Εκδήλωση της ΟΠ Κρήτης της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας γνωριμίας με την ΚΝΕ και αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, με τίτλο «Οι θέσεις της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά – Το φαινόμενο του ναρκωτουρισμού!», το Σάββατο 28 Γενάρη στο Ηράκλειο. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.
Τόσο η ομιλία, όσο και οι παρεμβάσεις επιδίωξαν να προβληματίσουν γύρω από το κοινωνικό φαινόμενο της εξάπλωσης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών σε νέους, να δώσουν μαχητική απάντηση σε απόψεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι στην καθημερινότητά τους τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ.
Οι ομιλίες ανέδειξαν ζητήματα με τα οποία το σύστημα καλλιεργεί ανοχή στο φαινόμενο των ναρκωτικών, όπως αυτό της φαρμακευτικής κάνναβης ή της περιστασιακής χρήσης ως δεδομένης και ακίνδυνης χρήσης. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε αναλυτικά το τι προτείνει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ για τα ζητήματα πρόληψης και έρευνας – θεραπείας αλλά και κοινωνικής επανένταξης.
Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ο άνθρωπος, συνολικά η εργατική τάξη και η νεολαία της, να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, να την αλλάξουν και να αποκτήσουν τη ζωή που τους αξίζει και μπορούν να έχουν στον 21ο αιώνα. Παλεύουμε για μια κοινωνία η οποία θα είναι ελεύθερη από τα ναρκωτικά, με τις κοινωνικές ανάγκες στο επίκεντρο. Για το σοσιαλισμό- κομμουνισμό, όπου κάθε νέος θα είναι πραγματικά ελεύθερος.
Στην κεντρική παρέμβαση, μεταξύ άλλων, τονίστηκε :
«Το φαινόμενο των ναρκωτικών είναι πολύπαραγοντικο και έχει κοινωνικές, ιστορικές, οικονομικές, ψυχολογικές, πολιτισμικές διαστάσεις και έχει τη βάση του ως προς τις αιτίες και τη διάδοση του στις σχέσεις παραγωγής της καπιταλιστικής κοινωνίας. Το βασικό λοιπόν είναι να κατανοηθεί ποια είναι η υλική βάση της κοινωνίας που γεννά την ανάγκη για ζήτηση και χρήση ουσιών.
Να κατανοηθεί ποιόν βολεύει η χρήση και η εξάρτηση από ναρκωτικά – γιατί αντικειμενικά αυτή η συνθήκη θέτει εμπόδια στη δυνατότητα να γνωρίζει ο άνθρωπος την θέση του μέσα στην κοινωνία και με βάση τη θέση του αυτή να δρα συνειδητά. Χρήση ουσιών και συνειδητή δράση είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Είναι έννοιες ασυμβίβαστες γιατί το κύριο στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασης είναι η κοινωνικότητα του ανθρώπου, ο άνθρωπος είναι κοινωνικό όν και σε αυτή τη σφαίρα διαμορφώνεται η προσωπικότητα και η δράση του, σε άμεση αλληλεπίδραση με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον.
Έτσι και στο φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, αν θέλουμε να το προσεγγίσουμε ολοκληρωμένα, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις κοινωνικές σχέσεις μέσα στις οποίες αυτό διαμορφώνεται. Ένα φαινόμενο το οποίο συνιστά ακραία μορφή αλλοτρίωσης του ανθρώπου δεδομένου του ότι απομακρύνει τον άνθρωπο από τη βασική τους υπόσταση ως κοινωνικό όν αλλά και από τις πραγματικές του ανάγκες, πόσο μάλλον από τη διεκδίκησή να φέρει τη ζωή στα μέτρα των δικών του αναγκών, απομακρύνει τον άνθρωπο από το ίδιο το κοινωνικό γίγνεσθαι εφόσον η ουσία ορίζει την ίδια του την ύπαρξη αλλά και τις σχέσεις του με την κοινωνία»
«Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την καπιταλιστική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας είχαμε άνοδο της χρήσης ή ότι η πανδημία γέννησε μια “πανδημία μέσα στην πανδημία” αυτή της κατακόρυφης αύξησης κοκαΐνης στη χώρα μας.
