Στην αρχή όλοι ξαφνιάστηκαν, είδαν το κινητό να αναβοσβήνει και δευτερόλεπτα μετά αισθάνθηκαν την επίσκεψη του Εγκέλαδου.
Από χθες το πρωί, οπότε και σημειώθηκε ο σεισμός έντασης 5.7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νότια της Κρήτης, ένα νέο φαινόμενο ήρθε στη ζωή μας: πρόκειται για μια εφαρμογή της Google για κινητά Anroid που αποτελεί ουσιαστικά ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμού.
Και οι ίδιοι οι επιστήμονες αιφνιδιάστηκαν, ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, έκανε τη δική του έρευνα και διαπίστωσε πως ανάλογα μηνύματα έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα και κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου, μια περιοχή που δυστυχώς ο Εγκέλαδος δεν ξεχνάει…
Όπως είπε στο Cretalive.gr, αυτή η εφαρμογή είναι καινούργια για τα δεδομένα της χώρας μας. Φαίνεται πως χρήστες κινητών στο Αρκαλοχώρι και σε άλλες περιοχές την “κατέβασαν” πρόσφατα και τις τελευταίες ώρες διαπίστωσαν πώς λειτουργεί.
Σε ανάρτησή του, ο ίδιος εξηγεί επιστημονικά πώς γίνεται να ειδοποιείται ο κόσμος πριν τον σεισμό και παρουσιάζει τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση της εφαρμογής.
Σε σχετική ανάρτηση του στο Facebook ο κ. Φασουλάς αναφέρει:
“Εχθές ήταν μια πολύ έντονη σεισμικά μέρα που ξεκίνησε με το σεισμό των 5,7R νότια της Κρήτης (κίτρινο βέλος), ο μετασεισμός των 5,3R (μπλέ βέλος) και ολοκληρώθηκε με τους μεταμεσονύκτιους σεισμούς (4,2R) του Αρκαλοχωρίου. Ολοι τους καταγράφηκαν απο το σεισμογράφο του ΜΦΙΚ, ενώ ενδιάμεσα χωρίς να τον αισθανθούμε, καταγράφηκε και ο πολύ βαθύς σεισμός των 7,3R της Ινδονησίας (κόκκινο βέλος).
Αναφέρθηκε όμως ένα ιδιαίτερο στοιχείο σε σχέση με το σεισμό των 5,7 της Ν. Κρήτης που αξίζει να δούμε περισσότερο. Πολλοί ανέφεραν ότι μερικά δευτερόλεπτα πριν το σεισμό έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα.
Εαν πράγματι είναι αλήθεια φαίνεται ότι είναι μια πειραματική εφαρμογή ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Που βασίζεται όμως?
Στη διαφορετική χρονική άφιξη και καταγραφή σε ένα σεισμογράφο των διαφορετικών σεισμικών κυμάτων που παράγει ένας σεισμός. Πάντα φτάνουν και καταγράφονται πρώτα τα επιμήκη (P) κύματα και μετά ακολουθούν τα εγκάρσια (S) και τα επιφανειακά που κουβαλούν την περισσότερη σεισμική ενέργεια και είναι τα πιο καταστροφικά. Εάν ο σεισμός είναι κοντά στο σεισμογράφο τότε η διαφορά άφιξης είναι μικρή. Στο σεισμό της νότιας Κρήτης η διαφορά της άφιξης στο σεισμογράφο μας ήταν 25 δευτερόλεπτα (εικόνα 2η), όμως απο το σεισμό της Ινδονησίας η διαφορά αυτή ήταν 3,5 λεπτά (3η εικόνα). Η διαφορά αυτή πολλές φορές δίνει την αίσθηση των διπλών σεισμών.
Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης αναγνωρίζει την έλευση ενός ισχυρού κύματος Ρ και δίνει τη σχετική προειδοποίηση. Εάν η διαφορά άφιξης είναι σχετικά μεγάλη από λεπτό και πάνω, τότε δίδεται ο απαραίτητος χρόνος σε κρίσιμες υπηρεσίες (πυροσβεστική, ΕΜΑΚ, Αστυνομία) να κινητοποιηθούν και να ασφαλίσουν κρίσιμες υποδομές (πχ. παροχή φυσικού αερίου). Για τους πολίτες όμως δεν έχει κάποια πρακτική αξία εκτός ίσως απ το να προλάβουν να μπουν κάτω από γερό έπιπλο. Υπάρχουν κρίσιμες παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψιν όπως το μέγεθος του σεισμού για την ενεργοποίησή του, η ύπαρξη σχεδίων δράσης τα οποία γνωρίζουν και εφαρμόζουν οι πολίτες (πχ. εκκένωση για πιθανό τσουνάμι) κα. Εάν δεν ληφθούν αυτά υπόψιν πριν την εφαρμογή τότε τα αποτελέσματα για τους πολίτες μπορεί να αρνητικά (πανικός, απαξίωση της πληροφορίας εάν δεν αφορά σημαντικούς σεισμούς κλπ.)”.