Η Ελλάδα αλλάζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Παράλληλα με την ψηφιακή επανάσταση, μεγάλες επενδύσεις δημιουργούν νέα αναπτυξιακά δεδομένα, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και πολλοί νέοι Έλληνες επιστήμονες αποφασίζουν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας, από την οποία αναγκάστηκαν να φύγουν την περίοδο της οικονομικής κρίσης καθώς διαπιστώνουν με ικανοποίηση ότι οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί ριζικά προς το καλύτερο.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της εκδήλωσης – συζήτησης, με τίτλο «Μαζί με τους νέους για την Ελλάδα του αύριο», που διοργάνωσε ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης, το βράδυ της Παρασκευής 5 Μαΐου 2023 στο ιστορικό καφέ «Κήπος», στον Δημοτικό Κήπο Χανίων.
Η κ. Ελένη Δόβρου, απόφοιτη του Πολυτεχνείου Κρήτης, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και ερευνήτρια -σήμερα- στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), αναγκάστηκε να φύγει στις ΗΠΑ το 2016 καθώς, όπως είπε, στην Ελλάδα δεν υπήρχαν τότε επαγγελματικές προοπτικές στον τομέα της έρευνας. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα «πολλοί νέοι Έλληνες, από πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το ΜΙΤ, πανεπιστήμια από την Αγγλία και τη Γαλλία, να επιστρέφουν πίσω στην Ελλάδα και να κάνουν έρευνα. Χαίρομαι πάρα πολύ που κάνω έρευνα ίδιου επιπέδου με αυτή που έκανα στο εξωτερικό, κάτι που δεν το περίμενα», επισήμανε η κ. Δόβρου και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε παραδείγματα όπως ο κ. Διγαλάκης, που παραμένει ακαδημαϊκός, στηρίζει τους νέους και αποτελεί παράδειγμα για εμάς, γιατί και ο ίδιος σπούδασε στο εξωτερικό, επέστρεψε στην Ελλάδα και έχει μια αξιόλογη πορεία».
Στις θεσμικές πρωτοβουλίες που έλαβε, ως Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων για να υπάρξει ένα αξιοκρατικό πλαίσιο αναφορικά με τις διαδικασίες επιλογής και εκλογής σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα αναφέρθηκε ο κ. Διγαλάκης. Παράλληλα, επισήμανε ότι υπήρξαν και σημαντικά νομοθετικά βήματα για τη δημιουργία ευκαιριών και την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Μεταξύ αυτών, «το νέο πλαίσιο για τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα και τις συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια, ώστε να κάνουμε τη χώρα μας εκπαιδευτικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», αλλά και το θεσμικό πλαίσιο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε η τεχνογνωσία που υπάρχει στα πανεπιστήμια να μεταφέρεται στην οικονομία, με αποτέλεσμα να ιδρύονται πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις και από αποφοίτους του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι οποίες είναι εγκατεστημένες στη χώρα μας, προσελκύουν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Ο αγρότης -με καταγωγή από την Κίσαμο- Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, ο οποίος έχει βραβευτεί και σε πανελλήνιο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πρωτοποριακό έργο του, σημείωσε ότι ο πρωτογενής τομέας απαιτεί σκληρή δουλειά, βαθιά γνώση σειράς θεμάτων και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τόνισε ότι η αγροτική εργασία είναι εξαιρετικά δύσκολη, σύνθετη και με αρκετό ρίσκο και παρουσίασε δείγματα της δουλειάς του μέσω σχετικού βίντεο.
Παράδειγμα καλής πρακτικής χαρακτήρισε ο κ. Διγαλάκης την επαγγελματική διαδρομή του κ. Σχοινοπλοκάκη, υπογραμμίζοντας ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας και των καινοτόμων τεχνικών οδηγούν σε βελτίωση και αύξηση της παραγωγής και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών. «Είναι καλύτερα να δώσεις σε κάποιον ένα καλάμι και να του μάθεις να ψαρεύει, από το να του δίνεις συνέχεια ψάρια. Αυτή είναι και η στροφή στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ο Πρωθυπουργός εξασφάλισε 20 δισ. ευρώ για τη νέα ΚΑΠ, όταν για όλες τις άλλες χώρες υπήρξε μείωση. Σε αυτή την ΚΑΠ υπάρχει μία στροφή από τις επιδοτήσεις – ενισχύσεις προς τις επενδύσεις και αυτό οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε για να είναι βιώσιμος και ισχυρός ο πρωτογενής τομέας», πρόσθεσε ο κ. Διγαλάκης.
