Υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου τον Αύγουστο

ΑΙΣΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Οι όποιες απώλειες καταγράφονται οφείλονται στη μεγάλη αύξηση των κλινών τονίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου
Με πολύ ψηλές πληρότητες που αγγίζουν το 100% στα περισσότερα ξενοδοχεία και καταλύματα εξελίσσεται ο Αύγουστος στον νομό Ρεθύμνου. Μαζί με τους επισκέπτες από την Ευρώπη, έχουν ήδη ξεκινήσει να καταφτάνουν και Έλληνες επισκέπτες που επιλέγουν για τη διαμονή τους τα ξενοδοχειακά καταλύματα.

Η κίνηση είναι σημαντικά αυξημένη, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στους δρόμους και τα εμπορικά καταστήματα και παρά την όποια κατήφεια επικρατούσε το πρώτο τρίμηνο της σεζόν, το κλίμα φαίνεται ότι αντιστρέφεται με την αισιοδοξία να κυριαρχεί όχι μόνο για τον Αύγουστο, αλλά και για το επόμενο δίμηνο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των επιχειρηματιών του τουρισμού του τόπου κάνουν λόγο για αφίξεις που θα είναι κατά 10% αυξημένες συγκριτικά με την περυσινή χρονιά.

Ωστόσο, οι παράγοντες του τουρισμού αναφέρουν ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις της φετινής σεζόν σε σχέση με τις προηγούμενες και πολλές φορές επισημαίνουν ότι η όποια σύγκριση δεν είναι σωστή.

Ειδικότερα, τίθεται το ζήτημα των κλινών, οι οποίες έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα οι πληρότητες στο σύνολο των μονάδων να είναι χαμηλότερες, ακόμα και αν οι αφίξεις είναι περισσότερες. Ένα άλλο δεδομένο έχει να κάνει με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων οι οποίες φαίνεται πως φέτος είναι λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αν και η μείωση είναι μικρή, είναι εντούτοις ορατή. Παράλληλα, όπως προσθέτουνε πράκτορες και ξενοδόχοι το τουριστικό πακέτο φέτος είναι αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό έχει επιπτώσεις στις ταξιδιωτικές συνήθειες και συμπεριφορές.

Αφενός καταγράφεται μια στροφή στα ξενοδοχεία καθώς η τάση των επισκεπτών δείχνει ότι θέλουν να έχουν συγκεκριμένο προϋπολογισμό στις διακοπές τους και παράλληλα έχουν περιορίσει τις εξόδους σε καταστήματα εμπορικά και αναψυχής, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που επικρατεί γκρίνια στην αγορά δηλώνουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού. Οι οικονομικές επιπτώσεις φαίνονται και στην επιλογή του καταλύματος των επισκεπτών, καθώς τα πεντάστερα και τα λουξ ξενοδοχεία καταγράφουν μικρές απώλειες και αυξάνεται η ζήτηση για χαμηλότερης κατηγορίας μονάδες.

Όλα αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην αποτύπωση της τουριστικής κίνησης στον νομό. Αριθμητικά πάντως, κοινή διαπίστωση είναι ότι οι τουρίστες είναι περισσότεροι όπως περισσότερα αναμένεται να είναι και οι τουριστικές εισπράξεις.

