Με αφορμή τα περιστατικά δαγκώματος από θαλάσσιες χελώνες που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο Μαράθι, ακόμα ένας λουόμενος περιγράφει στο zarpanews.gr τη δική του εμπειρία.
Όπως αναφέρει στο zarpanews.gr, το συμβάν έγινε το περασμένο Σάββατο 26 Αυγούστου, στον μόλο στην παραλία στο Μαράθι, όταν εκεί που κολυμπούσε ένιωσε το δάγκωμα από μία χελώνα η οποία τον δάγκωσε στο χέρι, στο ύψος του αντίχειρα.
Ο ίδιος μετέβη αμέσως στο νοσοκομείο, όπου χρειάστηκε οι γιατροί να του βάλλουν έξι ράμματα στο σημείο του δαγκώματος.
Ο άνδρας εφιστά την προσοχή των λουομένων και αναφέρει πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν βλέπουν τις χελώνες, και σε καμία περίπτωση να μην τις ταϊζουν, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του ΑΡΧΕΛΩΝ, τις συμβουλές του οποίου θα πρέπει και να τηρούν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να καταστεί επικίνδυνο.
«Στο σημείο εκείνο, πηγαίνουν και παιδιά, αν τύχει κάποιο περιστατικό και η χελώνα κόψει κάποιο δάχτυλο, θα λέμε μετά πως φταίει η χελώνα κι όχι εμείς», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ, σε επικοινωνία του με το zarpanews.gr δίνει κάποιες χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις θαλάσσιες χελώνες οι πολίτες, σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή μαζί τους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει:
Παρόλο που για πολλούς θα φάνταζε ωραίο να είχαν την ευκαιρία να κολυμπήσουν παρέα με μία θαλάσσια χελώνα, στην πραγματικότητα η αλληλεπίδραση μπορεί να μην είναι πάντα ευχάριστη. Τώρα που οι λουόμενοι στις ελληνικές παραλίες κορυφώνονται, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι σαν τα κατοικίδια ζώα, με τα οποία έχουμε όλοι εξοικειωθεί. Ζουν ελεύθερες στη θάλασσα, συνήθως ταξιδεύουν για μεγάλες αποστάσεις και σπάνια συναντούν τους ανθρώπους. «Όμως, στις περιοχές που μια θαλάσσια χελώνα συσχετίζει την ανθρώπινη παρουσία με τροφή, η συμπεριφορά της αλλάζει. Αντιμετωπίζει τους λουόμενους αλλά και άλλες χελώνες σαν ανταγωνιστές στην περιοχή διατροφής της και προσπαθεί με δαγκώματα να τους διώξει από κει», λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής.
Προσοχή λοιπόν: Μια χελώνα μπορεί να σε καταδιώξει στη θάλασσα για να σε απομακρύνει από τον ζωτικό της χώρο. Επίσης, αν έχει ταϊστεί στο σημείο αυτό από ανθρώπους, μπορεί να σε πλησιάσει και να σε δαγκώσει. Αυτό συμβαίνει και στο Λιμένι της Μάνης, όπου το τοπικό Κέντρο Υγείας κάθε καλοκαίρι καταγράφει δεκάδες περιστατικά επιθέσεων θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπολείμματα θαλάσσιων οργανισμών ρίχνονται συστηματικά στη θάλασσα από εγκαταστάσεις, προς κατανάλωση από θαλάσσιες χελώνες που ζουν εκεί. Όμως η απόρριψη νεκρών οργανισμών και υπολειμμάτων τροφής στη θάλασσα αποτελεί ρύπανση και διώκεται ποινικά και αποτελεί όχληση σε προστατευόμενα είδη. Η γνώση για τους θαλάσσιους οργανισμούς και η ενημέρωση μπορούν να βοηθήσουν στο να αποφευχθούν τα προβλήματα αυτά και να αναπτυχθεί ερισσότερος σεβασμός προς τη φύση και τα οικοσυστήματα του πλανήτη.
Οδηγίες προς λουόμενους:
- Μην πλησιάζετε τις θαλάσσιες χελώνες – Κρατάτε αποστάσεις
- Αποφύγετε την επαφή με τις θαλάσσιες χελώνες – Κίνδυνος τραυματισμού
- Το τάισμα ενός προστατευόμενου είδους με τροφές που δεν αποτελούν την φυσιολογική του διατροφή, αποτελεί όχληση και απαγορεύεται από τον νόμο. Μην ταΐζετε τις θαλάσσιες χελώνες
- Αν δείτε ανθρώπους από συγκεκριμένες εγκαταστάσεις να ταΐζουν θαλάσσιες χελώνες ή να ρίχνουν υπολείμματα τροφής στην θάλασσα, μπορείτε να το αναφέρετε στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ή/και το Λιμεναρχείο της περιοχής. Αν συναντήσετε τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα μπορείτε να καλέσετε στο 24ωρο τηλέφωνο του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ (+30) 6941511511 για την άμεση μεταφορά στο Κέντρο Διάσωσης. Στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ φθάνουν περίπου 70 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες κάθε χρόνο, που διασώζονται στις Ελληνικές θάλασσες.Στις εγκαταστάσεις του γίνεται η περίθαλψη και η αποκατάσταση των χελωνών και από εκεί οργανώνεται η επιστροφή τους στη θάλασσα.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΡΧΕΛΩΝ: Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών τηλ. 210 8982600 email: rc.officer@archelon.gr
ΔΙΑΣΩΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ: 24ΩΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ (+30) 69 41 511 511
Τα σχόλια είναι κλειστά.