Με τον πόλεμο να συνεχίζεται για 27η μέρα και την Ουκρανία να αντιστέκεται λυσσαλέα, φουντώνει ολοένα και περισσότερο η συζήτηση περί Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, αφού δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκφράζουν τους φόβους πως όσο η Ρωσία δεν καταφέρνει να πάρει αυτό που θέλει, θα κλιμακώνει τη σφοδρότητα των επιθέσεων.
Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος προειδοποίησε περί «πυρηνικών και καταστροφικών» συνεπειών ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου.
Σύμφωνα με το κρατικό TASS, ο επί σειρά ετών κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας απάντησε στο ενδεχόμενο ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου λέγοντας ότι θα ήταν καταστροφικός.
Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα ήταν η μοναδική εναλλακτική λύση, πέρα από τις σκληρές κυρώσεις της Ουάσιγκτον, κατά της Μόσχας. Ερωτηθείς αν εξεπλάγη από το γεγονός ότι επιβάλλονται κυρώσεις σε βάρος αθλητών και δημοσιογράφων, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για οποιαδήποτε «ποινή» της επιβληθεί.
Ο Μπάιντεν υποστήριξε επίσης ότι «δικτάτορες» όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να «πληρώσουν το τίμημα» για την εισβολή σε άλλη χώρα κατά την εναρκτήρια ομιλία του, το βράδυ της Τρίτης.
Οι εν λόγω δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ έβαλαν… φωτιά στη συζήτηση περί ενός Παγκοσμίου Πολέμου, λίγες ώρες πριν συμπληρώσουμε ένα μήνα από τη ρωσική εισβολή.
Ποιοι θα πάρουν μέρος στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Άραγε τι εννοούμε όταν λέμε πλέον Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος; Στο απευκταίο σενάριο που βρεθούμε αντιμέτωποι με Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο ποιος θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποιος και σε ποιο «στρατόπεδο» θα βρεθεί η Ελλάδα;
Οι συσχετισμοί που αναμένεται να δημιουργηθούν παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Όπως αναφέρει ανάλυση του Digital Mentor for Education & Recruitment, στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες της Γης.
Οι περισσότερες χώρες της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Ωκεανίας και ένας μεγάλος αριθμός ασιατικών χωρών δεν θα πολεμούσαν μεταξύ τους. Ο λόγος που ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αφορούσε τόσες πολλές χώρες ήταν οι αποικιοκρατικές δυνάμεις τις κυβερνούσαν τότε.
Αν η σύγκρουση ξεκινήσει στην Ασία (γύρω από την Ταϊβάν, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή τη Νότια Κορέα) ή στη Μέση Ανατολή (γύρω από το Ισραήλ, το Ιράκ ή το Ιράν), το πιθανότερο είναι να γίνει στην Ασία ή τη Μέση Ανατολή.
Η μια «ομάδα» θα ήταν αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα στεκόταν στο πλευρό της Ουκρανίας και θα είχαν στο πλευρό τους την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, αλλά και τη Σαουδική Αραβία.
Όπως είναι λογικό, η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα -σε αυτό το σενάριο- θα πάρει το μέρος της ομάδας των ΗΠΑ.
Ομάδα ΗΠΑ
ΗΠΑ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση: Λόγω των υποχρεώσεών τους στο ΝΑΤΟ, είναι υποχρεωμένες να συνταχθούν με τις ΗΠΑ, εναντίον μιας δημοκρατικά εκλεγμένης χώρας.
- Υπάρχουν τέσσερις πρωταρχικές πηγές στρατιωτικής ισχύος στην ΕΕ:
Γαλλία
Το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ιταλία
Γερμανία
Ισραήλ – Και αυτή η χώρα, επίσης, θα συνταχθεί σίγουρα με τις ΗΠΑ, καθώς οι περισσότεροι από τους εχθρούς τους θα βρίσκονται στην άλλη πλευρά της σύγκρουσης. Λαμβάνουν τα περισσότερα από τα όπλα τους από τις ΗΠΑ, τον ισχυρότερο σύμμαχό τους.
Καναδάς– Μια δημοκρατική χώρα που βρίσκεται κοντά στις ΗΠΑ.
Ταϊβάν – Ο πόλεμος μπορεί να ξεκινήσει λόγω της εισβολής τους, οπότε αναμφίβολα θα πάρει το μέρος των χωρών που τους αναγνωρίζουν.
Ιαπωνία – Η Ιαπωνία θα πάρει το μέρος των ΗΠΑ
Νότια Κορέα – Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Κίνα και γειτνιάζει με τη Βόρεια Κορέα. Ακριβώς όπως και η Ταϊβάν, θα υποστηρίξει τις ΗΠΑ όταν ξεκινήσουν οι μάχες.
Σαουδική Αραβία – Είναι μια δημοκρατία, αλλά θα πολεμήσει το Ιράν. Οι φίλοι είναι εχθροί των εχθρών.
Η αντίπαλη «ομάδα» θα απαρτίζεται φυσικά από τη Ρωσία, η οποία θα είχε συμμάχους την Κίνα, το Ιράν, αλλά και τη Βόρεια Κορέα.
Ομάδα Ρωσία/Κίνα
Ρωσία
Κίνα
Ιράν – Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ τους θεωρούν εχθρούς και οι Ρώσοι τους υποστηρίζουν.
Βόρεια Κορέα – Αυτή η χώρα είναι σύμμαχος με την Κίνα και τη Ρωσία και θέλουν να καταλάβουν το νότιο μισό της χώρας.
Πώς θα τελείωνε ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος
Σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα Digital Mentor for Education & Recruitment, υπάρχουν τέσσερα σενάρια για το τέλος ενός Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτά είναι τα εξής:
- Η Ρωσία και η Κίνα θα διαπραγματευτούν μια εκεχειρία που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές, αλλά με λιγότερη ισχύ και επιρροή από ό,τι προηγουμένως.
- Η ομάδα των ΗΠΑ εισβάλλει στη Ρωσία και την Κίνα, διαλύοντας τις κυβερνήσεις τους και αντικαθιστώντας τες με «δημοκρατικές». Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτές οι κυβερνήσεις θα λειτουργήσουν καλά.
- Όταν «στριμωχτούν» στη γωνία, η Ρωσία και η Κίνα εκτοξεύουν τα πυρηνικά τους όπλα…
- Θα μπορούσε βέβαια να λειτουργήσει και η διπλωματική οδός, αφού κανένας δεν θέλει στην πραγματικότητα να δει έναν πόλεμο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.