Ανυπολόγιστη παραμένει η ζημιά που άφησε πίσω της η φονική κακοκαιρία του περασμένου Σαββάτου στο πέρασμά της από το δήμο Μαλεβιζίου, ο οποίος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα “πνίγηκαν” στις λάσπες και οι κάτοικοι, χωρίς ακόμη να έχουν συνέλθει από το σοκ, προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί. Η καταγραφή των ζημιών από το δήμο και την Περιφέρεια είναι σε εξέλιξη και στόχος είναι να δοθούν γρήγορα τα πρώτα βοηθήματα στους πληγέντες.
Σαφής εικόνα των ζημιών δεν υπάρχει ακόμη, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας. “Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη. Έχουν κλείσει καταστήματα, έχουν καταστραφεί εμπορεύματα, έχει κλείσει μια ολόκληρη τουριστική περιοχή. Στην Αγία Πελαγία υπάρχουν επιχειρήσεις που πλέον, βλέποντάς τις, δε μπορείς να καταλάβεις ότι πριν ήταν καταστήματα. Έχουμε ξεκινήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια την καταγραφή και θέλω να πιστεύω ότι σήμερα, το αργότερο αύριο, θα έχουμε καταγράψει τα σπίτια και τις επιχειρήσεις, να τα στείλουμε στην Αθήνα, ώστε να οριοθετηθεί η πληγείσα περιοχή” ανέφερε.
Παράλληλα, όπως είπε: “Προσπαθούμε ταυτόχρονα, καταβάλλουμε τιτάνια προσπάθεια με τις κοινωνικές μας υπηρεσίες, με τη βοήθεια και του Ερυθρού Σταυρού, να υποστηρίξουμε οικογένειες, ευπαθείς ομάδες που μπορούν να χρειάζονται βοήθεια, σπίτι, τρόφιμα”. Δύο τετραμελείς οικογένειες από το Παλαιόκαστρο και μία ακόμη τετραμελής οικογένεια από την Αγία Πελαγία βρέθηκαν άστεγες από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς τα σπίτια τους πλημμύρισαν και έχουν βρει προσωρινή στέγη σε ξενοδοχεία ή σε συγγενικά σπίτια. Την ίδια ώρα, ομάδες εθελοντών συνδράμουν στον καθαρισμό σπιτιών από τις λάσπες που εισέβαλαν στο εσωτερικό τους.
Η καταγραφή των σπιτιών και της οικοσκευής που έχουν υποστεί ζημιές στο δήμο Μαλεβιζίου συνεχίζεται από τα δημοτικά κλιμάκια. Μέχρι χθες το βράδυ ο αριθμός των καταγεγραμμένων σπιτιών είχε φτάσει περίπου στα 40. Ανάλογη διαδικασία “τρέχει” από την Περιφέρεια και για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μποκέα, στόχος είναι να οριοθετηθούν γρήγορα οι περιοχές που έχουν πληγεί, κάτι που είναι προϋπόθεση για την καταβολή των πρώτων βοηθημάτων στους δικαιούχους. “Με την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών, τότε αυτομάτως έχουμε την καταβολή του βοηθήματος των 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και της αποζημίωσης με ποσό έως 6.000 της οικοσκευής, ανάλογα με τη ζημιά που έχει υποστεί το κάθε σπίτι. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις γίνεται καταγραφή από τα συνεργεία της Περιφέρειας και τα στοιχεία αποστέλλονται στο αρμόδιο υπουργείο, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η εκτίμηση των ζημιών. Αυτό που θα πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες σπιτιών και επιχειρήσεων που δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί είναι ότι οφείλουν να αφήσουν ίχνος από το ύψος που έφτασε το νερό στο εσωτερικό τους” υπογράμμισε ο κ. Μποκέας. Ακολούθως, θα προχωρήσει από το υπουργείο η διαδικασία εκτίμησης της ζημιάς στα κτίρια. “Αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει, υπάρχουν τα παραδείγματα του Αρκαλοχωρίου και της Χερσονήσου, όπου έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πιέσουμε ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Δυσκολεύομαι να βρω δήμο στην ανατολική Κρήτη που να μην έχει ζημιές από πλημμύρα ή σεισμό τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται συντονισμός, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Είναι κάτι που θα το δούμε με την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης” πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, στους δρόμους της Λυγαριάς, του Παλαιόκαστρου και της Αγίας Πελαγίας το βάρος από τις πρώτες ώρες, ήδη από την Κυριακή, έπεσε στον καθαρισμό των δρόμων που έχουν κατακλυστεί από τόνους μπάζων και των φερτών υλικών, ώστε να είναι προσπελάσιμοι. Πλέον, όπως ανέφερε ο κ. Μποκέας, το σύνολο των δρόμων, μεγάλων και μικρότερων στους οικισμούς που επλήγησαν είναι προσπελάσιμοι από τα αυτοκίνητα, ενώ εξακολουθούν να επιχειρούν μικρά και μεγαλύτερα χωματουργικά μηχανήματα, ώστε να αποκατασταθεί η ασφαλής διέλευση των πεζών, καθώς υπάρχουν ακόμη σημεία, ιδίως στην Αγία Πελαγία, που παραμένουν “πνιγμένα” στη λάσπη.https://www.ertnews.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.