Απόρριψη: 4 τρόποι για να την διαχειριστείτε και να σταθείτε ξανά στα πόδια σας
Η απόρριψη είναι μέρος της ζωής. Το «κλειδί» για να μην μας καταβάλλει είναι η αποτελεσματική διαχείριση.
Απόρριψη: 4 τρόποι για να την διαχειριστείτε και να σταθείτε ξανά στα πόδια σας
Η απόρριψη πονάει. Μια δουλειά που δεν πήρατε, ένας φίλος που εξαφανίστηκε από την ζωή σας, μια κοινωνική εκδήλωση για την οποία δεν πήρατε πρόσκληση και μετά είδατε τους φίλους σας να ποστάρουν σχετικά με αυτήν στα social media…
Νιώθουμε απόρριψη όταν δεν συμπεριλαμβανόμαστε, δεν μας αποδέχονται ή δεν μας εγκρίνουν. Κάτι που είχαμε και χάσαμε ή κάτι που θέλαμε και δεν το αποκτήσαμε. Και η απόρριψη, όπως και η εγκατάλειψη, μας κάνει να νιώθουμε ανεπιθύμητοι και ανεπαρκείς.
Η απόρριψη οδηγεί σε ψευδείς πεποιθήσεις
Τα μικρά παιδιά αναπτύσσουν ακόμα την αυτοεκτίμησή τους, επομένως είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην απόρριψη. Ακόμα κι αν οι άνθρωποι δεν σας είπαν φανερά ότι είστε ανεπαρκής ή μη αγαπητός, μπορεί να καταλήξατε σε αυτό το συμπέρασμα όταν σας απέρριψαν επειδή τα μικρά παιδιά δεν έχουν τις συλλογιστικές δεξιότητες και τις εμπειρίες ζωής για να κατανοήσουν πλήρως όλους τους πιθανούς λόγους απόρριψης.
Η επανειλημμένη απόρριψη ως παιδί μπορεί να οδηγήσει στην πεποίθηση ότι είστε ανεπαρκής. Και αυτές οι ψευδείς πεποιθήσεις προσθέτουν στον πόνο της απόρριψης και μπορούν να γίνουν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Η απόρριψη οδηγεί στο να υψώνεις συναισθηματικούς τοίχους
Επειδή η απόρριψη είναι τόσο επώδυνη, φυσικά θέλουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από μελλοντική απόρριψη. Το κάνουμε αυτό υψώνοντας συναισθηματικούς τοίχους. Πιστεύουμε λανθασμένα ότι αυτό θα αφαιρέσει τον πόνο από την απόρριψη – λες και κρατώντας τους ανθρώπους σε απόσταση θα μας εμποδίσει να δεθούμε ή να ερωτευτούμε ή ότι η απόρριψη δεν θα είναι τόσο οδυνηρή αν το άλλο άτομο δεν μας γνώριζε βαθιά.
Το άλλο πράγμα που συμβαίνει είναι ότι αρχίζουμε να προσδοκούμε την απόρριψη. Νομίζουμε ότι η απόρριψη είναι αναπόφευκτη, γι’ αυτό απορρίπτουμε το άλλο άτομο πριν προλάβει να μας απορρίψει. Και πάλι, πιστεύουμε ότι αυτό θα μας γλιτώσει από τον πόνο της απώλειας κάποιου που νοιαζόμαστε ή θέλαμε να γνωρίσουμε καλύτερα. Η απόρριψη των άλλων μπορεί να μας δώσει την αίσθηση ότι έχουμε τον έλεγχο, ότι έχουμε τη θέση ισχύος, αλλά δεν κάνει την απώλεια να πονάει λιγότερο.
Πώς να αντιμετωπίσετε την απόρριψη
-
Αναγνωρίστε τον πόνο και θρηνήστε την απώλεια
Συχνά, αισθανόμαστε ντροπή ή αμηχανία όταν μας απορρίπτουν και απλώς θέλουμε να το αφήσουμε πίσω μας. Μερικές φορές, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας, να αρνούμαστε ότι πονάμε ή να κάνουμε πράγματα όπως το να πίνουμε ή να τρώμε πάρα πολύ για να αντεπεξέλθουμε.
