Μετά την Total στην πόρτα της εξόδου και η ExxoMobil από τις εξορύξεις στα οικόπεδα της Κρήτης

Ημερομηνία:

Προδιαγεγραμμένη ήταν σε μεγάλο βαθμό η αποχώρηση τoυ γαλλικού ομίλου TotalEnergies από τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές.

Το τελευταίο διάστημα στελέχη της TotalEnergies ήταν σε επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και με την ΕΔΕΥ και είχαν διαμηνύσει την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τις δύο παραχωρήσεις.

Πλήγμα

Η απόφαση του γαλλικού ομίλου αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι ανακοινώνεται λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ΕΔΕΥ.

Από εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης του προγράμματος για την έρευνα και την αξιοποίηση δυνητικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, το οποίο είχε παγώσει για περίπου δύο έτη.

Στις δηλώσεις που έκανε, ουσιαστικά απηύθυνε κάλεσμα στις εμπλεκόμενες εταιρείες καθώς στάθηκε ιδιαίτερα στη βούληση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειες να άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια για να προχωρήσουν οι έρευνες με γρήγορους ρυθμούς.

Προβληματισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της TotalEnergies οφείλεται στη στροφή που έχει κάνει ο γαλλικός όμιλος προς την πράσινη ενέργεια, η οποία έχει καλύτερη οικονομική προοπτική συγκριτικά με τους υδρογονάνθρακες. Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία έχει αναμορφώσει το στρατηγικό της σχέδιο, με τις επενδύσεις στις ΑΠΕ να αποτελούν βασική προτεραιότητα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο αποχώρησης και της αμερικανικής ExxonMobil, η οποία συμμετέχει με ποσοστό 40%, όπως και η TotalEnergies, στην παραχώρηση των δύο θαλάσσιων περιοχών νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Όπως τονίζουν, στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για τον λόγο αυτόν και τις επιπτώσεις που θα έχει στο πρόγραμμα ερευνών, το οποίο έχει αποκτήσει πλέον βαρύνουσα σημασία μετά την ανάγκη για απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Στην περίπτωση που αποχωρήσει και η ExxonMobil, το επικρατέστερο σενάριο είναι οι έρευνες να συνεχιστούν από τα ΕΛΠΕ, τα οποία συμμετέχουν με 20% στην παραχώρηση των δύο θαλάσσιων περιοχών στην Κρήτη. Τα δύο οικόπεδα, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, είναι τα πλέον υποσχόμενα σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εντοπισμού σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

energymag.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Hράκλειο : «Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025,...

Ηράκλειο:Το βαθμολογικό των επαγγελματιών οπλιτών φέρνει στη...

Κοινοβουλευτική παρέμβαση της βουλευτή Ηρακλείου Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον...

Hράκλειο : «Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025,...

Ηράκλειο:Το βαθμολογικό των επαγγελματιών οπλιτών φέρνει στη...

Κοινοβουλευτική παρέμβαση της βουλευτή Ηρακλείου Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Hράκλειο : «Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δικτύου Τουρισμού Υπαίθρου»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025,...

Ηράκλειο:Το βαθμολογικό των επαγγελματιών οπλιτών φέρνει στη Βουλή η Ελένη Βατσινά

Κοινοβουλευτική παρέμβαση της βουλευτή Ηρακλείου Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον...

Καιρός: Πώς θα είναι τον Μάιο – Η μακροπρόθεσμη πρόγνωση του Meteo

Ο καιρός τον Μάιο αναμένεται να είναι θερμότερος του...

ΕΛ.ΑΣ:Δηλώσεις στα ΜΜΕ ενόψει των Εορτών του Πάσχα

Εν όψει του εορτασμού της Αναστάσεως και του Πάσχα,...