Καλεσμένος στο studio του crete2day και στην Αθλητική Εκπομπή “Στρογγυλή Θεά” με τον Αντώνη Σαριδάκη, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Ηρακλείου, Κώστας Βαρδαβάς.
Video YouTube: www.youtube.com/watch?v=lysfaHCEO2Q&t=2s
Για το final – four που προστίθεται στην «αλυσίδα» των επιτυχημένων διοργανώσεων στο Ηράκλειο:
«Επιτυχία είναι να ξεκινάει, να σταθεροποιείται και να συνεχίζεται η ανάληψη μεγάλων διοργανώσεων. Διαρκεί αρκετά χρόνια πια, και αφορά τόσο το κλειστό γυμναστήριο στα Δύο Αοράκια όσο και το Παγκρήτιο Στάδιο.
Το Ηράκλειο έχει γίνει κέντρο αθλητισμού όχι μόνο σε εθνικό, αλλά σε Πανευρωπαϊκό και σε Παγκόσμιο επίπεδο. Είναι πλεονέκτημα μας αυτή η υπέροχη εγκατάσταση στα Δύο Αοράκια την οποία διαθέταμε αρκετά χρόνια αλλά δεν την αξιοποιούσαμε. Τώρα αξιοποιείται στην καθημερινότητα της και εξυπηρετεί ανάγκες του μαζικού αθλητισμού όλων των ηλικιών. Σε ότι αφορά το final – four, η εκλογή μιας νέας διοίκησης στην ΕΟΚ με την οποία συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά αποτελεί για μας ψήφο εμπιστοσύνης.
Οι άνθρωποι είχαν δει πως εργαζόμαστε, και με αυτό δεν εννοώ μόνο τον Δήμο Ηρακλείου, αλλά την τοπική Ένωση με τον πρόεδρο Μπάμπη Μαρκάκη και όλα τα στελέχη της Ε.ΚΑ.Σ.Κ., την Περιφέρεια Κρήτης με τον Σταύρο Αρναουτάκη και τον Νίκο Συριγωνάκη, και βέβαια την εμπιστοσύνη που έχουμε σαν Δήμος Ηρακλείου με τον Βασίλη Λαμπρινό και όλους όσους εργάζονται σε αυτόν τον τομέα. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Δεκαοχτώ χρόνια είχε να διεξαχθεί final – four. Υπήρχε φόβος.
Από το Ηράκλειο επιχειρήθηκε η επανεκκίνηση ενός θεσμού που θα πρέπει να αναβαθμιστεί ξανά. Επίσης στην τελική φάση έτυχε να βρίσκονται οι μεγάλες ομάδες. Έγινε όμως και πέτυχε. Αυτό που ζητήσαμε ήταν να παρακολουθήσουν τους αγώνες όσοι περισσότεροι φίλαθλοι γινόταν από το Ηράκλειο και την Κρήτη. Και αυτό έγινε. Ζητήσαμε επίσης να μην έχουμε έντονη την παρουσία της Αστυνομίας στις εξέδρες ώστε να μην φαίνεται ότι οι είναι γεμάτες από Αστυνομικούς. Θέλαμε να υπάρχει η βούληση των ομάδων και της Ένωσης για μηδενική ανοχή σε οτιδήποτε, και η Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της σε όλη την πόλη. Ο στόχος επετεύχθη. Όλα αυτά έγιναν και αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στις ομάδες, όσο και στους φιλάθλους που βρέθηκαν στο γήπεδο και σεβάστηκαν την γιορτή και το διασκέδασαν. Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
Για το αν το φοβήθηκε την ανάληψη της διοργάνωσης:
«Στην αρχή όταν υπήρχε η ιδέα και ακολούθησε η πρόταση να έρθει το final – four στο Ηράκλειο φοβήθηκα. Και όφειλα να το κάνω αυτό. Όφειλα να σκεφτώ την πόλη, όχι μόνο το γήπεδο. Οι προκαταρκτικές συζητήσεις με την ΕΟΚ έγιναν και ζητήσαμε εγγυήσεις ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Ζητήσαμε την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών. Επίσης τη σύμφωνη γνώμη της Αστυνομίας ότι μπορεί να εγγυηθεί την διοργάνωση, αν οι φορείς, οι ομάδες και η ΕΟΚ σταθούν στο πλευρό της χωρίς παρεμβάσεις. Στην σύσκεψη που έγινε αυτό που είδαμε και μας έκανε ιδιαίτερα χαρούμενους ήταν ότι όλες οι ομάδες έδειξαν βούληση να επιτύχει αυτό το πράγμα.
