Συστήνει στις ελληνικές αρχές να στραφούν προς μια μεταναστευτική πολιτική που να θέτει στο επίκεντρό της τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παροχή στήριξης στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι ελληνικές αρχές πρέπει να κινηθούν προς μια πολιτική για το προσφυγικό που θα θέτει στον πυρήνα της τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υποστήριξη των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ Mary Lawlor.
«Οι γεωπολιτικές συνθήκες και η έλλειψη υποστήριξης από την ΕΕ οδήγησαν σε ερωτήματα για την Ελλάδα που δεν έχουν τεθεί σε πολλά άλλα κράτη σχετικά με τη μετανάστευση», δήλωσε η Mary Lawlor που επισκέφθηκε τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Θεσσαλονίκη για να συνομιλήσει με τις τοπικές αρχές.
«Η τρέχουσα προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα ορίζεται από το πλαίσιο της μετανάστευσης ως θέμα ασφάλειας και πρόληψης», είπε η Lawlor. «Αυτό που προκάλεσε αυτό στους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο, τους μετανάστες και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ενεργούν αλληλέγγυα μαζί τους, είναι μια ατμόσφαιρα φόβου – συγκεκριμένα φόβου ποινικοποίησης».
Η Lawlor επισκέφθηκε την Ελλάδα μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης από τις 13 έως τις 22 Ιουνίου για να αξιολογήσει την κατάσταση όσων εργάζονται για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
«Αυξημένοι κίνδυνοι»
«Όσοι εργάζονται για τη διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, βρίσκονται επί του παρόντος υπό σοβαρή πίεση. Αυτό περιλαμβάνει τους ίδιους τους μετανάστες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους όταν αναλαμβάνουν έργο για τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο ειδικός του ΟΗΕ.
«Στην κορυφή του δόρατος βρίσκονται οι διώξεις, όπου οι πράξεις αλληλεγγύης ερμηνεύονται εκ νέου ως εγκληματική δραστηριότητα, συγκεκριμένα το έγκλημα της λαθρεμπορίας ανθρώπων», είπε η Lawlor. «Ο αρνητικός αντίκτυπος τέτοιων υποθέσεων πολλαπλασιάζεται από εκστρατείες συκοφαντίας που διαιωνίζουν αυτή την ψεύτικη εικόνα των υπερασπιστών».
«Κλίμα φόβου και ανασφάλειας»
Η πολιτική είχε «ασφυκτική επίδραση» στην κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα, προειδοποίησε.
Η Lawlor είπε ότι το κλίμα φόβου και ανασφάλειας που δημιουργήθηκε από αυτή την πολιτική ενισχύθηκε από στοιχεία του νομικού πλαισίου, ιδίως το μεροληπτικό Μητρώο ΜΚΟ για οργανώσεις που εργάζονται για τη μετανάστευση και δηλώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών εκπροσώπων που επιτίθενται και υπονομεύουν το έργο των ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τι απαντούν πηγές του υπουργείου
Σε συνέχεια της πραγματοποίησης δεκαήμερης επίσκεψης, μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης, της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κας Mary Lawlor στην Ελλάδα , μεταξύ άλλων και στις δομές σε Λέσβο, Σάμο και Ριτσώνα, και σε απάντηση των προκαταρκτικών συστάσεων και παρατηρήσεων που δημοσίευσε σήμερα, θα θέλαμε να καλωσορίσουμε την αναγνώριση από την αξιωματούχο του ΟΗΕ των ειδικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας στη διαχείριση του μεταναστευτικού ως κ-μ της Ε.Ε. πρώτης γραμμής, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης και της απουσίας ουσιαστικής αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συνεργάστηκε στενά με την κα Lawlor κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της και θα συνεχίσει τη συνεργασία με την ίδια και τους συνεργάτες της στο πλαίσιο της σύνταξης της τελικής της έκθεσης που θα παρουσιαστεί τον προσεχή Μάρτιο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Η Ελλάδα σέβεται απόλυτα τη δράση των οργανωμένων ή μεμονωμένων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δραστηριοποιούνται σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου, όπως καταδεικνύει ο μεγάλος αριθμός ΜΚΟ με τις οποίες συνεργάζεται άμεσα ή έμμεσα το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στους τομείς της υποδοχής, του ασύλου και της ένταξης και στην υλοποίηση προγραμμάτων. Απορρίπτουμε κάθε κατηγορία περί δημιουργίας δυσανάλογων βαρών και περιορισμού της δραστηριότητάς τους.
Μέλημά μας είναι η θέση σε ισχύ σαφούς πλαισίου δράσης των οργανώσεων και των μεμονωμένων υπερασπιστών με γνώμονα την τήρηση της δημόσιας τάξης, την πάταξη κάθε παράνομης δραστηριότητας και εκμετάλλευσης και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους ίδιους τους ωφελούμενους, αλλά και στους τοπικούς πληθυσμούς, ιδιαίτερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Η θέσπιση του Μητρώου ΜΚΟ που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου έχει ακριβώς ως σκοπό την εξασφάλιση της διαφάνειας και βάζει τάξη σε έναν πολύπλοκο χώρο με μία διαδικασία πιστοποίησης απόλυτα αναγκαία και αναλογική των προκλήσεων. Ουδεμία διάκριση δημιουργείται και βασίζεται σε αντικειμενικά και μετρήσιμα δεδομένα. Η κα Lawlor είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι ελληνικές και ξένες οργανώσεις κάθε είδους που λειτουργούν με νόμιμο τρόπο και έχουν λάβει τη σχετική πιστοποίηση, απολαμβάνουν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις δομές και απρόσκοπτη δράση.
Στόχευση των ελληνικών αρχών είναι η αποτροπή παράνομων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, στοιχείο το οποίο αναγνωρίζει και η Ειδική Εισηγήτρια στην Έκθεσή της.
Τα σχόλια είναι κλειστά.