Χανιά:Τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος ενημέρωσης οδηγών για υπέρβαση ορίου ταχύτητας, στην Κοινότητα Πλατανιά
Ο Δήμος Πλατανιά ολοκλήρωσε την τοποθέτηση συστημάτων προειδοποίησης υπέρβασης ορίων και ενημέρωσης ταχύτητας σε σημεία που έχουν κριθεί ως σημεία υψηλής επικινδυνότητας στα όρια της Κοινότητας Πλατανιά επί της ΠΕΟ Χανίων-Κισσάμου.
Το παραπάνω ηλεκτρονικό σύστημα ενημέρωσης και η εγκατάσταση των ψηφιακών επιγραφών για τον υπολογισμό της ταχύτητας οχήματος πραγματοποιήθηκε με την χρησιμοποίηση συστημάτων με τη μεγαλύτερη ακρίβεια μέτρησης και σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες μεθόδους της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν 2 συστήματα απαρτιζόμενα από μεταλλικό ιστό που φέρουν μηχανισμό υπολογισμού ταχύτητας οχημάτων τα οποία είναι ενεργειακά αυτόνομα με χρήση φωτοβολταϊκού φωτοσυλλέκτη (πάνελ) για ενεργειακή αυτονομία.
Με την εγκατάσταση αυτών των συστημάτων, ο Δήμος Πλατανιά σκοπεύει στην έγκαιρη ενημέρωση των οδηγών ότι εισέρχονται στον οικισμό προκειμένου αυτοβούλως να τηρήσουν το όριο ταχύτητας.
Η τοποθέτηση των παραπάνω συστημάτων έχει ενημερωτικό χαρακτήρα προσδοκώντας στην αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας στην οδική συμπεριφορά προκειμένου οι οδηγοί να συμμορφώνονται και να εκπαιδεύονται στους κανόνες της οδικής κυκλοφορίας, με κύριο γνώμονα την ασφάλεια στις μετακινήσεις.
Παράλληλα τοποθετήθηκαν 4 συστήματα με προειδοποιητικό φωτισμό και ενεργειακή αυτονομία πιλοτικά σε 2 διαβάσεις πεζών επί της ΠΕΟ Χανίων-Κισσάμου, στη δυτική είσοδο του οικισμού Πλατανιά και έμπροσθεν στο Δημαρχείο στο Γεράνι.
Η υλοποίηση της παραπάνω εγκατάστασης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής δράσης «SUMP-PLUS: Sustainable Urban Mobility Planning: Pathways and links to Urban Systems»1 και το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Δήμος Πλατανιά με αφορμή το πρόγραμμα αυτό, έχει τοποθετήσει τα τελευταία χρόνια τη βιώσιμη κινητικότητα ως ένα κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον του Πλατανιά, καθώς συνδέεται έντονα με την ποιότητα ζωής των κατοίκων, την επιχειρηματικότητα και την εικόνα της περιοχής ως τουριστικό προορισμό. Υπάρχουν ιδιαίτερες προκλήσεις που έχουν ήδη αναγνωριστεί όμως κύριο μέλημα του Δήμου Πλατανιά παραμένει η βελτίωση στην εφαρμογή και η συμμόρφωση με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, προκειμένου για τη μείωση των ατυχημάτων οδικής κυκλοφορίας και την αποφυγή απώλειας ανθρώπινων ζωών. Παράλληλα υπάρχει όμως σύμπνοια στο μακροχρόνιο όραμα του Πλατανιά ως ένα βιώσιμο περιβάλλον κατοικίας, εργασίας και αναψυχής. Το σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας έχει αρχίσει να “παίρνει σάρκα και οστά» και ο Δήμος Πλατανιά θα αναζητήσει όλους τους ενδεδειγμένους τρόπους και τα ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε «όλοι μαζί να πετύχουμε ασφαλείς, “καθαρές” και φιλοπεριβαλλοντικές μετακινήσεις στον τόπο μας!» όπως αναφέρει ο Δήμαρχος του Δήμου Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης.
1 Η ευρωπαϊκή δράση “SUMP-PLUS: Sustainable Urban Mobility Planning:Pathways and links to Urban Systems”, ενθαρρύνει τη μετάβαση προς πιο βιώσιμες πόλεις και οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, και στοχεύει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την αστική κινητικότητα, μέσω της ανάπτυξης συμμετοχικών εργαστηρίων και της εφαρμογής καινοτόμων εργαλείων σε 6 διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις (Πλατανιάς-Ελλάδα, Manchester-Ηνωμένο Βασίλειο, Antwerp-Βέλγιο, Klaipeda-Λιθουανία, Albalulia-Ρουμανία, Lucca-Ιταλία). Στo SUMP-PLUS, που υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετέχουν ο Δήμος Πλατανιά και το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης.Ο Πλατανιάς είναι ο μόνος ελληνικός δήμος που
συμμετέχει ως πόλη εφαρμογής πρότυπης μεθοδολογίαςγια την ανάπτυξη εργαλείων για Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας σε
μικρούς δήμους.
Τα σχόλια είναι κλειστά.