Η τεράστια αύξηση κλινών περιορίζει τις πληρότητες
οι πληρότητες είναι πολύ ψηλές στο σύνολό τους όμως παραμένουν άδειες κλίνες και αυτό οφείλεται στην τεράστια αύξηση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια με την κατασκευή νέων ξενοδοχείων και καταλυμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 180.000 υφιστάμενες ξενοδοχειακές κλίνες έχουν προστεθεί την τελευταία πενταετία 40.000 νέες ξενοδοχειακές και 125.000 κλίνες στα καταλύματα βραχυχρόνια μίσθωση.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων νομού Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτή την περίοδο καταγράφονται υψηλές πληρότητες που αγγίζουν το 100% στο σύνολο των καταλυμάτων. Υπάρχουν ακόμα κενά σε εξοχικές κατοικίες και σε διαμερίσματα και αναφέρομαι στις βίλες και στις εξοχικές κατοικίες όπου φέτος, δεν καταγράφεται 100% πληρότητα. Αυτό οφείλεται στη στροφή των ταξιδιωτών στο ξενοδοχείο, καθώς ο πελάτης θέλει να έχει το πακέτο, να είναι σίγουρος ότι ξέρει από πριν τι θα πληρώνει φεύγοντας από το σπίτι του. Όμως, τα στατιστικά δείχνουν ότι και σε αφίξεις είμαστε στο συν σε σχέση με πέρυσι. Βέβαια, η γκρίνια που ακουγόταν Απρίλη, Μάη, Ιούνιο, και ακόμη ακούγεται, δείχνει ότι από την μια έχουμε αύξηση των κλινών, και από την άλλη πιθανότατα ίσως να έχουν μειωθεί και οι διανυκτερεύσεις. Δεν έχουμε το τελικό στατιστικό, αλλά λέμε ότι από την στιγμή που οι αφίξεις οι διεθνείς είναι 10% πάνω, αλλά δεν γεμίσανε Απρίλιο – Μάιο – Ιούνιο τα καταλύματα, η λογική σκέψη είναι ότι έχει μειωθεί η διανυκτέρευση, ο αριθμός διανυκτερεύσεων. Υπολογίζουμε ότι στο νησί έχουμε έξι εκατομμύρια αφίξεις. Και λέμε, αν έχει μειωθεί έστω και μία διανυκτέρευση κατά μέσο όρο, είναι έξι εκατομμύρια διανυκτερεύσεις λιγότερες. Αν έχει μειωθεί 1,5 πάμε στις εννέα, αν έχει μειωθεί δύο μέρες ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων για την κάθε διεθνή άφιξη, πάμε στις 12 εκατομμύρια λιγότερες διανυκτερεύσεις, αλλά αυτό είναι εκτίμηση.

Από την άλλη έχουμε 15.000 κλίνες παραπάνω σε σχέση με το 2019. Οι βίλες ήταν 18.000 το 2018 και υπολογίζουμε τώρα ότι είναι στις 25.000, τα διαμερίσματα είναι στις 55.000, συν το real estate, δηλαδή από το 2019 μέχρι το 2022 πόσα σπίτια έχουν αγοραστεί από ξένους που έρχονται από τις διεθνείς αφίξεις; ε. Όλα αυτά μαζί, δείχνουνε γιατί, ενώ έχουμε αύξηση στις διεθνείς αφίξεις υπήρχαν λιγότερες πληρότητες ιδιαίτερα τους πρώτους τέσσερις μήνες, της σεζόν».

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Μπάμπης Μπιρλιράκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις πληρότητες του Αυγούστου ενώ τόνισε ότι και ο Σεπτέμβριος σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία κινείται σε πολύ καλά επίπεδα. Διευκρίνισε ωστόσο ότι τα στατιστικά στοιχεία του συλλόγου ξενοδόχων δείχνουν πτώση κατά 2.5% σε σχέση με πέρυσι, διαφορά η οποία όπως είπε είναι μικρή και μπορεί στο κλείσιμο της σεζόν να εξαλειφθεί.

«Ο Αύγουστος είναι καλός. Υπάρχει καλή κίνηση και καλές πληρότητες στα ξενοδοχεία, υπάρχει και καλή κίνηση γενικά στην πόλη, που είναι πάντα συνδεόμενη φυσικά και με τους ντόπιους που κατεβαίνουνε διακοπές και που μένουνε ή δεν μένουνε στα ξενοδοχεία, άλλοι μένουν και στα σπίτια, αλλά δημιουργείται έτσι και μια επιπλέον κίνηση στην πόλη για τις υπόλοιπες κατηγορίες της εστίασης και του εμπορίου. Τουριστικά είμαστε καλά όμως, οι πληρότητες είναι αρκετά καλές, έχουμε κάποια στοιχεία και από τον σύλλογο που δείχνουν ότι ναι μεν είμαστε λίγο πίσω σε σύνολο χρονιάς με το 2022, ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία με πέντε, τέσσερα, και τρία αστέρια, αλλά ο Ιούλιος ήρθε πολύ κοντά στον περσινό Ιούλιο, με βάση το δελτίο που παρακολουθούμε. Υπάρχει μια σημαντική διαφορά στο στατιστικό στοιχείο στην 3η κατηγορία ξενοδοχείων (τρία αστέρια) που είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με πέρυσι. Πάντως από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο είμαστε -2,5% σε πληρότητες στα ξενοδοχεία. Τα λουξ ξενοδοχεία είναι 2,5% κάτω σε σύνολο χρονιάς, τον Ιούλιο όμως κατέγραψαν αύξηση κατά 2% πάνω. Εκτιμώ ότι, ότι υπάρχει μια σχετική μετατόπιση από πάνω προς τα κάτω, και αυτό φάνηκε κιόλας γιατί αρκετά από τα πενταστερα ξενοδοχεία, είχανε πρόβλημα στο να διαθέσουν τα δωμάτια τους τον Μάιο και τον Ιούνιο με την έννοια να κάνουν υψηλές πληρότητες που περιμέναμε ότι θα είχαμε με βάση τα δεδομένα της ροής των κρατήσεων του Φλεβάρη και του Μάρτη. Εκείνο το διάστημα του χειμώνα που θεωρούσαμε όλοι ότι η φετινή σεζόν θα ήταν μια χρονιά που θα ήτανε υπερπλήρης και θα είχαμε σημαντικά θέματα υπερπληρότητας, κι όχι απλά του να γεμίζουν τα ξενοδοχεία» ανέφερε και εκτίμησε ότι φαίνεται πως αυτή η εικόνα είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης: «Νομίζω αυτό αποδείχθηκε, γιατί η αλήθεια είναι, ότι υπήρχαν αυτοί οι ενδοιασμοί και οι φόβοι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις, τα ενεργειακά σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Εμείς φανταζόμασταν ότι ίσως να μην ήταν καλή η ροή των κρατήσεων, τελικά οι κρατήσεις ήταν καλές γιατί ο κόσμος είχε ανάγκη για διακοπές. Ωστόσο αποδείχτηκε ότι είχε αυτοσυγκράτηση στο πόσες μέρες θα κάνει διακοπές, στο τι κατηγορία καταλύματος θα καταλήξει, ίσως σε τι ποιότητα και ποσότητα, τι θα ξοδέψει στον τόπο διακοπών. Φάνηκε, αυτό και αποτυπώνεται».

