Είναι άνθρωποι ηλικίας 25-55 ετών, με τον κύριο όγκο των χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων να βρίσκεται στο παραδοσιακό εμπόριο και στον τουρισμό
Σχεδόν τρεις στους δέκα Ηρακλειώτες μισθωτούς παίρνουν μισθό κάτω από 700 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την τραγική πραγματικότητα στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά στη χώρα μας. Η φτώχια είναι ορατή και απτή, και φαίνεται πως και η Κρήτη, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα brand names στον τουρισμό, πλήττεται ανεπανόρθωτα.
Είναι άνθρωποι ηλικίας 25-55 ετών, με τον κύριο όγκο των χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων να βρίσκεται στο παραδοσιακό εμπόριο και στον τουρισμό. Είναι άξιο αναφοράς πως μια σημαντική μερίδα των εργαζομένων αυτών βρίσκονται σε καθεστώς 4ωρων συμβάσεων εργασίας.
Ειδικότερα, η φτώχια είναι μια κοινωνική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη χρηματοδοτικών πόρων, αλλά και από την ανάγκη του ατόμου να ανταποκριθεί στις καθημερινές δυσκολίες και να μην μπορεί. Η φτώχια έχει αρνητικό οικονομικό πρόσημο και σίγουρα αντανακλάται στην οικονομική και κοινωνική ζωή του ατόμου. Η έννοια της φτώχιας εισήχθη στον δημόσιο διάλογο μετά το 2013, όταν οι μνημονιακές πολιτικές είχαν επιβάλει τη δημοσιονομική πειθαρχία σε όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού κράτους. Το αποτέλεσμα ήταν η μείωση του εισοδήματος.
Η φτώχια, ωστόσο, αναδεικνύεται εκ νέου στον δημόσιο διάλογο, με αφορμή την εμφάνιση τόσο της υγειονομικής όσο και της ενεργειακής κρίσης. Η υγειονομική κρίση καθήλωσε την εθνική οικονομία, ενώ η ενεργειακή κρίση αύξησε τις τιμές των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και των πρώτων υλών. Αυτό είχε ως συνέπεια τη μείωση της αγοραστικής δυναμικής των πολιτών.
Ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωυσάκης, μιλώντας αποκλειστικά στο neakriti.gr, είπε ότι «αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 30-35% των μισθωτών που λαμβάνουν μισθό λιγότερο από 700 ευρώ. Είναι ένα χρηματικό ποσό που καταδεικνύει τη φτώχια στην οποία έχει περιέλθει ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και υψηλόβαθμα στελέχη της Ν.Δ., όπως ο κ. Χατζηδάκης, υποστηρίζουν κατά καιρούς πως έχουν αυξήσει τους μισθούς, αλλά στην πραγματικότητα ο βασικός καθαρός μισθός ανέρχεται στα 664 ευρώ. Η ΓΣΕΕ έχει υποστηρίξει μέσα από εκθέσεις και πορίσματα πως ο εργαζόμενος που λαμβάνει κάτω από 828 ευρώ είναι φτωχός. Ας αναλογιστούμε πόσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση».
Όσον αφορά στους τομείς δραστηριότητας που οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με τη φτώχια, ο κ. Μωυσάκης απάντησε: «Το εμπόριο και ο επισιτισμός είναι οι δύο τομείς εργασίας όπου παρατηρούνται φαινόμενα που συντελούν στην αύξηση της φτώχιας. Μάλιστα, πέραν των χαμηλών απολαβών, πάρα πολλοί εργαζόμενοι από αυτούς δεν παίρνουν τα επιδόματα που δικαιούνται».
Το προφίλ των χαμηλόμισθων…
Ο κ. Μωυσάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε το προφίλ των εργαζομένων που παίρνουν κάτω από 700 ευρώ, που είναι κυρίως γυναίκες ηλικίας από 25-55 ετών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το φαινόμενο της φτώχιας είναι σύνηθες στις γυναίκες. Όχι με μεγάλη διαφορά από το ανδρικό φύλο. Επίσης, τα άτομα αυτά βρίσκονται σε μια αρκετά παραγωγική ηλικία και πιο συγκεκριμένα στις ηλικίες μεταξύ 25 και 55 ετών».
«Να πάει ο κατώτατος στα 828 ευρώ»
Παρέμβαση για το ζήτημα της φτώχιας έκανε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού σε καμία περίπτωση δε σημαίνει αύξηση του βιοτικού επιπέδου.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «πρόσφατα η έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και το Παρατηρητήριο της Περιφέρειας Κρήτης έχουν επισημάνει μέσα από πορίσματα πως υπάρχει αύξηση 6% της φτώχιας σε επίπεδο Κρήτης. Ουσιαστικά, η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν αντιστοιχεί σε αύξηση και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Όπως έχει υποστηρίξει η ΓΣΕΕ και το υποστηρίζουμε ως Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ο κατώτερος μισθός πρέπει να ανέβει στα 828 ευρώ. Θεωρούμε πως είναι ένας μισθός που ο εργαζόμενος μπορεί να ξεπεράσει τις καθημερινές δυσκολίες. Από αυτό το ποσό και κάτω θα δούμε φαινόμενα κοινωνικής περιθωριοποίησης και φτώχιας».
«Οι περισσότεροι εμποροϋπάλληλοι και μεγάλο μέρος των μισθωτών εργαζομένων αμείβονται με τα κατώτερα νομοθετημένα μέτρα. Οι καθαρές αποδοχές αγγίζουν τα 650 ευρώ. Και το ερώτημα είναι: Πώς μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές απαιτήσεις μια οικογένεια που έχει παιδιά και βλέπει συνεχώς να αυξάνονται οι τιμές αγαθών σε προϊόντα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά; Είναι αρκετά δύσκολο. Η Πολιτεία οφείλει να προστατέψει τον μισθωτό κόσμο και να τον θωρακίσει απέναντι στις δυσκολίες που υπάρχουν. Πρέπει οι καθαρές αποδοχές να αυξηθούν και να προασπιστούν τα δικαιώματα του εργασιακού κόσμου. Αυτό πρέπει να κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση. Εγώ συντάσσομαι με τα πορίσματα της ΓΣΕΕ, που κάνουν λόγο για καθαρές αποδοχές στους εργαζομένους στα 828 ευρώ», υποστήριξε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού και Τουρισμού, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.