Χανιά:Σχετικά με τα όσα δήλωσε ο κ. Διγαλάκης για την περίοδο της πρυτανείας του στο Πολυτεχνείο Κρήτης και τα θέματα στέγασης.
Σε απάντηση όσων δήλωσε ο κ. Διγαλάκης σχετικά με τα θέματα στέγασης και την ανέγερση νέων εστιών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν ανέδειξε ούτε αυτός, ούτε οι συνεργάτες του το θέμα της φοιτητικής στέγης σε πρώτη προτεραιότητα. Το ανέδειξαν οι μακρόχρονοι αγώνες και κινητοποιήσεις των φοιτητών που δεν άφησαν στην πρυτανεία και στον τότε πρύτανη κ. Διγαλάκη περιθώρια να το βάλει στην άκρη, απαίτησαν να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τη λογική της δημιουργίας νέων δωματίων.
Την περίοδο κατά την οποία ο κ. Διγαλάκης ήταν πρύτανης ΠΚ οι αιτήσεις για στέγαση ήταν διαρκώς αυξανόμενες. Για παράδειγμα, το 2015 ήταν 300, με τα τότε ισχύοντα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια δικαιούχοι στέγασης θεωρούνται μόνο οι 245. Από αυτούς μόλις 78 εξασφάλιζαν μια θέση στην Φοιτητική Εστία, η οποία διέθετε αυτό τον αριθμό κλινών, και αυτό ήταν μόνο ένα μέρος του προβλήματος.
Μέσα από μια πολύμηνη διεκδίκηση για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της στέγασης, οι φοιτητές μέχρι και την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015 κατάφεραν να αποσπάσουν επίδομα 180 ευρώ για 8 μήνες σε όσους δικαιούχους δεν έμπαιναν στην εστία, το οποίο καθιστούσε προσωρινή μικρή ανακούφιση, που ήταν όμως πολύ πίσω από τις ανάγκες μας. Από τον Γενάρη του 2015 όμως το επίδομα αυτό δεν είχε δοθεί λόγω άρνησης του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές που νοίκιαζαν σπίτι βασιζόμενοι στο στεγαστικό επίδομα να αναγκαστούν σε εξώσεις.
Πάγιο αίτημα των φοιτητών ήταν να μην πετάγεται κανένας από την εστία μέσω της εξασφάλισης οριστικής λύσης που να καλύπτει όλες τις ανάγκες. Βασικό αίτημα του Συλλόγου Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης ήταν η οριστική λύση μέσω της ανέγερσης εστιών και έως ότου δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, αίτημα ήταν να δίνεται σε όλους τους δικαιούχους επίδομα στέγασης και να αυξηθεί το ποσό αυτό από τα 180 στα 300 ευρώ. Ένα ακόμα πάγιο αίτημα, προκειμένου να μετριαστεί το πρόβλημα, ήταν να παραχωρηθεί μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Χανίων που ήταν κλειστές, για να λειτουργήσουν ως φοιτητικές εστίες. Η τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης είχε μάλιστα βεβαιώσει για την καταλληλότητα των κτιρίων σε περίπτωση λειτουργίας τους ως εστίες. Ακόμα το αίτημα αυτό έχει γίνει στα λόγια δεκτό τόσο από τη διοίκηση της 7ης ΔΙΠΕ, όσο και από τις τοπικές και Περιφερειακές αρχές.
Η ανέγερση Β’ φάση εστίας εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο στις 17/12/2014, η οικοδομική άδεια εκδόθηκε στις 28/7/2016 και παραδόθηκε την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε καμία μέριμνα ωστόσο για τους φοιτητές που δικαιούνταν στέγαση βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων όλα αυτά τα χρόνια.
Οι εστίες, ακόμα και σήμερα με τους λιγότερους εισακτέους των τελευταίων χρόνων, αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και το 5% όλων των ενεργών φοιτητών. Στο Πολυτεχνείο Κρήτης μάλιστα από τη νέα χρονιά 20 δωμάτια θα δοθούν με κριτήρια αριστείας, αποσπώντας τα κοινωνικά κριτήρια από το δικαίωμα στη στέγαση, μετατρέποντάς την σε βραβείο! Συγχρόνως ένας φοιτητής που δικαιούται δωμάτιο στην εστία θα μπει σε αυτό τουλάχιστον 3 μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων, ενώ θα κληθεί να πληρώσει εγγύηση ή «συμβολικό ενοίκιο» χώρια από τα έξοδα που έχει κάνει αυτούς τους μήνες για να μείνει, συνήθως σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία. Ένα ακόμη εμπόδιο που έχει να συναντήσει ο φοιτητής προκειμένου να κληρωθεί δωμάτιο στις εστίες είναι τα ακαδημαϊκά κριτήρια που μόνο κίνητρο για διάβασμα δε δίνουν, καθώς κρίνεται η διαμονή ενός παιδιού στην εστία από την επιτυχία μιας εξεταστικής. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για παιδιά που προέρχονται από φτωχές οικογένειες και σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται είτε να μην δηλώνουν το Πολυτεχνείο Κρήτης, λόγω του υπέρογκου κόστους της διαμονής, είτε φτάνουν στο σημείο ακόμα και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.
Από την άλλη, το ΚΚΕ στήριξε και στηρίζει με τις δυνάμεις του τον αγώνα των φοιτητών και ανέδειξε το πρόβλημα με ερωτήσεις στη Βουλή και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ήταν στο πλάι των φοιτητών όταν δεχόμασταν απειλές για ποινικοποίηση του αγώνα μας, ήταν στο πλάι μας στις κινητοποιήσεις για σίτιση και στέγαση, για αξιοπρεπή διαβίωση.
Δεν γνωρίζουμε γιατί θίχτηκε ο κ.Διγαλάκης, πάντως εμείς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι η πολιτική που ακολούθησε και θα ακολουθεί το Κόμμα του, ήταν και θα είναι απέναντι στις ανάγκες μας. Κατά την γνώμη μας η απάντηση πρέπει να δοθεί από τον λαό και την νεολαία τόσο στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, όσο και στους αγώνες του επόμενου διαστήματος. Καλούμε όλους τους εστιακούς που πέρασαν από το Πολυτεχνείο Κρήτης και τους υπόλοιπους συναδέλφους μας στην υπερψήφιση του Ψηφοδελτίου του μόνου Κόμματος που ήταν σταθερά στο πλάι μας, του ΚΚΕ.
23/6/2023
Καπελάκη Μαρία, πρώην πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εστιών ΠΚ
Ντόκο Ανέζα, πρώην πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εστιών ΠΚ
Ξένου Ντία, πρώην μέλος ΔΣ Συλλόγου Εστιών ΠΚ
Πέτρου Εμμανουέλα, πρώην μέλος ΔΣ Συλλόγου Εστιών ΠΚ
Τα σχόλια είναι κλειστά.