Ρέθυμνο: Διεθνές Συνέδριο στα Grecotel με θέμα “ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ, ΠΑΡΕΛΘΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ”
Η ίδρυση του Κέντρου Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία, που εγκαινίασε τη δράση του στο Ρέθυμνο, γίνεται η αφορμή για μια ουσιαστική γνωριμία με τον κρητικό τρόπο ζωής.
Ρέθυμνο: Διεθνές Συνέδριο στα Grecotel με θέμα “ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ, ΠΑΡΕΛΘΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ”
Το Ρέθυμνο , ολόκληρη η Κρήτη , καλοσωρίζουν το Διεθνές Συνέδριο , αποτέλεσμα του Μνημονίου Συνεργασίας της Grecotel και του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ για ΥΓΕΙΑ και ΕΥΕΞΙΑ με θέμα :”ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ , ΠΑΡΕΛΘΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ” , που θα γίνει 7 με 11 Νοεμβρίου , στο Ρέθυμνο , στα Grecotels , Creta Palace & Caramel Boutique Resort .
Τόσος κόπος , τόσα αμέτρητα zoom , e mails , τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Βοστώνης , Καλιφόρνιας , Ιταλίας , Αθήνας και Ρεθύμνου , με τόσες ώρες διαφορά , ξεπεράστηκαν και υπέρ νικήθηκαν από την εξαιρετική προσωπικότητα και διάθεση του Καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard , Stefano Kales , που το πήρε πάνω του και έκανε το όνειρο πραγματικότητα .
Χωρίς τους καταπληκτικούς συνεργάτες του Καθηγητή αλλά και των ανθρώπων της Grecotel , θα ήταν ακόμη , μόνο ένα όνειρο !
Το συνέδριο θα φιλοξενήσει τους κορυφαίους των κορυφαίων , όλου του κόσμου.
Σε πολύ σύντομο χρόνο , επετεύχθη αυτός ο ΑΘΛΟΣ , αυτού του επιπέδου .
Για την πραγματοποίηση του συνεδρίου αμέριστη υπήρξε η συμπαράσταση του Περιφερειάρχη Κρήτης , Σταύρου Αρναουτάκη αλλά και της Περιφέρειας.
Μεγάλη επίσης ήταν η συμβολή και υποστήριξη του Μιχάλη Βλατάκη , Προέδρου των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης.
Ο καθηγητής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ Δρ Στέφανος Κάλης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο νεοσύστατος φορέας που εμπνεύστηκε θέτει στο επίκεντρο τον κρητικό τρόπο ζωής, σε συνέντευξη που έδωσε στην “Καθημερινή” [22.06.2022]:
Πώς προέκυψε η ιδέα για το συγκεκριμένο Κέντρο Αριστείας;
Έναυσμα αποτέλεσε η συνεργασία του Culinary Institute of America και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης για τη δημιουργία ενός κέντρου για τη μεσογειακή διατροφή. Ως Έλληνας τρίτης γενιάς, το είδα σαν πρόκληση και θέλησα να βρω τον τρόπο για να ιδρύσουμε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, η οποία και θεωρώ ότι είναι ο πιο ταιριαστός τόπος για κάτι τέτοιο.
Ξεκίνησα λοιπόν διοργανώνοντας ένα κλειστό συμπόσιο στο Ινστιτούτο Radcliff του Χάρβαρντ, με θέμα την προώθηση της μεσογειακής διατροφής σε μη μεσογειακούς πληθυσμούς. Στο συμπόσιο αυτό συμμετείχαν ειδικοί και από το ίδιο το Culinary Institute of America και άκουσαν πολύ θετικά την ιδέα γι’ αυτό το κέντρο.
Όταν παρουσίασα την πρόταση στην Ελλάδα δύο χρόνια αργότερα, αγκαλιάστηκε από τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια Κρήτης και τον σύνδεσμο ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης, ενώ η Grecotel ανέλαβε τον ρόλο του στρατηγικού εταίρου, διευκολύνοντάς μας με τις υποδομές και την τεχνογνωσία της. Ειδικά η βιολογική φάρμα Agreco και η στενή σύνδεση της εταιρείας με τον αγροδιατροφικό τομέα είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για εμάς, καθώς θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου θα μπορούμε να παρέχουμε βιωματικές αλλά και βιώσιμες εμπειρίες.
Για ποιο λόγο η ανακοίνωση για την ίδρυσή του πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό;
Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση έγινε στην Ακαδημία Επιστημών του Ποντίφικα, στο πλαίσιο ενός κλειστού συνεδρίου σχετικά με την αξία του ελαιόλαδου και της μεσογειακής διατροφής, στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι συνάδελφοι από Αμερική, Ισπανία, Ιταλία, Ισραήλ και Ελλάδα.
