«Ο παλμός της Κρήτης στον κόσμο. Τιμή σε απόδημους και ντόπιους Κρήτες» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργάνωσε την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στον αύλειο χώρο του κτιρίου επιστημονικών και διοικητικών υπηρεσιών στη Χαλέπα Χανίων, για να τιμήσει Κρήτες και ομογενείς για την προσφορά τους στο Ίδρυμα και στην ιστορική μνήμη.
Για τον Αντώνη Τσουρδαλάκη, Πρόεδρο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, πρώτο αναγορευόμενο, μίλησε ο Γεώργιος Μαμούνης, Πρόεδρος του Κρητικού Συλλόγου Ντάργουιν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και αναφέρθηκε στο έργο του τιμώμενου και στην προσφορά του, τονίζοντας «έχει αφιερώσει πολύτιμο προσωπικό χρόνο στην ομογένεια της Αυστραλίας με στόχο την διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας και στις επόμενες γενιές ώστε το ελληνικό στοιχείο να παραμείνει ζωντανό και ανεξίτηλο στις καρδιές των αποδήμων από γενιά σε γενιά.»
Την αναγόρευση του Αντώνη Τσουρδαλάκη σε εταίρο του Ιδρύματος επέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος.
Στην αντιφώνησή του ο τιμώμενος, συγκινημένος, ανέφερε μεταξύ άλλων «Έστω και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι Κρήτες της Ωκεανίας θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ενεργά στην προώθηση του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στην πέμπτη ήπειρο. Θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε τιμώντας το όνομα του μεγάλου Εθνάρχη»
Ακολούθησε η αναγόρευση του Μανώλη Κουγιουμουτζή, πρ. Προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών. Η Αλεξάνδρα Σαριδάκη, στέλεχος της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Λουξεμβούργου, στην ομιλία της για το έργο του, ανέφερε μεταξύ άλλων «Ως Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών εργάστηκε ακούραστα και με πάθος για την προβολή της Κρήτης, του τόπου, των προϊόντων, των ανθρώπων, των παραδόσεων και των εθίμων της. Κύριο μέλημά του υπήρξε η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Κρητών που ζουν σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Αφρική άλλοτε με επισκέψεις επιτόπου και άλλοτε με επαφές από μακριά.»
Την αναγόρευση του Μανώλη Κουγιουμουτζή επέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Χρυσουλάκης.
Στην αντιφώνησή του ο τιμώμενος μεταξύ άλλων ανέφερε «Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του Ελευθερίου Βενιζέλου και η συμπαράστασή μου προς το Ίδρυμά σας αποτελούσε και θα αποτελεί πάντα ύψιστο χρέος μου. […] Από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίσαμε και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» ως ένα καθήκον και αέναο δεσμό που μας συνδέει με την κληρονομιά και τη ζώσα πραγματικότητα που ο Ελευθέριος Βενιζέλος έχτισε και αποκρυστάλλωσε.»
Έπειτα, πήρε το λόγο ο Βαγγέλης Κακατσάκης, Δάσκαλος–Λογοτέχνης, οποίος αναφέρθηκε στην οικογένεια Κοτσιφάκη και ιδιαίτερα στον Σταμάτη Κοτσιφάκη και την Χριστίνα Κοτσιφάκη-Σαρρή και στην απόφασή τους να ανεγείρουν, στο Νίππος Αποκορώνου, προτομή του Ανθυπολοχαγού (ΠΖ) Ιωάννη Κουρομιχελάκη που έχασε τη ζωή του ηρωικά μαχόμενος, στις 25 Αυγούστου 1921 στο Καλέ Γκρότο, αλλά και στην πρωτοβουλία τους να προχωρήσουν στην έκδοση του έργου «Filius Patriae: Ανθυπολοχαγός Ιωάννης Κουρομιχελάκης» του Αναστασίου Μυρώδη Τάμη, που αποτίνει φόρο τιμής στη μνήμη του ηρωικού ανθυπολοχαγού και των χιλιάδων Ελλήνων που έπεσαν στη Μικρά Ασία.
Ο Σταμάτης Κοτσιφάκης και η σύζυγός του Χρυσούλα Κοτσιφάκη παρέλαβαν την αναγόρευση από τον Βουλευτή Χανίων Μανούσο Βολουδάκη, ενώ η Χριστίνα Κοτσιφάκη-Σαρρή και ο σύζυγός της Κώστας Σαρρής από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή.
