ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Παρεμβάσεις ήδη εξασφαλισμένης χρηματοδότησης συνολικού ύψους 7.111.800 ευρώ
Το 2024 το νοσοκομείο δε θα έχει καμία σχέση με το νοσοκομείο που βλέπουμε σήμερα
Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και την επίσκεψη του στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας στο Ρέθυμνο είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Ένα ίδρυμα που είναι η παλαιότερη κτιριακή υγειονομική υποδομή σε επίπεδο Κρήτης με αποκλειστική ευθύνη την νοσοκομειακή κάλυψη μιας ολόκληρης περιφερειακής ενότητας. Επισκεφτήκαμε το νοσοκομείο για δυο βασικούς λόγους. Για να συζητήσουμε με τη Διοίκηση, τους Διευθυντές της Τεχνικής, Διοικητικής, Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και τους εκπρόσωπους ιατρών και εργαζομένων για την πορεία υλοποίησης του σημαντικού έργου ενίσχυσης του ιδρύματος με Προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού από το ΠΈΠ Κρήτης με συνολικό προϋπολογισμό 971.000€.
Και για να υπάρξει ο βέλτιστος συντονισμός και να αναδείξουμε με στοιχεία και δεδομένα την συστηματική προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει από το 2019 σχεδιάζοντας και κυρίως υλοποιώντας για πρώτη φορά έναν ολοκληρωμένο χάρτη ανασχεδιασμού των υγειονομικών υποδομών του Ρεθύμνου. Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ξεκάθαρο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης. Ειδικότερα:
Υφιστάμενη κατάσταση:
Είναι απόλυτα ξεκάθαρη η ανάγκη ενίσχυσης και επέκτασης ενός νοσοκομείου που κατασκευάστηκε το 1954, εκσυγχρονίστηκε το 1978 και το 1987 και που στις αρχές του 2000 το ζήτημα της έλλειψης χώρων οδήγησε στην εκκίνηση των διαδικασιών κατασκευής της δυτικής νέας πτέρυγας συνολικής επιφάνειας 4.000 τετραγωνικών μέτρων με δωρεά χρημάτων των Ρεθυμνιωτών Νίκου Δασκαλαντωνάκη και Σήφη Βαρδινογιάννη η οποία ολοκληρώθηκε το 2011, χωρίς έκτοτε να γίνει καμία συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών.
Νέα πτέρυγα Γενικού νοσοκομείου Ρεθύμνου:
Το 2019 προχώρησε από το Υπουργείο Υποδομών η χρηματοδότηση ύψους 753.000 ευρώ, με σκοπό την εκπόνηση των απαιτούμενων τεχνικών μελετών του έργου «Επέκταση – Αναδιαρρυθμίσεις στο Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου». Η δράση αφορούσε την εκπόνηση των αρχιτεκτονικών, στατικών, μελετών Η/Μ εγκαταστάσεων, γεωτεχνικών και λοιπών ειδικών μελετών που θα ανοίξουν το δρόμο για την δημοπράτηση του έργου. Στις 14/1/2022 εστάλη από το Υπουργείο Υγείας εξουσιοδότηση προς την ΚΤΥΠ προκειμένου να προχωρήσει για την προκήρυξη. Η έγκριση του ποσού εντάσσεται στο πλαίσιο εκτέλεσης του ΕΠΑ του Υπουργείου (Υποδομών και Μεταφορών.) Σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, την 7η Υπε και το Υπουργείο Υγείας γίνεται προσπάθεια ένταξης του έργου της κατασκευής της νέας πτέρυγας εκτιμώμενου συνολικού ύψους 7.113.196 ευρώ σε χρηματοδοτικό άξονα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αναμένεται να συμβάλει πολλαπλά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες του Ρεθύμνου, αυξάνοντας σημαντικά τους διαθέσιμους χώρους του ιδρύματος εναρμονίζοντας το με τις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές απαιτήσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε σήμερα ότι με την αμεσότερη δυνατή ολοκλήρωση της μελέτης θα υπάρξουν χρηματοδοτικές ευκαιρίες από το Ταμείο Ανάκαμψης και το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου για να μπει το σημαντικό αυτό έργο σε τροχιά υλοποίησης.
Χρονικός ορίζοντας Δημοπράτησης μελέτης: ΙΟΥΝΙΟΣ 2022
Ενεργειακή Αναβάθμιση Υποδομών και Εξοικονόμηση Ενέργειας με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Η ένταξη της πράξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020, αποτελεί μια διαδικασία μέσα από την οποία θα επιτευχθεί ένα ολιστικό πλέγμα παρεμβάσεων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υφιστάμενων υπηρεσιών, παρέχοντας άμεσα ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον για το προσωπικό και ένα αισθητά αναβαθμισμένο ίδρυμά για τους πολίτες.
