Δήμος Ρεθύμνης:Έκθεση «ΤΩΝ ΑΝΤΡΕΙΩΜΕΝΩΝ Τ’ ΑΡΜΑΤΑ»,Όπλα και εφόδια των Κρητικών στην επανάσταση του 1821
Εκθεση με τα όπλα και εφόδια των Κρητικών στην Επανάσταση του ’21, συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ρεθύμνης και η Περιφέρεια Κρήτης
ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΥΤΥΧΗ ΤΖΙΡΤΖΙΛΑΚΗ
Εγκαινιάζεται την Τετάρτη5η Οκτ., στις 7 και μισή το απόγευμα, στο Ιστορικό-Λαογραφικό μουσείο Ρεθύμνου, η έκθεση «Των αντρειωμένων τ΄ άρματα» – Όπλα και εφόδια των Κρητικών στην Επανάσταση του 1821, Συλλογή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη».
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και διοργανώθηκε για πρώτη φορά από το Δήμο Μαλεβιζίου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.
Η έκθεση, την οποία συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ρεθύμνης και η Περιφέρεια Κρήτης, αναπτύσσεται σε 14 θεματικές ενότητες, που παρουσιάζονται στις αντίστοιχες προθήκες, και θα μας ξεναγήσει στα όπλα και τα εφόδια των πολεμιστών του 1821.
Τότε που οι Κρητικοί, φτωχοί και κάτω από τη διαρκή καταπίεση των Τούρκων, είχαν ελάχιστα όπλα. Όμως με γενναιότητα, με αυτά τα λίγα, και με αυτοσχέδια ξύλινα όπλα ξεκίνησαν την επανάσταση. Στη συνέχεια οπλίστηκαν καλύτερα με τα λάφυρα που πήραν και με τη βοήθεια των άλλων ελληνικών περιοχών. Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν τότε είχαν διάφορες προελεύσεις. Κάποια ήταν ίδια με αυτά που κυκλοφορούσαν στις άλλες οθωμανικές περιοχές, κάποια ήταν ευρωπαϊκά και κάποια από αυτά φτιάχνονταν στην Κρήτη.
Επειδή τα όπλα τότε ήταν χειροποίητα και, όπως και οι φορεσιές, είχαν συγκεκριμένα τοπικά γνωρίσματα και ιδιαίτερη αισθητική, τα όπλα των τοπικών εργαστηρίων, που παρουσιάζονται πρώτη φορά, αποτελούν ταυτόχρονα τεκμήρια για την τεχνική, την τέχνη και την αισθητική της κάθε περιοχής. Ο κρητικός οπλισμός της εποχής του ’21 αποτελεί, πέρα από την ιστορική του σημασία, σημαντική πτυχή του υλικού λαϊκού πολιτισμού της Κρήτης, η οποία δεν είχε καταγραφεί και δεν είχε μελετηθεί μέχρι σήμερα. Συνεπώς, δεν πρόκειται μόνο για μια έκθεση κειμηλίων, φόρο τιμής στους αντρειωμένους προγόνους, αλλά και για μια αναφορά στις συνθήκες του πολέμου, καθώς και για μια ξενάγηση στην τέχνη, την τεχνική, την αισθητική και τις πεποιθήσεις της εποχής.
Η έκθεση θα διαρκέσει όλο τον Οκτώβριο για το κοινό, και όλο τον Νοέμβριο για την επίσκεψη σχολείων, κατόπιν ραντεβού.
Τα σχόλια είναι κλειστά.