Λασίθι:Ξεκίνησαν στον Άγιο Νικόλαο οι εργασίες του Θερινού Σχολείου “Σπιναλόγκα 2023. Το στίγμα στην ιατρική

Ξεκίνησαν χθες (3/7), στον Άγιο Νικόλαο (ξενοδοχείο Miramare), οι εργασίες του 2ου Θερινού Σχολείου με τίτλο : «Spinalonga 2023. Το στίγμα στην Ιατρική: Ιστορική, Ηθική και Κοινωνικο -Οικονομική Προσέγγιση», που διοργανώνει το Εργαστήριο Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ – ΚΕΔΙΒΙΜ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου, την Περιφέρεια Κρήτης με την υποστήριξη της βιβλιοθήκης “Μανόλης Φουντουλάκης”.
’Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, στόχος του προγράμματος είναι η συστηματική μελέτη των νοσημάτων που στιγμάτισαν τις κοινωνικές δομές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα καθώς και η διαχρονική αλληλεπίδρασή τους με την κοινωνία και τον τρόπο άσκησης της ιατρικής. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην ηθική διάσταση του στίγματος, στην πρόσληψη του στίγματος από την κοινωνία, από τις πολιτικές δομές και από τους επαγγελματίες υγείας, ενώ παράλληλα, κατά την διάρκεια των θεωρητικών διαλέξεων και βιωματικών σεμιναρίων,αναμένεται ν΄ αναλυθεί η οικονομική επίπτωση του στίγματος στο υγειονομικό σύστημα και οι τρόποι διαχείρισης, αντιμετώπισης και άρσης του.
Η κ. Μαριάννα Καραμάνου, καθηγήτρια Eπιστημιολογίας Ιστορίας και Ηθικής της Ιατρικής (ΕΚΠΑ) καλωσορίζοντας τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας, τους προπτυχιακούς φοιτητές και τους παρευρισκόμενους, τόνισε ότι τα θερινά σχολεία εντάσσονται στο πλαίσιο συνεργασίας με το Δήμο Αγίου Νικολάου που έχει αγκαλιάσει την διοργάνωση και συμμετέχει ουσιαστικά σ΄ αυτήν. Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε στον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου στον οποίο προσέφερε τιμητική πλακέτα, καθώς και την αντιδήμαρχο Δημοσίων Σχέσεων κ. Ευαγγελία Φανουράκη για την συνδρομή της στην διοργάνωση.
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε : “ όπως αντιλαμβανόμαστε, η Σπιναλόγκα, αποτελεί ένα τόπο συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών ανά τους αιώνες, σύμβολο κοινωνικού αποκλεισμού και ανθρώπινου πόνου, αλλά και ένα μοναδικό παράδειγμα πείσματος αποφασιστικότητας, για ζωή και προκοπή. Ένας τόπος που κατέχει ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια ιστορία, που μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να προσπαθήσουμε και ν΄ αγωνιστούμε για να εξαφανιστούν τα κοινωνικά στίγματα αυτής της λογικής.
Με τις στοχευμένες δράσεις των διοργανωτών, υπογράμμισε, δίνεται η δυνατότητα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στους φορείς και ευρύτερα στην κοινωνία, να επισημάνουμε την διαφορετικότητα της Σπιναλόγκας σε σχέση με τα υπόλοιπα ενετικά μνημεία της Μεσογείου και να καταδείξουμε ότι το ενετικό αυτό μνημείο, χρησιμοποιήθηκε ως χώρος εγκλεισμού των χανσενικών, σύμβολο ανθρώπινου πόνου, αλλά και πανανθρώπινων αξιών.
Πρόκειται για ένα παλίμψηστο που η αχλή που περιβάλει την τελευταία περίοδο χρήσης του, δείχνει να είναι το στοιχείο που αξιολογείται και συμβάλει στην μεγάλη επισκεψιμότητα του.
Ευχόμαστε οι δράσεις αυτές να συνεχιστούν και στο μέλλον, ώστε να δοθεί η σωστή διάσταση του θέματος, για να πάψουν να υπάρχουν αποκλεισμοί στις σύγχρονες κοινωνίες”.
Κατά την έναρξη των εργασιών του Θερινού Σχολείου, χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο κ. Τσουκαλάς, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης), ο κ. Παπαϊωάννου Θεόδωρος καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, Δ/ντης του Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ) καθώς και ο κ. Γιώργος Μαυρικάκης, εκπρόσωπος της βιβλιοθήκης “Μανόλης Φουντουλάκης”.
Να σημειώσουμε ότι οι εργασίες του Θερινού Σχολείου (θεωρητικές διαλέξεις, βιωματικά – πραγματικά σεμινάρια, εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Σπιναλόγκα και σε μουσεία, θα ολοκληρωθούν στις 6 Ιουλίου 2023.

Τα σχόλια είναι κλειστά.