Στην αντιφώνησή της η Χρυσούλα Κοτσιφάκη, εκ μέρους του συζύγου της, ευχαρίστησε το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» για την τιμή αλλά και για την συμβολή του στην προσπάθεια της οικογένειας να τιμήσει την μνήμη του Ανθυπολοχαγού (ΠΖ) Ιωάννη Κουρομιχελάκη. Η Χριστίνα Κοτσιφάκη – Σαρρή, στην αντιφώνησή της τόνισε «Η προσφορά της οικογένειας μας δεν ήταν χρέος ή καθήκον. Ήταν εκδήλωση ψυχής, ένα αντίδωρο στην υπέρτατη θυσία του προπάππου μας και των άλλων εθνικών μαρτύρων.»
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε «Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνω το λόγο σε εκδήλωση του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και δεν μπορώ να μην εξομολογηθώ πως ο γεννημένος στη Σμύρνη, το 1914, πατέρας μου λίγο πριν τελειώσει τη ζωή του, είπε στο γιο του: να θυμάσαι δυο πράγματα, πως το σπίτι μας είναι πάντα βενιζελικό και πως στο σπίτι μας δεν παίζουμε ποτέ κουμάρι. Κι αυτά ο γιος του τα προσέλαβε ως υποθήκες…», ενώ, επίσης, υπογράμμισε πως η εκδήλωση έστειλε το μήνυμα «πως υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι που φεύγοντας από την Κρήτη πήραν λίγο χώμα από τη σάρκα της και το έσπειραν όπου γης, δημιουργώντας τη μεγάλη Κρήτη».
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος τόνισε την αγαστή και καρποφόρα συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος που τιμά τους ομογενείς και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ενώ δήλωσε περήφανος για τα 7 εκατομμύρια αποδήμων σε όλο τον πλανήτη.
Τον λόγο πήραν επίσης για έναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Γιάννης Νικολακάκης, ο οποίος συνεχάρη το Ίδρυμα για την εκδήλωση και την τιμή προς τους απόδημους Κρήτες και η πρώην Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, που μίλησε για την συνεργασία της με τον Μανώλη Κουγιουμουτζή.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής και Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος Νικολάου Παπαδάκη-Παπαδή, που μεταξύ άλλων ανέφερε «Με αυτή την Κρήτη που λαμπρύνει το ελληνικό όνομα, που θριαμβεύει σε όλες τις ηπείρους και όλα τα μήκη και πλάτη της γης, με αυτή την Ελλάδα, το Ίδρυμα θέλει να στήσει γέφυρες. Γέφυρες που να θυμίζουν τον Βενιζέλο.
Και αυτό το εγχείρημα φαίνεται να επιτυγχάνει. Ήδη, οι γέφυρες θεμελιώθηκαν, πριν από αρκετά χρόνια, ξεκινώντας από τον “Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης”, και τον εκδότη του Αντώνη Διαματάρη και την σύζυγό του Λίτσα Διαματάρη-Καλογερή, που στάθηκαν οι πρώτοι, κορυφαίοι από τους απόδημους, στο πλευρό του Ιδρύματος και προσέφεραν ανεκτίμητο έργο.» Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία του Ιδρύματος και με άλλους ομογενείς των Η.Π.Α., τον αείμνηστο Γιάννη Κοκολάκη, τον Πρόεδρο του νεοσύστατου Venizelos Foundation Γιάννη Μανουκαράκη (John Manos), τον Πρόεδρο της Παγκρητικής Αμερικής Ιάκωβο Μπούτζουκα, τον Νίκο Καστρινάκη, αλλά και τον Μανώλη Κουγιουμουτζή από την ομογένεια της Γερμανίας, τους Αντώνη Τσουρδαλάκη, Γιάννη Νικολακάκη, Μιχάλη Χουδαλάκη, Δημήτριο Παπαδημητρίου, Χριστίνα Κοτσιφάκη, Πολυχρόνη Κουτσάκη και Ανδρέα Παρλιάρο, Κρήτες που διαμένουν στην Αυστραλία, αλλά και με τον Τάσο Ξυπολιτάκη στον Καναδά. Όπως άλλωστε τόνισε «Η εκδήλωση παραπέμπει στα βήματα του Ελευθερίου Βενιζέλου, του ανθρώπου που παρέλαβε την Ελλάδα διεθνώς απομονωμένη. Στα βήματά του το ίδρυμα ακολουθεί μια εξωστρεφή πολιτική, απευθύνεται στον ελληνισμό όπου γης, έχει ταξιδέψει στον Καναδά, στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και σε άλλες περιοχές του κόσμου και έχει συναντηθεί με αξιόλογους Έλληνες και συλλόγους οι οποίοι κρατούν ζωντανή την Ελλάδα. Εκεί, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια άλλη Ελλάδα η οποία κρατά τα ήθη και τις παραδόσεις, κρατάει την ελπίδα του ελληνισμού έξω από τα σύνορα της χώρας».
To video από την εκδήλωση έχει αναρτηθεί στο κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube, στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=BQRudaK3XHs
Τα σχόλια είναι κλειστά.