Και επειδή η κερδοφορία είναι αυτή που νομιμοποιεί ναρκωτικά, όπως η κάνναβη, – κινεί οικονομίες που βασίζονται στην παραγωγή τους πχ Λατινική Αμερική, Καναδάς, ΗΠΑ, Ολλανδία και ναρκωτουρισμός.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και σε συνθήκες lockdown και περιορισμού της κυκλοφορίας των εμπορευμάτων λόγω κλειστών συνόρων – η αγορά των ναρκωτικών αποδείχθηκε πολύ ανθεκτική – δεν επηρεάστηκε η εμπορία και η κερδοφορία – ενώ σε ΗΠΑ, Ολλανδία, Καναδά τα μαγαζιά που πουλούν κάνναβη έμεινα ανοιχτά, και χαρακτηρίστηκαν μαγαζιά που πουλούν είδη πρώτης ανάγκης μαζί με τα super market και τους φούρνους.
Στον καπιταλισμό λοιπόν τα ναρκωτικά ικανοποιούν δύο θεμελιώδεις λειτουργίες του. Από τη μία την κερδοφορία και από την άλλη την κοινωνική αποξένωση, την κοινωνική καταστολή και αδράνεια τμημάτων κυρίως της νέας γενιάς»
Δεν είναι ελευθερία η τοξικομανία και για αυτό δεν πρέπει να είναι ελεύθερα τα ναρκωτικά. Εξάρτηση σημαίνει φραγμός στη διαδικασία της κοινωνικής συνειδητοποίησης και κοινωνικής δράσης.
Εμείς θέλουμε το νέο άνθρωπο με καθαρό μυαλό, με καθαρή σκέψη, ικανό να παλεύει για τη ζωή του, ικανό να βρίσκει τη θέση του μέσα στην συλλογική πάλη για να φέρει τη ζωή στα μέτρα των δικών του αναγκών.
Από αυτή τη σκοπιά ως Κόμμα έχουμε συνολικά διαμορφωμένη θέση και πλαίσιο πάλης για το ζήτημα των ναρκωτικών, που απαντά στο σήμερα αλλά δείχνει και την προοπτική για το αύριο. Εκεί πατά και το σύνθημα μας “ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις”.
Ως ΚΚΕ διεκδικούμε με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε κάθε άνθρωπος που βαδίζει στον μονοπάτι των ναρκωτικών – και κίνητρο να διαμορφώνει για θεραπεία, αλλά να βρίσκει δημόσιες και δωρεάν δομές για να απεξαρτηθεί – για να βαδίσει και πάλι στο μονοπάτι της κοινωνικής ζωής.
Για αυτό διεκδικούμε πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη και έρευνα οι οποίες θα συνδέονται με μια λεπτή κόκκινη γραμμή – που είναι οι αιτίες του φαινομένου. Για αυτό οι θέσεις μας έχουν στο επίκεντρο τον χρήστη σήμερα.
Πραγματικά προοδευτικό είναι :
• να μπορείς να σηκώνεις κεφάλι,
• να καθορίζεις εσύ τη ζωή σου, με γνώση των απαιτήσεων της ζωής, με πάλη για να ανοίγεις νέους δρόμους για σένα και τους γύρω σου,
• με το μυαλό σου καθαρό να σχεδιάζει και να ονειρεύεται το μέλλον,
Καλούμε κάθε νέο που δε βολεύεται στο σύστημα που τον θέλει στο περιθώριο – τώρα να συμπορευτεί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για να παλέψουμε μαζί για τη ζωή που μας αξίζει – μια ζωή στο μπόι των ονείρων μας και των αναγκών μας.
Καλούμε κάθε νέο άνθρωπο που δε βολεύεται στη σαπίλα του σημερινού συστήματος, που βλέπει τα όνειρα του ματαιώνονται να στείλει μήνυμα αγωνιστικής στάσης για τη ζωή. Να γυρίσει την πλάτη στα κόμματα που τον θέλουν στην “μαστούρα” του συστήματος της σήψης και της παρακμής.
Να πει το μεγάλο ΝΑΙ στη ζωή με συμπόρευση και εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ»
Τα σχόλια είναι κλειστά.