Να επιστρέψουμε σε έναν αναβαθμισμένο θεσμό Κυπέλλου μέσα από ένα final – four. Οι εκπρόσωποι των ομάδων ήταν έτοιμοι να υπακούσουν σε οτιδήποτε επρόκειτο να ζητήσει η Αστυνομία, η Ομοσπονδία και εμείς. Το κλίμα φάνηκε από την αρχή ότι θα ήταν καλό. Έτσι ξεκίνησε και έτσι ολοκληρώθηκε η διοργάνωση, βλέποντας στον τελικό τις δύο μεγαλύτερες ομάδες της χώρας να παίζουν εξαιρετικά, και στο τέλος οι απονομές να γίνονται με την παρουσία και των δύο χωρίς παρατράγουδα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη επιβράβευση.
Πιστεύω ωστόσο ότι και η δολοφονία του παιδιού στη Θεσσαλονίκη έπαιξε το δικό της ρόλο σε αυτό. Υπήρχε ένα «μούδιασμα» στην ατμόσφαιρα. Οι ομάδες, οι φίλαθλοι, οι παράγοντες του αθλητισμού είναι ακόμα επηρεασμένοι από το τραγικό γεγονός. Μπορεί στο γήπεδο να μην υπήρχαν οργανωμένοι οπαδοί αλλά βρίσκονταν 3000 μικροί και μεγάλοι. Εύχομαι αυτό που ζήσαμε στο final – four να μην ήταν κάτι παροδικό. Να μην ξεπεράσουμε γρήγορα το τραγικό γεγονός και να πάμε απλά παρακάτω, περιμένοντας το επόμενο για να είμαστε όπως πρέπει στα γήπεδα και στις εκδηλώσεις μας»
Για την παγίωση στην καθημερινότητα αθλητικών συμπεριφορών:
«Αυτό απαιτεί καθημερινή προσπάθεια από όλους τους φορείς του αθλητισμού, αλλά και από τις οικογένειες. Έχει να κάνει με την διαμόρφωση Παιδείας από το σχολείο και το σπίτι»
Για τον «αθλητική» καθημερινότητα του Δήμου Ηρακλείου:
«Η καθημερινότητα μας στο Δήμο Ηρακλείου έχοντας στην ευθύνη μας το Παγκρήτιο Στάδιο, και τα Δύο Αοράκια είναι δύσκολη. Τα κόστη λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων είναι μεγάλα. Το ίδιο και οι τοπικές ανάγκες. Δεν καλύπτονται χωρίς αυτά τα δύο γήπεδα, που είναι σε καθημερινή εξυπηρετώντας τοπικές ομάδες, αθλητές ενώ σε τακτά διαστήματα έχουμε και τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Δεν πρόλαβε να τελειώσει το final – four και δεχτήκαμε το Τεχνικό κλιμάκιο από την Ομοσπονδία Άρσης Βαρών.
Οι άνθρωποι της ξεναγήθηκαν στην εγκατάσταση και μπήκαμε σε λεπτομέρειες για την διεξαγωγή του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Άρσης Βαρών Νέων Ανδρών και Γυναικών που θα ξεκινήσει τέλη Απριλίου. Μια μέρα μετά τον τελικό, έπρεπε επίσης να είναι όλα έτοιμα για την έναρξη του Εργασιακού πρωταθλήματος μπάσκετ που αφορά πολλούς δημότες. Η προσπάθεια είναι διαρκής. Ειδικά για τα Δύο Αοράκια αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι πλέον δεν διεκδικούμε διοργανώσεις, αλλά δεν μπορούμε να τις εξυπηρετήσουμε. Υπάρχει τέτοια ζήτηση για διοργανώσεις εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος για το γήπεδο αυτό οι οποίες δεν γίνεται να ικανοποιηθούν όλες.
