Πρόκειται, ίσως, για την μεγαλύτερη περιφερειακή διοργάνωση του καλοκαιριού και μάλιστα με ιδιαίτερες απαιτήσεις και υψηλά standards.
Έξι χρόνια τώρα η ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ο Πολιτιστικός και Κοινωνικός Οργανισμός που εδρεύει στην Χίο, διοργανώνει το Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής της Χίου. Ένα φεστιβάλ ειδικό για την σύγχρονη, λόγια ελληνική μουσική, που δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.
Η ιδρύτρια και ακαταπόνητη καλλιτεχνική διευθύντρια της ΜΟΥΣΑΣ Ελευθερία Λυκοπάντη, φιλόλογος-μουσικός, τ. μαέστρος Χορωδίας Χίου, μαζί με τον οτρηρό Καλλιτεχνικό Σύμβουλο και Πρόεδρο της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Αλέξανδρο Καλογερά, συνθέτη και καθηγητή σύνθεσης στο Berklee College of Music της Βοστώνης, επιμένουν ελληνικά και άκρως ποιοτικά και διοργάνωσαν μέχρι τώρα πέντε Φεστιβάλ, με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία και με εστίαση στην ελληνική μουσική παράδοση ως πηγή έμπνευσης των σύγχρονων ελλήνων συνθετών.
– Αφιέρωμα στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση (2021)
– Μουσική και Λόγος (2020)
– Η Αρχαία Ελλάδα πηγή έμπνευσης (2019)
– Ο συνθέτης Μιχάλης Αδάμης και η σχέση του με την βυζαντινή μουσική (2018)
– Τάσεις στη σύγχρονη ελληνική μουσική (2017).
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, κάθε χρόνο, περιλαμβάνει συναυλίες, διαλέξεις, masterclassses, εκπαιδευτικά προγράμματα, πρεμιέρες μουσικών έργων, forum νέων συνθετών και παρουσίαση συνθέσεων που γράφτηκαν κατόπιν παραγγελίας του Φεστιβάλ, Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Έκφρασης Νέων για μαθητές όλων των βαθμίδων και άλλες δράσεις.
Συμμετέχουν: διακεκριμένοι ομιλητές, καθηγητές πανεπιστημίων, προσκεκλημένοι μουσικοί και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μουσικοί από τη Χίο και μαθητές, σ’ έναν πραγματικό μουσικό οργασμό.
Φέτος, στο 6ο Φεστιβάλ (1-10 Ιουλίου 2022), δεσπόζει ο κύκλος “Μικρασιατικά”, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, μια μεγάλη εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, για τα 111 χρόνια από τον θάνατο του, αφιερώματα στον Ιάννη Ξενάκη (100 χρόνια από τη γέννησή του) και τον Ολιβιέ Μεσσιάν (30 χρόνια από το θάνατό του), έργα από το διεθνές ρεπερτόριο της μουσικής του 20ού αιώνα και συναυλία αφιερωμένη σε πρόσφατα χορωδιακά έργα λόγιων Ελλήνων συνθετών και πολλές άλλες ξεχωριστές εκδηλώσεις.
Ο κύκλος Μικρασιατικά περιλαμβάνει πέντε εκδηλώσεις με άξονα το τρίπτυχο Πρόσωπα-Μνήμες-Νόστος, που εμπνέονται από τα έργα Ελλήνων, οι οποίοι σχετίζονται με τη Μικρά Ασία. Έλληνες συνθέτες, συγγραφείς και διανοούμενοι, η παρουσία της οικογένειας Χαλεπά στη χερσόνησο της Ερυθραίας, οι Χιώτες τεχνίτες στην Ανατολία, κείμενα, μαρτυρίες και αφηγήσεις προσφύγων, λογοτεχνικά βιβλία, ο Αδαμάντιος Κοραής, η Σχολή της Χάλκης και μία βραδιά για τον Νόστο και την Ελπίδα στον Παπαδιαμάντη συνθέτουν το σκηνικό του κύκλου. Έκθεση εικαστικών της Χίου θα συμπεριλάβει έργα εμπνευσμένα από κείμενα του Παπαδιαμάντη.
Το δεκαήμερο θα κορυφωθεί με μία πολύκλωνη, πολυχωρική εκδήλωση, μια γιορτή της Μουσικής και πανδαισία των Τεχνών, με πολλές ταυτόχρονες δραστηριότητες στο Κάστρο της Χώρας, όπου συμμετέχουν όλοι οι μουσικοί του Φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων και νέων από το Μουσικό Σχολείο και τα Ωδεία της Χίου, καθώς επίσης και ζωγράφοι, χορευτές, και συγγραφείς.
Το πλήρες πρόγραμμα υπάρχει αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.
https://musahellenicafestival.gr/6o-festival/
Η συμμετοχή του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Ο θεολόγος και μουσικός Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, συμμετέχει για πέμπτη χρονιά στο Φεστιβάλ της Χίου ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Στο Διήμερο Συμπόσιο αφιερωμένο στο έργο προσωπικοτήτων από το χώρο της Ιωνίας, την Κυριακή 3 Ιουλίου, στο Αρχοντικό Στεφάνου, στον Κάμπο της Χίου, θα παρουσιάσει «Μικρασιατικές προσωπογραφίες», εστιάζοντας σε ιδιαίτερες πτυχές του έργου σημαντικών μικρασιατών λογοτεχνών και μουσικών.
Στο αφιέρωμα στον Παπαδιαμάντη, την Τρίτη 5 Ιουλίου, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, θα εισηγηθεί το θέμα: «Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στη λόγια νεοελληνική μουσική δημιουργία».
Θα διευθύνει χορό ψαλτών που θα αποδώσει ύμνους από την Ασματική Ακολουθία για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη του Π.Β. Πάσχου, σε μελοποίηση Γεωργίου Αγγελινάρα, ενώ έχει και την επιμέλεια της συναυλίας με έργα λογίων συνθετών, εμπνευσμένα από το έργο του Παπαδιαμάντη.
Στην πεντάωρη γιορτή της Μουσικής, στο Κάστρο της Χίου, με τον βυζαντινό χορό του Φεστιβάλ, θα αποδώσει ύμνους της Χιώτικης και της Σμυρνέϊκης ψαλτικής παράδοσης, στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Φρουρίου.
Τέλος, θα συμμετάσχει ως τενόρος στην καταληκτική συναυλία του Μουσικού Πάρκου στο Κάστρο Χίου (πεζόδρομος Μπεκριδάκη), με την χορωδία του Φεστιβάλ, σε έργα Θ. Αντωνίου, Γ. Κωνσταντινίδη, Μ. Αδάμη και Αλέξανδρου Καλογερά
Τα σχόλια είναι κλειστά.