Δήμος Χερσονήσου:«Νικηφόρος Φωκάς» του Νίκου Καζαντζάκη με το Θέατρο των VIVI, 15 Ιουλίου, στην Επισκοπή, με ελεύθερη είσοδο.

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Χερσονήσου σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Επισκοπής παρουσιάζουν την θεατρική παράσταση «Νικηφόρος Φωκάς» του Νίκου Καζαντζάκη με το Θέατρο των Vivi, το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 και ώρα 21.00 στην Επισκοπή, στο πάρκο Παναγιωτάκη.

Η παράσταση είναι μια παραγωγή του μουσείου Καζαντζάκη και εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα σαράντα χρόνια λειτουργίας του. Ανεβαίνει από το Θέατρο των Vivi σε σκηνοθεσία, κοστούμια και δραματουργική προσαρμογή του Τηλέμαχου Μουδατσάκι.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Νικηφόρος Φωκάς του Νίκου Καζαντζάκη, είναι ένα υπαρξιακό – ποιητικό δράμα με ιστορικό φόντο. Ο Νικηφόρος ζητά να απαλλαγεί από το βάρος της ζωής, όπως το έχουν συσσωρεύσει οι τύψεις από τους αγώνες – πολέμους στους οποίους είχε αποδυθεί, όχι μόνον για να υπερασπιστεί το Βυζάντιο, αλλά και για να εδραιώσει την πίστη στον Ιησού Χριστό και την Παναγία, την υπέρμαχο στρατηγό, στην οποία ο Ν. Καζαντζάκης κάνει πυκνές αποστροφές στην διάρκεια της δράσης. Ο Νικηφόρος, ο οποίος ζητά επίμονα, πριν την μοναστική αποδημία του, να καταστήσει ”αθάνατο” και το έσχατο λεπτό του επί γης βίου, ενσαρκώνει το ιδεώδες του συγγραφέα για την μεταποίηση της σάρκας σε πνεύμα. Ο Νικηφόρος ζει ένα υπαρξιακό μαρτύριο, καθώς παραπαίει ανάμεσα στην αμαρτία -όπως την προωθεί ”της γυναικός το σώμα”, εδώ της Θεοφανούς- και την πίστη σ’ ένα υπερούσιο, απόκοσμο βίο, όπου ο άνθρωπος μπορεί να απαλλαγεί από τις ανάγκες του φθαρτού βίου και να θεωθεί. Η δράση, ωστόσο, αναδείκνυει την συνωμοσία, όπως την εξυφαίνει η δολοφόνος βασίλισσα ,σε σύμπραξη με τον Τσιμισκή, ως μέγα, επί του παρόντος, Δομέστιχο, αλλά και με τον στρατηγό Βούρτση και τον αρχιευνούχο Μιχαήλ, που, με την σειρά του, προδίδει την εμπιστοσύνη του αυτοκράτορα του. Χαρακτηριστικό για την οικονομία της δράσης είναι το όνειρο του Αθανάσιου του Αθωνίτη, πνευματικού πατέρα του Νικηφόρου, όπου προβλέπει την δολοφονία του αυτοκράτορα. Χαρακτηριστική επίσης είναι η προφητεία ότι αν πέσει η Αντιόχεια, τότε θα πέσει, θα δολοφονηθεί και ο Νικηφόρος. Γι’ αυτό και η Θεοφανώ προτρέπει τον Βούρτση, παρά την έμφοβη προτροπή του Νικηφόρου, να σπεύσει να πάρει – να κατακτήσει την περίφημη πόλη. Όμως η φόνισσα δεν θα απολαύσει ούτε τον ερωτικό βίο, που είχε ονειρευτεί με τον Τσιμισκή, αλλά ούτε και τον ζηλευτό θρόνο. Ο Ν.Καζαντζάκης θα ακολουθήσει εδώ το μέγα μάθημα των κλασικών δραματικών ποιητών για την κάθαρση.

Συντελεστές:
Παραγωγή: Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη
Σκηνοθεσία-Κοστούμια: Τηλέμαχος Μουδατσάκις
Νικηφόρος Φωκάς: Κωνσταντίνος Φερεντούρος
Θεοφανώ: Λυσάνδρα Αναστασοπούλου
Μιχαήλ/Χριστός: Σπύρος Μαραγκουδάκης
Πρωτοσπαθάρης: Κώστας Μεταξάκης
Τσιμισκής/Δήμαρχος των πράσινων: Θωμάς Κοτζαμάνης
Βούρτσης/Δήμαρχος των Βενετών: Χοβίκ Καραπετιάν
Αθανάσιος/Σκλάβος: Νίκος Ανδρογιαννάκης
Κρητικιά/Σαρακινή: Ράνια Πλατάκη
Αρμένισσα/Ρούσα: Ανάστα Αργυροπούλου
Σκηνικά: Χάρης Σεπεντζής
Μουσική: Μαρία Συμεών.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και δωρεάν για το κοινό.

Επισκοπή, πάρκο Παναγιωτάκη, ώρα: 21.00, με ελεύθερη είσοδο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.