Οι συνολικές παρεμβάσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου από την Κατηγορία Δ’ στην Κατηγορία Β’. Το όφελος αυτών των παρεμβάσεων προς τους πολίτες είναι αδιαμφισβήτητα πολλαπλό, καθώς με την ταυτόχρονη εξοικονόμηση δαπανών και τη βελτίωση του λειτουργικού κόστους του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, επιτυγχάνεται η βελτίωση της ποιότητας εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος στους χώρους περίθαλψης του ιδρύματος. Οι εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση συνολικής χρηματοδότησης ύψους 5.387.800 ευρώ, αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά τις ενεργειακές απαιτήσεις, παρέχοντας παράλληλα στους πολίτες του Ρεθύμνου μια άμεση βελτίωση στην κτιριακή εικόνα του Νοσοκομείου. Η πράξη βρίσκεται σε φάση τελικής ωρίμανσης στη Διαχειριστική αρχή του Υπουργείου Ανάπτυξης και αναμένουμε την έγκριση των τευχών δημοπράτησης. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου αναμένεται να προχωρήσει σε σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Νοσοκομείου Ρεθύμνου για την ανάθεση και επίβλεψη των μελετών και της κατασκευής προκειμένου να προχωρήσει η δημοπράτηση τον επόμενο μήνα.
Χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης υλοποίησης: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023
Προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού από το ΠΈΠ Κρήτης με συνολικό προϋπολογισμό 971.000€.
Το έργο αφορά στην προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου ο οποίος θα συμπληρώσει ή/και θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο, με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους νοσηλευόμενους. Θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση καρδιολογικού, νεφρολογικού, και οφθαλμολογικού εξοπλισμού καθώς και θα υλοποιηθεί πρόγραμμα για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων και των χειρουργείων του Νοσοκομείου.
Χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022
Με βάση τα παραπάνω συζητάμε για παρεμβάσεις ήδη εξασφαλισμένης χρηματοδότησης συνολικού ύψους 7.111.800 ευρώ στις οποίες εάν προστεθούν οι υπό διεκδίκηση πόροι για τη νέα πτέρυγα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ξεπεράσουν τα 14 εκατομμύρια, αποτελώντας τη μεγαλύτερη σε επίπεδο δημόσιας δαπάνης παρέμβαση από τη δεκαετία του 1980 που το νοσοκομείο πήρε τη σημερινή του μορφή. Με αυτό ως βάση είναι ξεκάθαρο ότι ήδη από το 2024 το νοσοκομείο δε θα έχει καμία σχέση με το νοσοκομείο που βλέπουμε σήμερα αφού θα έχουμε εκσυγχρονίσει κτιριακά το νοσοκομείο Ρεθύμνου τόσο ενεργειακά όσο σε κρίσιμες υποδομές και εξοπλισμούς. Έτσι, θα προχωρήσουμε με σταθερά βήματα και κυρίως με ασφάλεια την ωρίμανση των ενεργειών για ένα νέο νοσοκομείο στο Ρέθυμνο.
Η συζήτηση για ένα νέο νοσοκομείο στο Ρέθυμνο
Στις 11 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε online σύσκεψη μεταξύ της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Κρήτης και των τοπικών θεσμικών φορέων για όλα τα ζητήματα που άπτονται του ακαδημαϊκού ιδρύματος και της σχέσης του με την κοινωνία του Ρεθύμνου. Μεταξύ άλλων έθεσα δημόσια το θέμα παραχώρησης έκτασης στου Γάλλου από το πανεπιστήμιο για μελλοντική ανέγερση νέου νοσοκομείου, πρόταση στην οποία συμφώνησε το σύνολο των θεσμικών φορέων. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα και στη ζωτική ανάγκη της κοινωνίας του Ρεθύμνου να ανεγερθεί και να λειτουργήσει στην πόλη ένα νέο Νοσοκομείο, προτείνοντας και να το εντάξει (μερικώς) στις λειτουργίες της Ιατρικής Σχολής, με τη δημιουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών.
Η πρόθεση χωροθέτησης ενός νέου νοσοκομείου σε μια περιοχή κοντά στον περιαστικό ιστό, με ανεπτυγμένη συγκοινωνία και εύκολη πρόσβαση τόσο από την πόλη όσο και με βάση τον εκσυγχρονισμένο ΒΟΑΚ που θα αναβαθμιστεί τα επόμενα χρόνια είναι ένα διαχρονικό αίτημα το οποίο αποκτά βάση ως διεκδίκηση μέσω της παραχώρησης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Υπουργείο Υγείας. Ξεκαθαρίζω σε όλες τις κατευθύνσεις ότι οφείλουμε να προχωρήσουμε με προσοχή διασφαλίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα τεθεί σε διακινδύνευση ο υφιστάμενος ώριμος σχεδιασμός και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε διεκδικώντας τεκμηριωμένα την ενσωμάτωση της πρότασης μας στον περιφερειακό και εθνικό σχεδιασμό υγείας. Αναζητώντας σε επίπεδο άμεσης προτεραιότητας όλες τις πιθανές λύσεις για χρηματοδότηση του σκέλους της μελέτης του έργου χωρίς την οποία οποιαδήποτε πρόταση αποτελεί ένα καθαρά θεωρητικό πλαίσιο προθέσεων χωρίς βάση εφαρμογής. Σε αυτή τη κατεύθυνση ζήτησα από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη να υπάρξει ένας συντονισμός μεταξύ της 7ης Υπε, του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας ΣΔΙΤ προκειμένου αμέσως μετά την έγκριση καταλληλότητας της οικοπεδικής έκτασης να διατεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για τη μελέτη του έργου σε συνδυασμό και με την αξιοποίηση του σύγχρονου πλέον υφιστάμενου κτιρίου».
Τα σχόλια είναι κλειστά.