Πάντως, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου πρόσθεσε ότι αν και τα στοιχεία του συλλόγου Ξενοδόχων έχουν προς το παρόν μια πτώση κατά 2.5% σε σχέση με πέρυσι, η διαφορά είναι μικρή και μπορεί η κίνηση του τριμήνου Αυγούστου – Οκτωβρίου να καλυφθεί: «Νομίζω δεν είναι πολύ μεγάλες οι διαφορές, κι αν ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος πάνε καλά, και ιδιαίτερα ο Οκτώβριος, μπορούμε να μιλάμε για τα ίδια νούμερα με το 2022 σε ό,τι αφορά τις πληρότητες. Είναι καλή όμως η εικόνα για το δίμηνο αυτό, ειδικά για τον Σεπτέμβριο, αλλά έχει ακόμη περιθώριο».

Τα αριθμητικά δεδομένα
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από από 1/1 μέχρι 30/6 στο Ηράκλειο, στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις καταγράφεται αύξηση 6.5% και στα Χανιά κατά 9,3% σε σχέση με πέρυσι. Σε απόλυτους αριθμούς δηλαδή και τα δύο αεροδρόμια καταγράφουν αύξηση κατά 7,3%.

Ο μέσος όρος και των δύο, περίπου ανέρχεται σε 114.000 περισσότερες αφίξεις για το πρώτο εξάμηνο, του έτους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο, ενώ υπάρχει αισιοδοξία για αυξημένη τουριστική κίνηση μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου: «Η δική μας εκτίμηση, είναι ότι θα πιάσουμε και θα ξεπεράσουμε τα νούμερα του 2022. Ο Σεπτέμβρης έχει καλή δυναμική, οι πληρότητες είναι ήδη καλές.

Δηλαδή αυτή την περίοδο τα ξενοδοχεία και τα διαμερίσματα στο Ρέθυμνο και περιφερειακά αγγίζουν το 70-80% σε πληρότητες (για τον Σεπτέμβριο), που σημαίνει ότι μπορεί να πάει ακόμα παραπάνω μέχρι την τελευταία στιγμή… Ο Σεπτέμβριος θα πάει καλά γιατί έχουμε και την επιστροφή των Σκανδιναβών, των παλιών πελατών, Γερμανών, Ολλανδών. Δηλαδή θα έρθει αρκετός κόσμος στο Ρέθυμνο, και η εικόνα αυτή θα διαρκέσει μέχρι τις 15/20 Οκτωβρίου. Άρα πιάνουμε τον στόχο σε σχέση με το 2022, στις αφίξεις» τόνισε, ενώ αναφερόμενος στα κέρδη των επιχειρήσεων είπε ότι «Οικονομικά θα είμαστε καλά. Σίγουρα τα έξοδα έχουν ανέβει, και αναφέρομαι και στο κόστος προσωπικού και στο κόστος πρώτων υλών. Ο τιμάριθμος ακολουθεί και τη χονδρική, όχι μόνο τη λιανική. Το κόστος έχει σίγουρα ανέβει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κερδοφορία στις επιχειρήσεις».https://rethnea.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.