Ο κ. Δημήτρης Καστρινάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στην Αγία Μαρίνα Χανίων, σπούδασε Business & Management στο πανεπιστήμιο του Σάσεξ, στη Βρετανία, μετέβη στη Νορβηγία για μεταπτυχιακό, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ασχοληθεί με το επιχειρείν όταν έκρινε ότι προέκυψε μία ενδιαφέρουσα επαγγελματική ευκαιρία και ότι οι συνθήκες στη χώρα είχαν αρχίσει να βελτιώνονται αισθητά. «Έβλεπα τους εμβολιασμούς να προχωρούν, να αντιμετωπίζεται θετικά η πανδημία, έβλεπα ότι η ανάπτυξη είναι μπροστά και θεώρησα ότι δεν είναι μεγάλο το ρίσκο. Ανοίξαμε το κατάστημα το 2021. Η πρώτη χρονιά ήταν πολύ δύσκολη. Παρόλα αυτά, με πολύ προσωπική εργασία και με μεγάλη στήριξη από το κράτος η επιχείρηση σήμερα είναι υγιής και κερδοφόρα», τόνισε ο κ. Καστρινάκης, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντική τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά εξέφρασε τον προβληματισμό του για το «τεράστιο πρόβλημα εύρεσης προσωπικού».
Κατά τη συνομιλία του με τον κ. Καστρινάκη, ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε στα ζητήματα του τουρισμού, σημειώνοντας ότι τα Χανιά προσφέρονται για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που μπορούν να οδηγήσουν σταδιακά στην επίτευξη του μεγάλου στόχου της επέκτασης της σεζόν δώδεκα μήνες τον χρόνο. Σε αυτή την κατεύθυνση το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο είπε ο κ. Διγαλάκης και επανέλαβε την πρότασή του να υπάρξει, από τη διαχειρίστρια εταιρεία, οριζόντια παροχή κινήτρων προς όλες τις αεροπορικές εταιρείες, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των απευθείας διεθνών αεροπορικών συνδέσεων και τον προγραμματισμό περισσότερων πτήσεων. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι μετά από πρωτοβουλία του κατέστη δυνατή η αύξηση κατά μία των αφίξεων τις ημέρες από Δευτέρα έως και Πέμπτη, από 4 σε 5 αφίξεις ανά ώρα, σε συγκεκριμένες ώρες. «Συνολικά 33 περισσότερες αφίξεις εβδομαδιαίως στο Αεροδρόμιο των Χανίων, ήδη από το έτος 2022, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα έσοδα για την τοπική οικονομία κάθε εβδομάδα, αν δεχτούμε ότι κάθε πτήση έχει 150 επιβάτες και καθένας από αυτούς ξοδεύει 700 ευρώ κατά μέσο όρο».
Η Ιταλίδα διερμηνέας Anna Dal Paos θυμήθηκε το διάστημα της διαμονής της στη Θεσσαλονίκη, για σπουδές στο ΑΠΘ, την περίοδο 2018 – 2019, τονίζοντας ότι αντιμετώπισε «πολλά προβλήματα με τη γραφειοκρατία». «Από το 2020 μένω μόνιμα στην Ελλάδα, και τα δύο τελευταία χρόνια στην Κρήτη κι έχω δει πραγματικά μια τεράστια αλλαγή» χάρη στην ψηφιοποίηση σειράς υπηρεσιών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου και τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς της, όπως είπε. «Πιστεύω ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος», πρόσθεσε η κ. Dal Paos.
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο κ. Διγαλάκης τόνισε: «Μέσα από την παρουσία τεσσάρων νέων ανθρώπων, είδαμε ότι αν και προέρχονται από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, με άλλη εργασιακή στόχευση και άλλες συνθήκες στην καθημερινότητά τους, υπάρχει μια κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις τους: Η ανάγκη τους για ένα κράτος που θα προσφέρει ανάπτυξη, με δημοσιονομική υπευθυνότητα, δίκαιη φορολογία, υποδομές και υπηρεσίες σε Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό και Αθλητισμό. Ένα κράτος που να έχει δικαιοσύνη, αξιοκρατία και σύγχρονη ψηφιακή μορφή. Μια ισχυρή Ελλάδα! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του απέδειξαν ότι μπορούν στα δύσκολα. Όχι απλά αντιμετωπίσαμε τις κρίσεις, αλλά προχωρήσαμε την Ελλάδα παραπέρα, στην ανάπτυξη, σχεδιάζοντας το μέλλον μας με καλύτερες δουλειές και μισθολογική σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σας καλώ να στηρίξετε τη μεταρρυθμιστική προσπάθειά μας για να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Ελλάδα. Το οφείλουμε σε εσάς, τις νέες και τους νέους, το οφείλουμε στον τόπο μας».
Τα σχόλια είναι κλειστά.