Το πένθος περιλαμβάνει να αισθάνεστε τα συναισθήματά σας, να μην τα αρνείστε, να τα καταπιέζετε ή να τα μουδιάζετε. Το κλάμα, το ημερολόγιο, η θεραπεία, η άσκηση, η επαφή με τη φύση και η αυτοφροντίδα μπορούν να βοηθήσουν. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να αφήσει τα συναισθήματά σας να εκδηλωθούν και να τα επεξεργαστεί. Η διάρκεια και η ένταση της θλίψης θα εξαρτηθεί από το τι έχετε χάσει. θα μπορούσε να διαρκέσει μόνο μία ώρα ή μπορεί να θρηνήσετε μια μεγάλη απόρριψη για μήνες.
-
Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας
Είναι φυσικό να θέλετε να μάθετε γιατί σας απέρριψαν. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πάντα σαφείς λόγοι. Και συνήθως, όταν δεν έχουμε απαντήσεις, κατηγορούμε τον εαυτό μας. Υποθέτουμε ότι τα θαλασσώσαμε, ότι δεν ήμασταν αρκετοί, ότι είμαστε ανυπόφοροι, δύσκολοι, ανόητοι, κ.λπ. Να θυμάστε ότι μπορεί να έχετε οδηγηθεί σε αυτές τις πεποιθήσεις λόγω των παιδικών σας βιωμάτων. Ως ενήλικες, όμως, μπορείτε να τις απορρίψετε και να εξετάσετε εναλλακτικές υποθέσεις. Υπάρχουν τόσοι πολλοί πιθανοί λόγοι για την απόρριψη και ακόμη και τα πιο ελκυστικά, πιο έξυπνα, ολοκληρωμένα και συμπαθητικά άτομα απορρίπτονται. Η απόρριψη δεν αφορά πάντα εσάς – και είναι άδικο να κατηγορείτε τον εαυτό σας ή να αναλαμβάνετε την ευθύνη για πράγματα που ήταν εκτός ελέγχου σας ή να υποθέσετε ότι κάνατε κάτι λάθος.
-
Ενισχύστε την ανθεκτικότητά σας
Η ανθεκτικότητα είναι η ικανότητά σας να ανακάμπτετε από μια οπισθοδρόμηση. Και οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι είναι μια ιδιότητα που μπορεί να διδαχτεί. Μην βλέπετε μόνο το άσπρο και το μαύρο, εστιάζετε σε λύσεις και στο τι μπορείτε να μάθετε από την εμπειρία, αναζητάτε υποστήριξη, διατηρείτε την αίσθηση του χιούμορ, μην ξεχνάτε τα δυνατά σας σημεία, βλέπετε τα λάθη ως απαραίτητα βήματα στο δρόμο προς την επιτυχία και φροντίζετε τον εαυτό σας. Αυτές είναι μερικές δοκιμασμένες στρατηγικές που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα.
-
Μην απογοητεύεστε – Να τολμάτε και να επιμένετε
Οι συγγραφείς και οι καλλιτέχνες είναι διαβόητοι για το ότι επιμένουν παρόλο που τους απορρίπτουν ξανά και ξανά. Μέρος της ικανότητάς τους να το κάνουν αυτό είναι η νοοτροπία τους – δέχονται ότι η απόρριψη είναι μέρος της διαδικασίας, κάτι που είναι απαραίτητο για να δημοσιεύσουν ένα βιβλίο ή να ξεκινήσουν μια επιτυχημένη καριέρα. Κι επειδή το βλέπουν ως φυσιολογικό και απαραίτητο, δεν το παίρνουν προσωπικά. Αυτός ο τύπος αποδοχής και επιμονής μπορεί να βοηθήσει να γίνει η απόρριψη λιγότερο επώδυνη.
Πενθήστε λοιπόν για την απώλεια χωρίς να υποθέτετε ότι ευθύνεστε εσείς, εστιάστε στις δυνάμεις και την ανθεκτικότητά σας, αποδεχτείτε αυτό που συνέβη ως μια φυσιολογική εμπειρία και θα διαχειριστείτε την απόρριψη πιο αποτελεσματικά.
Τα σχόλια είναι κλειστά.