Το κόκκινο σκαθάρι ή Rhynchophorus δημιουργεί ανησυχία για το ενδεχόμενο επέκτασης προσβολής των φοινίκων εντός του φοινικόδασος Βάι.
Παρ’ ό,τι εδώ και 10 χρόνια που έχει παρατηρηθεί η παρουσία του μέσα στο δάσος ουδέποτε πριν είχε προσβάλει τον ενδημικό φοίνικα Θεόφραστου που φύεται στο Βάι. Μια ανησυχητική ανακάλυψη του Διευθυντή Δασών Λασιθίου Μανώλη Κουδουμά, μετά από επιτόπιο έλεγχο, αλλάζει τα δεδομένα, αφού βρέθηκε φοίνικας προσβεβλημένος από το κόκκινο σκαθάρι σε σημείο κοντά στο πάρκινγκ.
Επίσης, δυο φοίνικες μέσης ηλικίας φαίνεται να έχουν προσβληθεί εδώ και πολύ καιρό, αφού είναι ήδη ξεροί.
Η επέμβαση για την σωτηρία του φοίνικα έγινε με χρήση γερανοφόρου οχήματος από τη Δασική υπηρεσία όπου με εφαρμογή ειδικής τεχνικής που ονομάζεται Δένδρο χειρουργική δασολόγοι της υπηρεσίας αφαίρεσαν το προσβεβλημένο μέρος του δένδρου και εντός του κορμού έκαναν έγχυση ειδικού φαρμάκου προκειμένου να φτάσει στην καρδιά του φοίνικα στο σημείο όπου μεγαλώνουν οι προνύμφες του κόκκινου σκαθαριού και να εξοντώσουν το έντομο που τον κατατρώει μέχρι να ξεραθεί.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Διευθυντής Δασών Λασιθίου Μανώλης Κουδουμάς: «Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν επισκοπήσεις από το προσωπικό της ΔΔ Λασιθίου για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν προσβεβλημένα δένδρα στον πυρήνα του δάσους» Ο κίνδυνος είναι σοβαρός για το δάσος του Βάι που μέχρι σήμερα επιβίωσε από το σκαθάρι αφού το έντομο δεν προτιμούσε το συγκεκριμένο είδος φοίνικα λόγω της σκληρότητας του κορμού. Άμεσα θα κατατεθεί η μελέτη προς επικαιροποίηση και έγκριση της για την προστασία του φοινικόδασους Βάι, όχι μόνο από το σκαθάρι, αλλά και την βορά των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αλλά και πολιτών που δεν σέβονται την απαγόρευση εισόδου καταπατώντας το διαχωριστικό σκοινί της περίφραξης μάλιστα κατασκηνωτές είχαν γεμίσει σκουπίδια σημεία του δάσους δημιουργώντας μια απαράδεχτη κατάσταση. Σύμφωνα με τον τον κ Κουδουμά εντοπίστηκαν παραβάσεις και έγιναν οι ανάλογες μηνύσεις. Ελάχιστα πράγματα έχουν υλοποιηθεί από το πρόγραμμα life όπου είχε ενταχθεί η περιοχή ενώ η υπερεκμετάλλευση του μοναδικού στην Ευρώπη Φοινικόδασους με φοίνικα Θεοφράστου απειλεί την Βιωσιμότητά του. Απαραίτητη η ένταξη του δάσους σε ειδικό πρόγραμμα προστασίας προκειμένου να μην χαθεί το μοναδικό αυτό μνημείο της άγριας Κρητικής φύσης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.