυρίως οι μαθητές της πόλης, επανέλαβε ότι η διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι απολύτως δίκαιη.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης και η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Ηρακλείου Αρετή Σπαχή. Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο επιζών του Ολοκαυτώματος της Βιάννου Βασίλης Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας Πόπη Λιαδάκη και ο Στέλιος Μπαμπαγαδάκης.
Στην ομιλία του ο Δρ. Γιώργος Τζωράκης, Αρχαιολόγος – Ιστορικός, παρουσίασε περιεκτικά και με γλαφυρό τρόπο το φωτογραφικό αρχείο Κουτουλάκη και επιλεγμένα αποσπάσματα της έκθεσης, που αναδεικνύουν σε όλη τους την έκταση τα τερατώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία στην Κρήτη. Ο Δρ. Γιώργος Καλογεράκης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναφέρθηκε στους δεκάδες μαζικούς τουφεκισμούς και σφαγές αμάχων από την πρώτη μέρα της Μάχης της Κρήτης έως τον Σεπτέμβριο του 1941.
Ο Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Πανεπιστημιακός, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα αναφέρθηκε στον επίκαιρο αντιφασιστικό χαρακτήρα της εκδήλωσης και τόνισε την άρρηκτη σύνδεση της έκθεσης με τον αγώνα υπεράσπισης της ιστορικής μνήμης απέναντι και διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.
Παρευρέθησαν μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Αρχιμανδρίτης Κορνήλιος Αθανασάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βαγγέλης Ζάχαρης, ο Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη, Στέλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη, Δέσποινα Συγγελάκη, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Μαλεβιζίου Γρηγόρης Περισυνάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων και του Μουσείου Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου Αριστομένης Α. Συγγελάκης, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Αλέξανδρος Παπαδάκης και Γιώργος Σαρρής, οι Νίκος Μπιμπάκης και Γιώργος Καρτσωνάκης από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Σοκαρά, ο υποψήφιος Δήμαρχος Βιάννου Κώστας Μωϋσάκης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκος Λογοθέτης, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Βοργιάς και Νεκτάριος Μωϋσάκης και ο πρώην Νομάρχης Ηρακλείου κ. Δημήτρης Σαρρής.
Το μουσικό επίλογο της εκδήλωσης ανέλαβαν η Καθηγήτρια Λίλυ Δάκα στο πιάνο και οι απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου Κωνσταντίνος Μπουτσόλης (κλαρινέτο) και Λευτέρης Μπουτσόλης (κοντραμπάσο).
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η Στέλλα Νησιώτη και η Δέσποινα Συγγελάκη και του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη ο Δρ. Γιώργος Τζωράκης και ο Καθηγητής Μανώλης Δρακάκης.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από 9:00 έως 13:00 και 18:00 έως 21:00 καθημερινά.
Τα σχόλια είναι κλειστά.