Την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η «Ημέρα Ανοιχτής Λειτουργίας» της νέας Πιλοτικής Μονάδας Παραγωγής Βιοπλαστικού που ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) έχει εγκαταστήσει σε χώρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηράκλειου (ΔΕΥΑΗ).
Η εκδήλωση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας κοινής δράσης ολοκληρωμένης διαχείρισης των βιοαποβλήτων που παράγονται σε μεγάλες μονάδες εστίασης όπως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και φοιτητικά εστιατόρια, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου A2UFood «Αποφευκτέα και μη τροφικά υπολείμματα: Μια ολιστική προσέγγιση διαχείρισης για αστικές περιοχές».
Η αποκομιδή των βιοαποβλήτων που προορίζονται για επεξεργασία στη νέα Πιλοτική Μονάδα Βιοπλαστικού θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση με ειδικό απορριμματοφόρο ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου, η προμήθεια του οποίου χρηματοδοτήθηκε από την ίδια δράση.Μετά από διαλογή, τα απόβλητα οδηγούνται σε ένα σύστημα βιοαντιδραστήρων όπου υφίστανται ελεγχόμενες διαδικασίες ζύμωσης και μετατρέπονται σε πρώτη ύλη παραγωγής βιοπλαστικών, όπως βιοδιασπώμενες σακούλες και νήμα για 3Dprinters.
Η «Ημέρα Ανοιχτής Λειτουργίας» ξεκίνησε με τα εγκαίνια της εγκατάστασης, παρουσία του Προέδρου του ΕΣΔΑΚ κ. Καλογεράκη Ζαχαρία, καθώς και του Δ/ντη της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Στυλιανίδη Νικόλαου και υπηρεσιακών στελεχών.
Στα εγκαίνια από την πλευρά του Δ. Ηρακλείου παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος κ. Λαμπρινός Βασίλης, ο Αντιδήμαρχος Κυκλικής οικονομίας, Περιβάλλοντος & Αθλητισμού κ Βαρδαβάς Κώστας, ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού, κ. Σισαμάκης Γεώργιος, η συντονίστρια του Έργου Διευθύντρια Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, κα. Δρόσου Ζαχαρένια, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης κ. Αλμπαντάκης Δημήτρης και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών, Προγραμματισμού & Ανακύκλωσης και υπεύθυνος έργου του A2UFOOD κ. Σκαρβελάκης Μανώλης. Από τη ΔΕΥΑΗ παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Βουρεξάκης Γεώργιος και ο αντιπρόεδρος κ. Δικτάκης Γιάννης και στελέχη της επιχείρησης.
Από την πλευρά των εταίρων του έργου παραβρέθηκαν ο Δρ Ιωάννης Δαλιακόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, εκπρόσωπος της εταιρείας Enviroplan ΑΕ, καθώς και η καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης Δρ. Κέλλυ Βελώνια, η οποία παρουσίασε και τη λειτουργία της μονάδας.
Στο πλαίσιο παρουσίασης της μονάδας ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Λαμπρινός Βασίλης δήλωσε:
«Η πιλοτική μονάδα που ξεκινά τη λειτουργία της στο πλαίσιο του προγράμματος A2UFood, θα επεξεργάζεται τα υπολείμματα τροφών τα οποία σε άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στη χωματερή, προκειμένου να παράγει βιοπλαστικό, ένα υλικό δηλαδή χρήσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον.
Αυτή είναι η κυκλική οικονομία στην πράξη. Ο Δήμος Ηρακλείου, σε συνεργασία με τον ΕΣΔΑΚ, όλους τους αρμόδιους φορείς και τα μεγάλα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της πόλης, πρωτοπορεί, συμμετέχοντας σε καινοτόμα προγράμματα , προχωρώντας σταδιακά στην εφαρμογή μιας ολιστικής προσέγγισης στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων και χαράσσοντας μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική για το παρόν και το μέλλον»
Ο αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού και αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κ. Βαρδαβάς Κώστας δήλωσε:
«Η πιλοτική μονάδα παραγωγής βιοπλαστικού αποτελεί μέρος του προγράμματος A2UFood που υλοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου και εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της κυκλικής οικονομίας. Η νέα αυτή μονάδα που ξεκινά τη λειτουργία της θα επεξεργάζεται τα υπολείμματα τροφών και θα παράγει βιοπλαστικό, υλικό φιλικό προς το περιβάλλον, μέσα από το οποίο θα μπορεί να παραχθεί σακούλα βιοαποδομήσιμη . Όλες οι δράσεις του A2UFood, εντάσσονται στην προσπάθεια του Δήμου Ηρακλείου να προβεί σε καλές πρακτικές που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων και κατ’ επέκταση στην εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην πόλη μας».
Ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κ. Καλογεράκης Ζαχαρίας δήλωσε:
«Θεωρούμε τη σημερινή παρουσίαση και την έναρξη λειτουργίας της πιλοτικής μονάδας παραγωγής βιοπλαστικού ιδιαίτερα σημαντική, μιας και η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί την πρώτη στη χώρα μας, η οποία από τα υπολείμματα τροφίμων θα παράγει πρώτη ύλη βιοπλαστικού, το οποίο θα χρησιμεύει για την κατασκευή βιοδιασπώμενων προϊόντων.
Θέλω να ευχαριστήσω τους εταίρους, το Δήμο Ηρακλείου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης, τα υπηρεσιακά στελέχη τους καθώς και την εταιρεία Enviroplan Α.Ε. που συνέβαλαν στο σχεδιασμό, την έγκριση και την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης. Στόχος όλων μας είναι η δημιουργία υποδομών και δράσεων που θα ενισχύουν την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και τη μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή».
Επικεφαλής εταίρος του A2UFood είναι ο Δήμος Ηρακλείου και εταίρους του έργου αποτελούν ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η εταιρία Enviroplan Α.Ε., καθώς και το Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Α2UFood ανέρχεταισε 3.912.948,75 € και συγχρηματοδοτείται από την Πρωτοβουλία Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA) μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης(ΕΤΠΑ).
Το έργο Α2UFood υλοποιεί ένα ολιστικό σύστημα διαχείρισης των υπολειμμάτων τροφίμων που σήμερα καταλήγουν αναξιοποίητα σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ).Στο σύστημα περιλαμβάνονται όλες οι πτυχές της φιλοσοφίας “μείωσε – επαναχρησιμοποίησε- ανακύκλωσε”, δηλαδή η συνολική μείωση των υπολειμμάτων τροφίμων και η αξιοποίηση τόσο του μέρους που μπορεί να αποφευχθεί (π.χ. λήγει σύντομα,αλλά μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια), όσο και του αναπόφευκτου μέρους τους (π.χ. φλούδες).Έτσι, μέσα από τη διατήρηση των φυσικών πόρων,τη στήριξη του κοινωνικού συνόλου, καθώς και τη δημιουργία νέων αλυσίδων αξιών, το A2UFood επιδιώκει την εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην πράξη.
Τα σχόλια είναι κλειστά.