Το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (Transformable Intelligent Environments Laboratory – TUC TIE Lab) της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης με Διευθυντή τον Καθηγητή και Αντιπρύτανη Κωνσταντίνο-Αλκέτα Ουγγρίνη είναι αφοσιωμένο στη δημιουργία νέων πρακτικών που χρησιμοποιούν τη σχεδιαστική σκέψη και την τεχνολογία ως καταλύτες εφαρμογής κοινωνικής καινοτομίας. Σε όλη αυτήν τη δημιουργική πορεία, μόνιμος συνεργάτης του Εργαστηρίου ήταν και είναι ο Δήμος Αθηναίων. Το κοινό τους έργο, κυρίως μέσα από το Εργαστήριο ΠΟΙΩ του Δήμου Αθηναίων, αναγνωρίσθηκε από τον θεσμό των Education Leaders Awards με τρία Χρυσά βραβεία από το 2018 και πρόσφατα τιμήθηκε ξανά με την απονομή δύο βραβείων για το έτος 2023, ένα Χρυσό (Gold) και ένα Πλατινένιο (Platinum).
Το project που παρουσίασε το Εργαστήριο έχει ως σημείο εκκίνησης το επιβαρυντικό αποτύπωμα που αφήνει στο περιβάλλον η βιομηχανία της μόδας και την επιτακτική ανάγκη μεταστροφής σε καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο προετοιμάστηκε η συμμετοχή του Εργαστηρίου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR2022) σε συνεργασία με το Τμήμα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων της Διεύθυνσης Καθαριότητας-Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων.
Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα τριήμερο festival με τίτλο «Τα απόβλητα είναι εκτός μόδας» με βάση το τρίπτυχο: μείωση αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και ανακύκλωση. Απευθυνόμενη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, η τριήμερη εκδήλωση υλοποιήθηκε στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων και δομήθηκε σε 13 σταθμούς με καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, διαδραστικά εκθέματα και βιωματικά εργαστήρια γύρω από τη δημιουργική επανάχρηση υφασμάτων. Η πρώτη ύλη για την υλοποίηση της εκδήλωσης ήταν 1,5 τόνος ρούχα που συλλέχθηκαν σε συνεργασία με τη Recycom. Περισσότερα από 1.400 άτομα βοήθησαν να εκτραπεί η ποσότητα αυτή, αφήνοντας έτσι ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για μια συνειδητοποιημένη και παραδειγματική αλλαγή.
Επιπρόσθετα, η εκδήλωση επιλέχθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον ομώνυμο διαγωνισμό της EWWR2022, στην κατηγορία Administration/Public Authority, όπου αναδείχθηκε ως ένας εκ των τριών Finalist μεταξύ 16.000 δράσεων σε όλη την Ευρώπη.
Η βράβευση του TUC TIE Lab πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπου έλαβε χώρα για όγδοη συνεχή χρονιά η τελετή απονομής των Education Leaders Awards. Στόχος του θεσμού είναι να αναδείξει και να επιβραβεύσει τις εκπαιδευτικές μονάδες και δραστηριότητες, καθώς και τον Εκπαιδευτικό της Χρονιάς, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας, τόσο για τους διδασκόμενους, όσο και για τους διδάσκοντες στη νέα ψηφιακή εποχή. Το «παρών» στην απονομή έδωσαν περισσότερα από 200 στελέχη της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι φορέων, πανεπιστημίων, επαγγελματίες και εκπρόσωποι Τύπου, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εκπαιδευτικών μονάδων και των εκπαιδευτικών.
Συνολικά, διακρίθηκαν 57 εκπαιδευτικές μονάδες και εκπαιδευτικοί στον δημόσιο εκπαιδευτικό τομέα και 40 εκπαιδευτικές μονάδες, εκπαιδευτικοί και εταιρείες-επιχειρήσεις στον ιδιωτικό εκπαιδευτικό τομέα από ένα ευρύ φάσμα υποψηφιοτήτων σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων. Οι υποψηφιότητες οι οποίες κατέκτησαν την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο κάθε πυλώνα, αποσπώντας Platinum βραβείο, ήταν:
• το Δημοτικό Σχολείο Βυτίνας
στην κατηγορία «Εκπαίδευση – Τηλεκπαίδευση»,
• το Πολυτεχνείο Κρήτης – TUC TIE Lab και ο Δήμος Αθηναίων
στην «Εξωστρέφεια και Συνεργασία» και
• το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Παιδοκεντρικού Σχεδιασμού BabyEcoDesign
στην «Διοίκηση, Οικονομία και Εγκαταστάσεις».
Τα βραβεία παρέλαβε ο Διευθυντής του TUC TIE Lab και Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, Καθηγητής Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης, μαζί με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, κ. Κωνσταντίνο Γεωργαντά.
Τα σχόλια είναι κλειστά.