Κρήτη: «Ντρεπόμαστε να κοιτάξουμε τους ασθενείς στα μάτια με τόσες αναβολές στα χειρουργεία τους» λένε οι γιατροί
Κρήτη: «Ντρεπόμαστε να κοιτάξουμε τους ασθενείς στα μάτια με τόσες αναβολές στα χειρουργεία τους» λένε οι γιατροί
Κοινωνική έκρηξη ετοιμάζεται να δημιουργηθεί στα νοσοκομεία της Κρήτης που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και αδυνατούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους.
Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου που καλείται να αντιμετωπίσει περιστατικά από όλο το νησί.
Η εικόνα στην Ορθοπεδική Κλινική είναι αποκαρδιωτική. Μέχρι χθες σχεδόν 35 ασθενείς, κυρίως με κατάγματα, ήταν στην αναμονή έως και 15 ημέρες για να μπουν στο χειρουργείο, ωστόσο διαθέσιμος χειρουργικός χρόνος δεν υπάρχει ούτε οι αναισθησιολόγοι επαρκούν.
Από το Αναισθησιολογικό Τμήμα γιατροί φεύγουν για να ιδιωτεύσουν ή να εργαστούν στο εξωτερικό, με πολλαπλάσιες αμοιβές ενώ το ίδιο συμβαίνει και με άλλα τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου.
Από την Ορθοπεδική Κλινική έφυγε λόγω συνταξιοδότησης ο γιατρός Κώστας Μπαλαλής, ενώ σε λίγες εβδομάδες φεύγει λίγο νωρίτερα από την συνταξιοδότηση και ο ορθοπεδικός Μανόλης Βεληβασάκης.
“Ντρέπομαι να κοιτάξω τους ασθενείς μου στα μάτια. Τους λέμε ότι θα τους χειρουργήσουμε, τους το λέμε 4-5 φορές και μετά το χειρουργείο αναβάλλεται ξανά και ξανά. Δεν ξέρουμε πια τι να τους πούμε” ανέφερε γιατρός στο Ράδιο Κρήτη.
“Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει αφεθεί στην τύχη του” λέει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης
“Η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη και όσο χειροτερεύει η εικόνα στα υπόλοιπα νοσοκομεία του νησιού και δεν μπορούν να καλύψουν περιστατικά, τόσο επιβαρύνεται το ΠΑΓΝΗ που δέχεται κόσμο και από τα γύρω νησιά” είπε στο Ράδιο Κρήτη ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου καθηγητής Ορθοπεδικής Γιώργος Κοντάκης.
Ο κ. Κοντάκης ανέφερε ότι στην Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική δεν χειρουργούνται μόνο κατάγματα, γίνονται επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη, αντιμετωπίζονται ογκολογικά περιστατικά και πολλά άλλα.
Στο ερώτημα τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά στις αναμονές των ασθενών για να κάνουν μια επέμβαση, είπε: “Μια προσωρινή λύση θα ήταν να γίνονται χειρουργεία τα Σαββατοκύριακα έναντι έξτρα αμοιβής προφανώς αλλά νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Το πρόβλημα είναι οι πολύ χαμηλές αμοιβές των γιατρών, αν δεν αυξηθούν θα συνεχίσουν να φεύγουν από το ΕΣΥ”.
“Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει αφεθεί στην τύχη του” κατέληξε ο κ. Κοντάκης.
Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα νοσοκομείο, κέντρο υγείας η περιφερειακό ιατρείο στην Κρήτη που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω υποστελέχωσης και φορείς, σωματεία και εργαζόμενοι οργάνωσαν ευρεία σύσκεψη για την υγεία και καλούν τους πολίτες να αγωνιστούν και οι ίδιοι για το κοινωνικό αγαθό που δικαιούνται.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ κ. Δημήτρης Βρύσαλης, αναφέρει τα εξής:
“Σήμερα (31/8) πραγματοποιήθηκε κοινή παγκρήτια σύσκεψη σωματείων εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων, συλλόγων εργαζομένων ΠΦΥ, Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ και ΕΚΑΒ Κρήτης, με σκοπό το συντονισμό της αγωνιστικής μας δράσης απέναντι στα οξυμμένα προβλήματα των δημόσιων δομών υγείας της περιοχής μας.
Εκλεγμένοι εκπρόσωποι από τα ΔΣ των συλλόγων/ενώσεων μετέφεραν εικόνα από την τραγική υποβάθμιση των νοσοκομείων, των ΚΥ και του ΕΚΑΒ εξαιτίας της χρόνιας υποστελέχωσης. Όλοι σχεδόν επέστησαν την προσοχή στον κίνδυνο να αναστείλουν τη λειτουργία τους βασικά τμήματα και κλινικές και να καταρρεύσουν ολόκληρες μονάδες υγείας μετά το κύμα παραιτήσεων υγειονομικών. Εκφράστηκε επίσης η αγανάκτηση για τις εξουθενωτικές συνθήκες δουλειάς, που οδηγούν στις παραιτήσεις, επιδεινώνοντας τα προβλήματα. Καταδικάστηκαν τα «μπαλώματα», που εφαρμόζουν υπουργείο και διοικήσεις ΥΠΕ και νοσοκομείων (και στηρίζουν οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Κρήτης), με τις μετακινήσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα μπλοκάκια κοκ. Απορρίφθηκαν τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο» ΕΣΥ, που περιλαμβάνουν αξιολόγηση μονάδων υγείας (από τον ΟΔΙΠΥ), συγχωνεύσεις νοσοκομείων (π.χ. Λασιθίου), μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, επανείσοδο εργολάβων σε καθαριότητα, σίτιση κ.ά.
Συμφωνήθηκε ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο
· για αύξηση κρατικής χρηματοδότησης της υγείας,
· πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών υγείας και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων,
· αυξήσεις μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ.
· Τα σωματεία υγειονομικών εναντιωνόμαστε στα επερχόμενα νομοσχέδια για το νέο υγειονομικό χάρτη και την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων
· καθώς και στο εργασιακό νομοσχέδιο, που νομιμοποιεί τις 13 ώρες δουλειάς ημερησίως και επιφέρει πρόσθετο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν άμεσες συνεδριάσεις των ΔΣ των σωματείων, συνελεύσεις και δράσεις-κινητοποιήσεις ανά νοσοκομείο (εντός του Σεπτέμβρη), παράσταση διαμαρτυρίας υγειονομικών στην 7η ΥΠΕ και συνάντηση εκπροσώπων των ΔΣ με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ (μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα), συνάντηση-συζήτηση προβλημάτων με υποψήφιους περιφερειάρχες, συσκέψεις υγειονομικών σωματείων με φορείς και σωματεία εργαζομένων (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) και συνταξιούχων ανά νομό, και ενδεχομένως κάποια παγκρήτια κινητοποίηση τον Οκτώβρη (ή Νοέμβρη) πιθανόν στα πλαίσια κάποιας πανελλαδικής απεργίας των ομοσπονδιών των υγειονομικών.
Συνεχίζουμε δυναμικά μαζικά το συλλογικό αγώνα για ένα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ ΔΗΜΌΣΙΟ ΔΩΡΕΆΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΎΣΤΗΜΑ ΥΓΕΊΑΣ που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες με κατάργηση των πληρωμών των ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Γιατί η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα”.ekriti.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.