Εισαγωγή :
Στο στάδιο της διαβούλευσης βρίσκεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού που αφορά την αποκοπή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ενταγμένο στη γενική πολιτιστική πολιτική που εφαρμόζεται από την παρούσα κυβέρνηση, σε συνέχεια όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και σε πλήρη αντιστοιχία με την κοινή πολιτική που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στη βαθύτερη επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων και των χώρων της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη που θα αναγκάσει τα μουσεία να λειτουργούν με όρους επιχειρηματικούς, για να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους, έναντι της επιστημονικής, μορφωτικής και εκπαιδευτικής λειτουργίας τους. Παραδίδει τα Μουσεία στο έλεος των κάθε είδους χορηγών και επιχειρηματικών ομίλων που αναλαμβάνουν δήθεν τη στήριξη και την ανάδειξή τους με το αζημίωτο. Μετατρέπει τον αρχαιολόγο σε manager που θα πρέπει να επιλέξει εκθέματα και να δημιουργήσει εκθέσεις με μόνο στόχο την προσέλκυση πελατών – επισκεπτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μουσείο της Ακρόπολης που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο και επιλέγει μόνο του ποιες μέρες θα έχει δωρεάν είσοδο με βάση τα κέρδη του.
Απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο βρίσκονται εργαζόμενοι και επιστήμονες (Σύλλογοι εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ, Αρχαιολόγων, Συντηρητών Αρχαιοτήτων, το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων, κτλ), που απαιτούν την απόσυρσή του, τονίζοντας ότι υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα των Μουσείων, ανοίγοντας τον δρόμο για την άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών τους. Ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση των εισιτηρίων και την κατάργηση των δωρεάν παροχών. Επίσης, με αυτές τις εξελίξεις, οι συνθήκες εργασίας θα χειροτερεύσουν. Η εμπειρία που υπάρχει από το Μουσείο της Ακρόπολης και την Εθνική Πινακοθήκη, που λειτουργούν ως ΝΠΔΔ, είναι αποκαλυπτική. Οι «ελαστικές» σχέσεις εργασίας και η απληρωσιά είναι η επωδός που συνοδεύει τους νέους εργαζόμενους στους χώρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνολικές ελλείψεις σε προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού φτάνουν ή ξεπερνούν τους 2.500.
Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να προστατεύσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και να σταθεί απέναντι στην καταστροφική πολιτική που ετοιμάζεται να ακυρώσει τον δημόσιο χαρακτήρα των αρχαιοτήτων και των Μουσείων και να μετατρέψει τα πάντα σε ιδιωτικά καταστήματα.
Ψήφισμα
« Το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης εκφράζει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που αφορά την αποκοπή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ.
Ζητά την απόσυρσή του, επειδή οδηγεί στη βαθύτερη επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων και των χώρων της πολιτιστικής κληρονομιάς, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ρόλο και τον προορισμό τους και στο δικαίωμα όλου του λαού να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλα τα Μουσεία της χώρας μας ».
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ- ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ- ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗ ΓΕΝΟΒΕΦΑ