Στην αυξημένη παρουσία του ιχθυοτοξικού μικροφύκους Chattonella οφείλεται η θανάτωση των ψαριών που βρέθηκαν νεκρά την περασμένη Κυριακή (8/5) στην εκβολή του ποταμού Αποσελέμη, στην Ανάληψη της Χερσονήσου, προκαλώντας «συναγερμό» σε κατοίκους, δήμο, περιφέρεια και άλλους αρμόδιους φορείς.
Αυτό που μένει να εξακριβωθεί πλέον είναι το πού οφείλεται η αύξηση της παρουσίας του φονικού μικροφύκους, η οποία εξετάζεται να προέρχεται από μόλυνση από λύματα ή λιπάσματα. Σημειώνεται ότι τα νερά στο συγκεκριμένο σημείο είχαν έντονο καφέ χρώμα.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Ξυλούρης, ο οποίος βρέθηκε επί τόπου, όπως και ο δήμαρχος Γιάννης Σέγκος, άμεσα ειδοποιήθηκε το ΙΘΑΒΙΚ και ελήφθησαν δείγματα τόσο από τα νεκρά ψάρια όσο και από τα νερά.
Ήδη έγιναν οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας Υδατοκαλλιεργειών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ.
Όπως αναφέρεται στο πόρισμα που έχει ήδη σταλεί από τον διευθυντή Ερευνών του Εργαστηρίου, Παντελή Καθάριο, στην Περιφέρεια Κρήτης, οι επιστήμονες που έφτασαν στο σημείο για να εξετάσουν το τελευταίο αυτό περιστατικό μαζικής θνησιμότητας ψαριών, διαπίστωσαν ότι το χρώμα του νερού του ποταμού ήταν έντονο καφέ με απουσία δυσοσμίας. Μεγάλος αριθμός ψαριών του είδους Mugil cephalus (κέφαλος) διαφόρων μεγεθών ήταν νεκρά και είχαν ήδη συλλεχθεί από συνεργεία του δήμου. Ελήφθη δείγμα νερού καθώς και πέντε από τους νεκρούς κεφάλους για να πραγματοποιηθούν εργαστηριακές εξετάσεις στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας Υδατοκαλλιεργειών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ.
Από την εξέταση των νεκρών ψαριών προέκυψε πως η θνησιμότητα οφείλεται σε τοπική άνθηση του ιχθυοτοξικού μικροφύκους, Chattonella sp. το οποίο βρέθηκε σε μεγάλους αριθμούς στα βράγχια όλων των εξετασθέντων ιχθύων.
Το είδος Chattonella που ανήκει στην κλάση των Ραφιδοφυκών είναι ιδιαίτερα τοξικό για τα ψάρια όταν παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού του, φαινόμενο γνωστό ως ερυθρά παλίρροια. Μαζικές θνησιμότητες ψαριών και άλλων υδρόβιων οργανισμών λόγω αυτού του φαινομένου έχουν παρατηρηθεί σε όλο το κόσμο αλλά και στην Ελλάδα. Το 2009 το μικροφύκος αυτό προκάλεσε μαζικές θνησιμότητες στον Μαλιακό Κόλπο.
Πέραν της μικροσκοπικής εξέτασης των νωπών παρασκευασμάτων, ελήφθησαν δείγματα βραγχίων για ιστοπαθολογικές εξετάσεις αλλά και για μοριακή ταυτοποίηση του παθογόνου φύκους. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών αναμένονται σε ένα μήνα περίπου.
Οι ερυθρές παλίρροιες, που εντάσσονται στις επιβλαβείς φυτοπλαγκτονικές εξάρσεις (Harmful Algal Blooms) ευνοούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, αλλά κυρίως από την αυξημένη παρουσία θρεπτικών (φωσφορικών και αζωτούχων αλάτων). Οι πηγές των θρεπτικών μπορεί να είναι είτε φυσικές είτε ανθρωπογενείς (λιπάσματα, λύματα κλπ). Όπως τονίζεται στο πόρισμα, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί χημική ανάλυση νερού με την οποία να διερευνηθεί η παρουσία θρεπτικών αλάτων, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι δεν θα πρέπει να καταναλωθούν τα συγκεκριμένα ψάρια καθώς ενέχει σοβαρός κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.
Το τελευταίο αυτό, υπό διερεύνηση, περιστατικό μαζικής θανάτωσης ψαριών έχει προκαλέσει εκτός από την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής και έντονο προβληματισμό στις τοπικές αρχές. «Δε μπορεί σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο να μας ειδοποιούν για περιστατικά μόλυνσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυλούρης, σχολιάζοντας τα αυξημένα περιστατικά που παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, εξετάζεται η δημιουργία ενός μηχανισμού, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Περιφέρειας, δήμου, Λιμενικού, Αστυνομίας κ.α.) με σκοπό την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων, της πρόληψης και της εξυγίανσης.https://www.ertnews.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.