Πολλά event θα γίνουν μέσα στο 2022 και ακολουθούν και άλλα το 2023. Έχουμε ζίου ζίτσου, ταε κβο ντο, cheerleading, χωρίς να υπολογίζω τις εκδηλώσεις και τους αγώνες που έχουμε στο Παγκρήτιο Στάδιο. Αυτή η διαδικασία μας κάνει χαρούμενους. Απαιτεί πολύ δουλειά, και εμείς είμαστε εδώ για να την κάνουμε με μεγάλη χαρά»
Για την επόμενη μέρα του τελικού και αν υπήρχαν ζημιές:
«Δεν έχουμε καταστροφές μέσα από επεισόδια. Η εγκατάσταση είναι σε άριστη κατάσταση. Ελέγχονται κάποιες λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με τις τουαλέτες και τους βοηθητικούς χώρους. Εκεί συνήθως έχουμε ζημιές όταν έχουμε πολλούς φιλάθλους για πολύ ώρα. Η αυτοψία γίνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».
Για τις επαφές που είχε με τους ανθρώπους των ομάδων και τις εντυπώσεις τους:
«Οι εντυπώσεις είναι εξαιρετικές. Επιδιώκουν να έρχονται εδώ. Απολαμβάνουν την πόλη μας. Τις κοντινές αποστάσεις. Τις ανέσεις που προσφέρει το γήπεδο. Το φαγητό και την καλή φιλοξενία στα ξενοδοχεία. Δεν λείπει τίποτα από μια ομάδα που έρχεται εδώ, για να κάνει σωστά τη δουλειά της και να μένει μόνο το παιχνίδι για να αποδώσει σωστά. Από όλες τις ομάδες λαμβάνουμε συγχαρητήρια»
Για το τουρνουά 3X3:
«Για πρώτη φορά ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεννόηση με την Αρχιεπισκοπή Κρήτης αποφάσισε τα γήπεδα να στηθούν στην Πλατεία Αγίας Αικατερίνης. Το τουρνουά πέτυχε. Έδωσε μια άλλη νότα και το χάρηκαν όλοι. Μας υπενθύμισε ότι το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι»
Για τη συνέχεια των δραστηριοτήτων του Δήμου Ηρακλείου:
«Υπάρχει το Παγκρήτιο Κύπελλο Καράτε Παίδων – Εφήβων – Νέων που θα διεξαχθεί στις 5 και 6 Μαρτίου. Στις 29 Μαρτίου έχουμε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ζίου – Ζίτσου. Η εγκατάσταση στα Δύο Αοράκια μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιου είδους μεγάλες διοργανώσεις γιατί διαθέτει πολλούς αποδυτηριακούς χώρους και δύο βοηθητικά γήπεδα κανονικών διαστάσεων, μαζί με την κεντρική σάλα.
Θα ακολουθήσουν αγώνες Γυμναστικής στις αρχές Απριλίου, και βέβαια 26/4 με 12/5 θα διαθέσουμε το κλειστό για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών Εφήβων – Νεανίδων. Μια διοργάνωση με μεγάλες απαιτήσεις. Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις. Τον Ιούνιο 2 με 5 θα γίνει το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τζούντο βετεράνων και στις 11 με 13 του ίδιου μήνα το Πανελλήνιο πρωτάθλημα βετεράνων μπάσκετ.
Τον Αύγουστο θα φιλοξενήσουμε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ Νεανίδων. Επίσης από τις 26 Οκτωβρίου με 7 Νοεμβρίου το Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό πρωτάθλημα cheerleading με τη συμμετοχή παραπάνω από 3000 αθλητών και αθλητριών. Ενδιάμεσα υπάρχουν αρκετές εκδηλώσεις τοπικού και εθνικού ενδιαφέροντος, και μέσα σε όλα αυτά το εργασιακό πρωτάθλημα μπάσκετ και βόλεϊ. Θέλω να ζητήσω την κατανόηση των ομάδων, των αθλητών και των δημοτών που επηρεάζονται από το πρόγραμμα στα Δύο Αοράκια.
Νομίζω όμως ότι οι διοργανώσεις αυτές είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και δεν πρέπει να τους κλείνουμε την πόρτα. Πιστεύω να πάνε όλα καλά και να μην έχουμε προβλήματα με την πανδημία. Πρέπει να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να είμαστε προσεκτικοί για να επιστρέψει ο αθλητισμός στο σημείο που βρίσκονταν. Η πανδημία επέφερε βαρύ πλήγμα στον αθλητισμό. Τίποτα δεν είναι όπως πριν, για αυτό πρέπει να μάθουμε να ζούμε με νέους κανόνες και ο αθλητισμός να μην μπει στην άκρη. Πρέπει να είναι στη ζωή μας από την παιδική ηλικία».
