Δίαιτα, άσκηση και νους: Το τρίπτυχο για να αδυνατίσουμε
Ο συνδυασμός της δίαιτας με τη φυσική δραστηριότητα αυξάνει τις πιθανότητες να αδυνατίσουμε με επιτυχία και να μην παχύνουμε ξανά.
Δίαιτα, άσκηση και νους: Το τρίπτυχο για να αδυνατίσουμε
Η φυσική δραστηριότητα μας βοηθάει να καίμε θερμίδες και συμβάλλει στην αύξηση του μυϊκού ιστού με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο ρυθμός του βασικού μεταβολισμού (δηλαδή οι θερμίδες που καίμε σε κατάσταση ηρεμίας).
Επιπλέον, η συστηματική άσκηση συμβάλλει στην καλύτερη αντίληψη της σωματικής πείνας καθώς και του κορεσμού και περιορίζει το τσιμπολόγημα που οφείλεται στο στρες. Παράλληλα τονώνει το σώμα αλλά και την αυτοπεποίθηση, ενώ συμβάλλει στη βελτίωση τυχόν προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το βάρος (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης).
Για να πετύχει το σχέδιο και να αδυνατίσουμε…
Πρέπει να σας αρέσει
Περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση ή γυμναστήριο; Η ιδανική άσκηση σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι αυτή με την οποία είμαστε διατεθειμένοι να ασχοληθούμε συστηματικά. Με απλά λόγια, είναι οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα μας ευχαριστεί, είτε πρόκειται για την άσκηση στο γυμναστήριο είτε για τις απογευματινές βόλτες στο πάρκο είτε για το τρέξιμο στον κοντινό μας πεζόδρομο. Το μυστικό είναι κάνουμε αυτό που μας ευχαριστεί και να το κάνουμε συχνά.
Αντικαθιστώντας μισή ώρα μπροστά στην τηλεόραση καθημερινά με έναν περίπατο 3 χλμ. καίμε αρκετές θερμίδες ώστε να χάσουμε ή να μην πάρουμε επιπλέον κιλά κατά τη διάρκεια του χρόνου. Σε αυτό θα βοηθήσει βέβαια και μια ισορροπημένη διατροφή.
Πρέπει να ξέρετε πότε να γυμναστείτε
Σύμφωνα με ανάλυση σχετικών ερευνών από το Πανεπιστήμιο του Harvard, φαίνεται ότι η έναρξη ενός προγράμματος άσκησης πριν το ξεκίνημα της δίαιτας είναι το κλειδί για την επιτυχημένη απώλεια κιλών, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές η άσκηση φαίνεται ότι προάγει την υγιεινή διατροφή. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι η άσκηση αυξάνει την ευαισθησία μας στα βιολογικά σημάδια της πείνας και του κορεσμού με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες υπερβολικής κατανάλωσης τροφής.
Επίσης, παρατήρησαν ότι η σωματική δραστηριότητα προκαλεί αλλαγές στη λειτουργία και στη δομή του εγκεφάλου βελτιώνοντας τις λειτουργίες που σχετίζονται με τον αυτοέλεγχο και την αυτοπειθαρχία.
Συμπερασματικά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η άσκηση μας βοηθά να αντισταθούμε καλύτερα στους διατροφικούς πειρασμούς. Από την άλλη μεριά όσοι έχουν πολλά περιττά κιλά και δεν έχουν τη φυσική κατάσταση να ασχοληθούν με μια μορφή άσκησης είναι προτιμότερο να αρχίσουν γυμναστική αφού χάσουν βάρος, ώστε να νιώσουν ανάλαφροι και να διευκολυνθούν στην εκτέλεση των ασκήσεων.
Να προτιμήσω την αερόβια άσκηση ή τα βάρη;
Οι αερόβιες ασκήσεις (π.χ. περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, τρέξιμο) συμβάλλουν στην καύση περισσότερων θερμίδων σε σύγκριση με τα βάρη και σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες φαίνονται πιο αποτελεσματικές όσον αφορά την απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης. Ωστόσο, οι τελευταίες μπορεί να μη συμβάλλουν στην άμεση καύση πολλών θερμίδων, βοηθούν όμως στην τόνωση και στην ενδυνάμωση των μυών.
Οσο πιο δυνατό είναι το μυϊκό μας σύστημα τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας (π.χ. ενώ καθόμαστε ή κοιμόμαστε). Επομένως, το ιδανικό είναι να συνδυάζουμε τις αερόβιες ασκήσεις με τα βάρη, αλλά αν ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας δεν μας επιτρέπει να ασχοληθούμε και με τα δύο, τότε είναι προτιμότερο να επιλέξουμε την αερόβια άσκηση. Καλό είναι να κάνουμε αερόβιες ασκήσεις καθημερινά για τουλάχιστον 20΄, ενώ αν αυτό μας κουράζει μπορούμε να «σπάσουμε» τον χρόνο σε δύο δεκάλεπτα.
Εάν κάνω κοιλιακούς θα κάψω το λίπος της κοιλιάς μου;
Κάνοντας ασκήσεις σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος τονώνουμε τους μυς σ’ αυτά τα σημεία, αλλά δεν καίμε το λίπος που υπάρχει τοπικά. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άσκησης (με αερόβιες ασκήσεις και ενδυνάμωσης) χάρη στο οποίο θα μειώσουμε το ολικό ποσοστό του λίπους στο σώμα μας, κατά συνέπεια και από την περιοχή της κοιλιάς.
Οσοι κάνετε καθιστική ζωή, έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας (π.χ. υπέρταση), έχετε πολλά περιττά κιλά ή είστε άνω των 40 ετών, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού ξεκινήσετε κάποιο πρόγραμμα άσκησης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.