Τίμησαν την μνήμη των 62 Μαρτύρων – Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός: «Η θυσία των 62 Μαρτύρων στα ζοφερά κατοχικά χρόνια, παραμένει πάντα ζωντανή στον ιστορικό μας ορίζοντα »
Αρχιερατικό Μνημόσυνο στη μνήμη των 62 Μαρτύρων που εκτελέστηκαν την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 14 Ιουνίου, στο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, στο Γάζι.
Το Μνημόσυνο τελέσθηκε ,παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, του Δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα, του πρώην Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, των υποψηφίων βουλευτών Μάξιμου Σενετάκη, Σωκράτη Βαρδάκη, Ελένης Βατσινά , Φραγκίσκου Παρασύρη, του πρώην βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου , των Αντιπεριφερειαρχών Νίκου Συριγωνάκη, και Νίκου Σκουλά , των εκπροσώπων των κομμάτων, του Αντιδημάρχου Δημοτικής Περιουσίας Μανόλη Βασιλάκη, εκπροσώπων τοπικών φορέων, ενόπλων δυνάμεων, σωμάτων ασφαλείας, οικογενειών των εκτελεσθέντων κ.α.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε ομιλία από τον κ. Μιχάλη Φαρσάρη, φιλόλογο—ιστορικό (MSc Νεότερης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας) του 7ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου .
Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού
για την Επέτειο Μνήμης των 62 εκτελεσθέντων Μαρτύρων
από τα Γερμανικά στρατεύματα τον Ιούνιο του 1942
«Συμπληρώνονται ογδόντα ένα χρόνια από τον Ιούνιο του 1942, όταν η Κρήτη πλήρωνε ακριβά –για μιαν ακόμη φορά– ως αντίποινα, το τίμημα της ηρωικής της αντίστασης στα στρατεύματα των Γερμανών εισβολέων.
H εκτέλεση από τους κατακτητές, στις 3 και 14 Ιουνίου του 1942, 62 συμπατριωτών μας στην περιοχή Ξηροποτάμου του Γαζίου, αποτελεί μία από τις πιο ζοφερές στιγμές της πρόσφατης ιστορίας μας.
Οι 62 Εθνομάρτυρες –ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Μηνάς Γεωργιάδης, Δήμαρχος Ηρακλείου από το 1934 έως το 1940– αντιμετώπισαν με υπερηφάνεια το εκτελεστικό απόσπασμα, ατενίζοντας για ύστατη φορά το φως, με την επίγνωση ότι επιτέλεσαν το ύψιστο Χρέος προς την πατρίδα και προς το ιδανικό της Ελευθερίας.
Οι ωμότητες των κατακτητών, δεν μπόρεσαν να υποτάξουν το αντιστασιακό φρόνημα των Κρητών, που συνέχισαν να αγωνίζονται έως την οριστική ήττα και την εκδίωξη των Ναζιστικών στρατευμάτων από τον τόπο μας.
Η θυσία των 62 Μαρτύρων στα ζοφερά κατοχικά χρόνια, παραμένει πάντα ζωντανή στον ιστορικό μας ορίζοντα. Φωτεινό παράδειγμα και σήμερα και στο μέλλον, για τις επόμενες γενεές».
Τα σχόλια είναι κλειστά.