Για το αν μπορούμε να επιστρέψουμε σε κανονικότητα:
«Έχοντας δύο μεγάλες εγκαταστάσεις όπως το Παγκρήτιο και τα Δύο Αοράκια ακόμα και σε συνθήκες σκληρού lockdown υπήρχε πρωτόκολλο λειτουργίας. Το Παγκρήτιο άνοιγε ακόμα και για μόλις 12 αθλητές. Ο Δήμος δεν «κατέβασε διακόπτες». Κάναμε δύο Ομίλους Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Γυναικών στο μπάσκετ σε συνθήκες «φούσκες». Ήταν η μοναδική αθλητική δραστηριότητα που διεξάγονταν στην χώρα. Επίσης το Παγκρήτιο άρχισε δειλά – δειλά να φιλοξενεί αθλούμενους με βάση τα πρωτόκολλα.
Σε όλες τις δυσκολίες ήμασταν εκεί, και θέλω να ευχαριστήσω ξανά τον Δήμαρχο Ηρακλείου για την εμπιστοσύνη του, τα στελέχη της Ανάπτυξης Αθλητισμού, τα Δ.Σ. και βέβαια τους εργαζόμενους, και όσους μας εμπιστεύονται καθημερινά και στηρίζουν τα Δημοτικά αθλητικά κέντρα έχοντας κατανοήσει ότι ανήκουν σε αυτούς. Αντιλαμβάνονται τα οφέλη που έχει αυτή η διαδικασία. Αξιοποιούμε τις εγκαταστάσεις. Έχουμε συγκεκριμένες στοχεύσεις. Μας ενδιαφέρει κάθε Ηρακλειώτης σε όλες τις ηλικίες να έχει μια ήπια αθλητική δραστηριότητα που αυτός θα επιλέξει. Ο Δήμος θα τον βοηθήσει σε αυτό»
Για το πως είναι τα πράγματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου:
«Η επισκεψιμότητα στο Παγκρήτιο πριν τον Covid είχε φτάσει να είναι 2500 καθημερινά. Θα το προσεγγίσουμε ξανά αυτό το νούμερο. Ο κόσμος επανακάμπτει. Τα γυμναστήρια λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους. Ακόμα και αυτοί αρχικά είχαν φόβο να προσέλθουν για να αθληθούν. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση στην πανδημία. Ήδη φαίνεται στις ροές μας ότι ο κόσμος αυξάνεται. Βλέπουμε μια επαναδραστηριοποίηση από τους συλλόγους. Τα τουρνουά ξεκινάνε ξανά, όχι βέβαια με τα νούμερα που ήταν πριν, όμως είμαστε σε καλό επίπεδο. Σταδιακά και προσεκτικά κάνουμε σταθερά βήματα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε καλύτερα, και σε όχι «μακρινό» χρόνο θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα με διαφορετικούς όμως κανόνες».
Για το Παγκρήτιο Στάδιο:
«Για το Παγκρήτιο Στάδιο υπενθυμίζω τις υποχρεώσεις που ποτέ δεν κάλυψε η Πολιτεία απέναντι στους Ηρακλειώτες και τους κρητικούς. Όφειλε να δίνει 300.000 συν 100.000 ευρώ για εκδηλώσεις κάθε χρόνο ως αντισταθμιστικά στο Δήμο Ηρακλείου που ανέλαβε να σηκώσει το βάρος της λειτουργίας του Σταδίου όταν ήταν στα αζήτητα. Κατά την υπογραφή της σύμβασης έπρεπε να δοθεί μισό εκατομμύριο. Όταν το 2015 είχαμε την μεγάλη βλάβη στο στέγαστρο απαιτήσαμε από την Κυβέρνηση να πληρώσει το κόστος αποκατάστασης της ζημιάς. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου είχε θέσει το θέμα σε επίπεδο πρωθυπουργού, – τότε στον κ. Τσίπρα – και με τη βοήθεια και από τον Περιφερειάρχη στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εξασφαλίσαμε με κεντρική απόφαση της Κυβέρνησης 1.500.000 ευρώ. Ήταν μια δύσκολη – απαιτητική μελέτη που εκπονήσαμε εμείς. Ένα έργο που δημοπρατήθηκε, και μας δυσκόλεψε να αδειοδοτηθεί γιατί ήθελε δεκάδες αδειοδοτήσεις και τακτοποίηση θεμάτων που έμεναν μετέωρα από την κατασκευή του Παγκρητίου Σταδίου. Τα καταφέραμε πολύ κόπο και σήμερα πιστεύουμε ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων το έργο θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Αυτό θα κάνει ευκολότερη τη ζωή στην καθημερινότητα μας. Ήταν μια μεγάλη πληγή.