Πολλοί από αυτούς αποδέχτηκαν να αναλάβουν συμβουλευτικό ρόλο για τη δημιουργία του δικού μας κέντρου. Ανάμεσά τους, ο Walter Willett, ένας από τους σημαντικότερους διαιτολόγους διεθνώς, ο Greg Drescher, υπεύθυνος στρατηγικών πρωτοβουλιών του Culinary Institute of America, και ο Miguel Angel Martinez, συνεπικεφαλής της μεγαλύτερης παρεμβατικής έρευνας (PREDIMED) που έγινε ποτέ για την πρωταρχική πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Γιατί επιλέξατε την Κρήτη ως έδρα;
Το επιχειρηματικό μοντέλο που αναπτύξαμε μπορεί οπωσδήποτε να εφαρμοστεί σε πολλά σημεία της Ελλάδας. Δουλεύοντας με την Grecotel, έχουμε καταγράψει δώδεκα διαφορετικούς προορισμούς. Επιλέξαμε όμως την Κρήτη λόγω της παράδοσης της κρητικής διατροφής, η οποία μετρά χιλιετίες, αλλά και λόγω ιστορικών διατροφικών μελετών (όπως η διάσημη Έρευνα των Επτά Χωρών), στις οποίες η κρητική διατροφή ξεχωρίζει ως προς τη θετική της επίδραση στη μακροζωία, την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και μορφών καρκίνου.
Η Έρευνα των Επτά Χωρών «γέννησε» τον ίδιο τον όρο της μεσογειακής διατροφής. Eπομένως, όπως λέει και ο φίλος μου και Operations Director της Grecotel Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, «η κρητική είναι η κορωνίδα της ελληνικής διατροφής». Yπάρχουν όμως και πρακτικοί λόγοι. Η Κρήτη απολαμβάνει ευχάριστες θερμοκρασίες όλους τους μήνες και αποτελεί ιδανικό προορισμό για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.
Είναι πλούσια σε τόπους που σχετίζονται με τον πολιτισμό αλλά και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Τέλος, οι Κρητικοί φημίζονται για τη φιλοξενία και το φιλότιμό τους. Για τους Αμερικανούς, η φιλοξενία στην Κρήτη είναι μια έννοια σχεδόν θρυλική. Οι ντόπιοι θα κεράσουν τσικουδιά, θα σε φωνάξουν να δεις πώς φτιάχνονται τα καλτσούνια, θα μοιραστούν μαζί σου ό,τι έχουν. Δεν έχω ακούσει ποτέ από κανέναν ότι ήρθε στην Κρήτη και δεν του άρεσε ‒ και το λέω εγώ, που κατάγομαι από τη Βόρεια Ήπειρο. Οι Κρητικοί αγκαλιάζουν τον επισκέπτη αλλά και το ίδιο το πρότζεκτ. Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει.
Πώς έγινε η γνωριμία της ομάδας ειδικών του Κέντρου Αριστείας με την κρητική διατροφή;
Είναι σημαντικό να ακούμε για την κρητική διατροφή, αλλά το να τη βιώνουμε και να τη γευόμαστε είναι ακόμα πιο σπουδαίο! Αμέσως μετά το Βατικανό, ακολούθησε τετραήμερη επίσκεψη στην Κρήτη στις αρχές Μαΐου. Εκεί, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Καλαϊτζιδάκη, είχαμε την ευκαιρία όχι μόνο να δοκιμάσουμε τοπικές γεύσεις, αλλά και να βιώσουμε τον κρητικό τρόπο ζωής.
Ξεναγηθήκαμε στο οινοποιείο Λυραράκη στο Αλάγνι, δοκιμάσαμε απάκι της αλλαντοποιίας Κασσάκη, επισκεφθήκαμε τη γαλακτοκομική Αμάρι, μυηθήκαμε στη λογική της νηστείας από την ηγουμένη της μονής Αγίας Ειρήνης στο Ρέθυμνο, μιλήσαμε με ανθρώπους που ειδικεύονται σε όλα τα επιμέρους διατροφικά προϊόντα. Η επίσκεψη είχε μεγάλη επιτυχία και οι συμμετέχοντες έφυγαν πολύ ικανοποιημένοι. Αν και διδάσκουν την υγιεινή διατροφή στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, η Κρήτη κατάφερε να τους εκπλήξει με κάτι διαφορετικό κάθε μέρα. Η επίσκεψη τους βοήθησε να καταλάβουν βιωματικά τα αποτελέσματα της Έρευνας των Επτά Χωρών.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Προετοιμάζουμε ένα διεθνές συνέδριο με τίτλο «Cretan Lifestyle: Theory & Practice» για τις αρχές Νοεμβρίου στο Creta Palace στο Ρέθυμνο. Μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε συμπράξεις με φορείς της Κρήτης και με πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδος και να τρέξουμε έρευνες σε όλο το φάσμα της διατροφής, από την παραγωγή στην κατανάλωση. Αντίστοιχα, και το εύρος της δράσης του κέντρου είναι πολύ μεγάλο. Ξεκινά από την παροχή εκπαίδευσης στους σεφ και στο προσωπικό των εστιατορίων και φτάνει μέχρι την ανάπτυξη υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού.
Θέλουμε ωστόσο να ξεκινήσουμε με μικρά και σταθερά βήματα, βρίσκοντας συνεργάτες και εξασφαλίζοντας την υποστήριξη που απαιτείται για την υλοποίηση. Αν μου επιτρέπετε έναν παραλληλισμό με τα ελληνικά εστιατόρια της ομογένειας, τα οποία και γνωρίζω από μικρή ηλικία, ένα πετυχημένο εστιατόριο ξεκινά με έναν μικρό κατάλογο. Και μόνο αφού τελειοποιήσει τα βασικά του πιάτα προχωρά στην προσθήκη περισσότερων επιλογών. Κάπως έτσι πρέπει να προχωρήσουμε κι εμείς.
Τα σχόλια είναι κλειστά.