Μητσοτάκης: Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του
Εμπρακτη δέσμευση της ΕΕ να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και μέχρι το 2033 να έχουν ενταχθεί όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του
Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν διανύσει μια μακρά διαδρομή προς την Ευρωπαϊκή Οικογένεια τόνισε στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
«Έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα στην ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται η έμπρακτη δέσμευση της ευρωπαϊκής ηγεσίας και των κρατών μελών ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Προτείνω το 2033 ως χρονικό ορόσημο για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για στόχο με βαριά ιστορική σημασία.
Οι τεκτονικές αλλαγές που επιφέρει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιβάλλει να ολοκληρωθεί το παζλ σταθερότητας που η ΕΕ προσφέρει στα μέλη της εντάσσοντας τα δυτικά Βαλκάνια στους κόλπους της, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι έτσι η περιοχή μας θα ανταποκριθεί στη διπλή πρόκληση της συγκυρίας που είναι αφενός η κυριαρχία με το απαραβίαστο συνόρων και αφετέρου η ενεργειακή συνεργασία.
Σε ότι αφορά την ενεργειακή συνεργασία ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι σε αυτό απαντά η θέρμη με την οποία οι εταίροι μας ανταποκρίνονται στην πρόκληση για μια κοινή πολιτική ενεργειακής ασφάλειας και αναφερόμενος στην Αλεξανδρούπολη τόνισε ότι μπορεί να γίνει κόμβος που θα καταστήσει τη γειτονιά μας επίκεντρο της τροφοδοσίας των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.
Σε ότι αφορά την κυριαρχία και το απαραβίαστο των συνόρων ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα κανείς δεν μπορεί να δεχτεί τον δεσποτικό αναθεωρητικό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία αλλά αμφισβητεί και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος».
«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που μόνο μπροστά οδηγεί, ενώ χαρακτήρισε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών τη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα είχε πρωτοστατήσει στη δημιουργία αυτού του σχήματος περιφερειακού διαλόγου. Η πρώτη συνοδος κορυφής της ΝΑ Ευρώπης το μακρινό 1997 είχε διεξαχθεί στην Κρήτη.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η παρουσία στη Σύνοδο εκπροσώπων 11 μελών στο ανώτατο επίπεδο από τα 12 μέλη αναγνωρίζει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή μας.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σαφές μήνυμα για την προοπτική διεύρυνσης της ΕΕ την παρουσία του Σαρλ Μισέλ στη Σύνοδο ενώ όπως σημείωσε η συμμετοχή του καγκελαρίου της Γερμανίας στο δείπνο μεγεθύνει την εμβέλεια της πρωτοβουλίας μας και αναδεικνύει το ειδικό ενδιαφέρον του για τη ΝΑ Ευρώπη.
«Αυτή η περιοχή πρέπει να εξελιχθεί σε πεδίο συνθέσεων. Ειδικά τώρα σε περίοδο πολέμου καλείται να προβάλει το δρόμο της Ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι σ’ αυτούς τους άξονες εδράζεται η διακήρυξη της Θεσσαλονίκης που εγκρίθηκε ομόφωνα. Αποτελεί επίσημο κείμενο διαρκούς δέσμευσης στις αρχές της δημοκρατίας του κράτους δικαίου και της αλληλεγγύης.
Πέραν των ζητημάτων της ενεργειακής ασφάλειας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι χρειάζεται «η κινητοποίηση όλων των πλευρών για να σβήσουν γρήγορα οι φωτιές του πολέμου στην Ουκρανία πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο».
Τα σχόλια είναι κλειστά.