Μόνο εμείς ξέρουμε το πώς καταφέρναμε να φιλοξενούμε μεγάλους αγώνες και τόσο πολύ κόσμο τα προηγούμενα χρόνια στο Στάδιο. Αυτή την εβδομάδα πιθανόν να εγκριθούν από το ΕΣΠΑ τα τεύχη δημοπράτησης της ενεργειακής αναβάθμισης του Παγκρητίου Σταδίου. Εξασφαλίσαμε 3.200.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ. Επίσης είναι στο στάδιο προσυμβατικού ελέγχου η μεγάλη μελέτη για την προσθήκη πενταώροφου κτιρίου στη Δυτική πλευρά που θα κοστίσει 1 εκ. ευρώ.
Για όλα αυτά έχουν εξασφαλιστεί οι χρηματοδοτήσεις είτε για την κατασκευή, είτε για τις μελέτες. Τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί πάνω από 2 εκ. ευρώ για αναβαθμίσεις και πρόσθετο εξοπλισμό εντός του Σταδίο. Μόνο ο πίνακας είχε κόστος 150.000 ευρώ συν Φ.Π.Α.. Είναι πολλά αυτά που έχουν γίνει. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε ένα άλλο Παγκρήτιο Στάδιο, όμως πάντα πρέπει να διεκδικούμε πόρους από το κεντρικό κράτος ή από Ευρωπαϊκά προγράμματα για να το αναβαθμίζουμε συνέχεια».
Για τον αθλητισμό της πόλης:
«Μας λείπει μια μεγάλη αθλητική εγκατάσταση στα Νότια της πόλης. Το Νότιο διαμέρισμα του Ηρακλείου, με πληθυσμό 60.000 θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος ή ο τρίτος Δήμος της Κρήτης. Ολοκληρώσαμε ότι χρειαζόταν για να αποδεσμεύσουμε ένα οικόπεδο 15 στρεμμάτων στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη που έχει χαρακτηριστεί ως αθλητικός χώρος. Επιλέξαμε να κάνουμε εκεί ένα μεγάλο κλειστό κολυμβητήριο.
Δεν υπήρξε στήριξη από πουθενά. Ο Δήμος Ηρακλείου αποφάσισε να το ξεκινήσει μόνος του. Ολοκληρώνουμε την προμελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί εντός του μήνα δημόσια. Θα είναι η τρίτη μεγάλη εγκατάσταση. Θα υπάρχει το Παγκρήτιο Στάδιο και από το Λίντο από την πλευρά των Δυτικών συνοικιών, το κλειστό της Αλικαρνασσού και τα Δύο Αοράκια από τα Ανατολικά, και το Κλειστό Κολυμβητήριο με το Κλειστό Πατελών από τα Νότια. Σαν Ηράκλειο θα μπορούμε να εξυπηρετούμε κάθε ανάγκη που θα αφορά τα περισσότερα και τα σημαντικότερα αθλήματα. Αυτή η εγκατάσταση θα είναι ότι σημαντικότερο σε επίπεδο αθλητισμού που θα παρουσιάσουμε στην ολοκλήρωση της θητείας μας. Δεν θα είναι μόνο ένα κλειστό κολυμβητήριο. Θα εξυπηρετεί και άλλες υπηρεσίες στο κομμάτι του αθλητισμού.
Ο εύκολος θα ήταν να σχεδιάσουμε και να δημοπρατήσουμε με το ένα δέκατο του κόστους πέντε – δέκα ανοιχτά γηπεδάκια που πιθανόν να κατέληγαν όπως έχουν καταλήξει πολλά άλλα, και να μην γίνονταν ανταποδοτικά προς τα παιδιά μας.
Επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο. Προτιμάμε στο εξής, να φτιάχνουμε οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις που το όφελος θα είναι μετρήσιμο για την τοπική κοινωνία».http://crete2day.com/
Τα σχόλια είναι κλειστά.