Κρήτη: Στους δρόμους ξανά γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν μέχρι τέλους τον χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος υγείας στην Κρήτη, δηλώνουν οι ρεθυμνιώτες γιατροί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Κρήτη στο παγκρήτιο υγειονομικό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 22 Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο
Κρήτη: Στους δρόμους ξανά γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
Με το νοσοκομείο της Ιεράπετρας να βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού, το νοσοκομείο Ρεθύμνου να «ψυχορραγεί» και τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού να βρίσκονται αντιμέτωπα με τις αντοχές τους, η Κρήτη σύσσωμη ενώνει τις δυνάμεις της για να υπερασπιστεί την δημόσια υγεία. Παραγωγικοί φορείς και συλλογικότητες του Ρεθύμνου συντονίζουν την δράση τους ώστε στις 5 απόγευμα της 22ας Φεβρουαρίου να δώσουν ηχηρό «παρών» στο παγκρήτιο συλλαλητήριο που θα γίνει στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.
Στο ρεθυμνιώτικο νοσοκομείο οι δύο και μοναδικοί μόνιμοι παθολόγοι οδηγούνται σε σωματική και ψυχική κατάρρευση, ενώ τα προβλήματα εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και στην πνευμονολογική κλινική που «σηκώνει» το «βάρος» των λοιμώξεων και ακολουθούν η μονάδα εντατικής θεραπείας, το αναισθησιολογικό, το τμήμα επειγόντων περιστατικών και το γαστρεντερολογικό. Την ίδια στιγμή που τα τελευταία χρόνια το μισό νοσοκομείο λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, αφού πέρα από τους μόνιμους εργαζόμενους, το 47,3% είναι επικουρικοί εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εργαζόμενοι με συμβάσεις μέσω ΟΑΕΔ.
Στην σύσκεψη των παραγωγικών φορέων του Ρεθύμνου ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της προέδρου του ιατρικού συλλόγου ως προς τα οικονομικά κίνητρα που δίδονται στις άγονες θέσεις γιατρών. Όπως είπε η Αναστασία Καπελέρη τα επιδόματα άγονων θέσεων ακόμη και σήμερα υπολογίζονται με βάση τους βασικούς μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ του 1983!
«Ζητάμε να εκσυγχρονιστεί ο Νόμος για τα κίνητρα γιατρών που υπηρετούν σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, κατηγορίας άγονα. Η πολιτεία εξακολουθεί να καταβάλλει ένα επίδομα με βάση τους βασικούς μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ του 1983. Αυτό με μετατροπή του σε ευρώ και όχι με βάση τους σημερινούς μισθούς με αποτέλεσμα το επίδομα αυτό να έχει καταλήξει τόσο χαμηλό ώστε να συνιστά εμπαιγμό. Για τον υπολογισμό του μηναίου επιδόματος αγόνων θεωρείται ότι ο μισθός του Επιμελητή Β’ είναι 142,56 ευρώ, του Επιμελητή Α’ 178,20 ευρώ και του Διευθυντή 225, 71 ευρώ. Επί αυτών των θεωρητικών μισθών εφαρμόζεται το 8%-50% για να δοθεί το επίδομα αγόνων που ξεκινά από 11,40 ευρώ και καταλήξει σε 112,85 ευρώ», δήλωσε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Αναστασία Καπελέρη.
Το σύνολο του ιατρικού κόσμου του Ρεθύμνου ζητά να γίνουν επείγουσες προκηρύξεις θέσεων με διαδικασίες «εξπρές» και να συνοδεύονται από «ισχυρά» οικονομικά κίνητρα όχι όπως αυτά που ίσχυαν πριν από 40 χρόνια, αλλά αυτά που ισχύουν σήμερα.neakriti.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.