Παραλλαγή Ομικρον – Ανεβάζουν ταχύτητα οι εμβολιασμοί – Τρίμηνη η ισχύς των πιστοποιητικών, τι να προσέχουν όσοι δεν έκαναν την τρίτη δόση

Ημερομηνία:

Θέμα χρόνου θεωρείται η επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας, την ώρα που οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει αναθερμανθεί, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Τις τελευταίες μέρες σημειώνεται αθρόα προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα. Οι ημερήσιοι εμβολιασμοί προσέγγισαν ξανά τις 100.000 με τις συνολικές δόσεις που έχουν χορηγηθεί να ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια. Όμως η συγκεκριμένη επίδοση αποδίδεται στην χορήγηση της τρίτης δόσης, ενώ σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να παραμένει η χορήγηση πρώτης δόσης καθώς και το επίπεδο ολοκληρωμένων εμβολιασμών.

Η παραλλαγή Όμικρον και η γρήγορη μετάδοσή της αναγκάζει πολλές χώρες να υιοθετούν νέα μέτρα ενόψει και της εορταστικής περιόδου.

Στη χώρα μας, σε στενή υγειονομική επιτήρηση έχουν τεθεί Αττική, Κρήτη και Δυτική Ελλάδα, όπου υπάρχουν δείγματα με ιστορικό ταξιδιού στη Νότια Αφρική ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ σε μια ακόμα προσπάθεια για τη θωράκιση απέναντι στην Όμικρον, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατέθεσε πρόταση για μείωση της διάρκειας του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες.

Πιστοποιητικά 90 ημερών
Το υπουργείο Υγείας έκανε δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, ανακοινώνοντας τη σχετική απόφαση το βράδυ της Τετάρτης.

Θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες.

Αυτό σημαίνει πως τα πρώτα πιστοποιητικά νόσησης θα λήξουν στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς το επικρατέστερο σενάριο είναι το εξής:

Όσα πιστοποιητικά νόσησης εκδόθηκαν έως 30.10.21 θα λήξουν στις 31.01.22.
Όσα εκδόθηκαν από την 01.11.2021 κι έπειτα, θα λήγουν ακριβώς στο τρίμηνο
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες μένει να επιβεβαιωθούν, μετά την παρέλευση του 3μηνου, οι νοσούντες θα έχουν περιθώριο ενός μήνα για να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους για τον κοροναϊό και να αποκτήσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού για να κινούνται ελεύθερα.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δε εμβολιαστούν δηλαδή, δεν θα έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους, όπως ακριβώς ισχύει σήμερα με τους ανεμβολίαστους.

lockdown για τους άνω των 60 που έχασαν την προθεσμία
Την ίδια ώρα, απαγορευτικό στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και άθλησης μπαίνει από τη Δευτέρα 13.12.2021, για χιλιάδες εμβολιασμένους άνω των 60 ετών που έχασαν την προθεσμία για εμβολιασμό με την τρίτη δόση στους επτά μήνες, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Οι άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την δεύτερη δόση πριν από επτά μήνες και περισσότερο, αλλά δεν έκαναν την τρίτη δόση εμβολίου, από την Δευτέρα, βρίσκονται αντιμέτωποι με τα μέτρα που ισχύουν για τους ανεμβολιαστους. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν λήγει αυτομάτως και δε θα πάρουν ούτε ώρα παράταση.

Πότε αναμένεται εμβόλιο για την Όμικρον

Την ίδια ώρα οι Pfizer/ BioNTech, ανακοίνωσαν ότι σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, μπορούν να έχουν ετοιμάσει εμβόλιο προσαρμοσμένο στην «Όμικρον» τον Μάρτιο, χωρίς να επηρεαστεί η προγραμματισμένη παραγωγή 4 δισεκατομμυρίων δόσεων το 2022.

Στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην «Όμικρον», οι δύο εταιρείες αναφέρουν ότι η αναμνηστική δόση ανεβάζει τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά 25 φορές.

Όπως επισημαίνουν η προστασία που προσφέρουν οι πρώτες δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer παρουσιάζει σημαντική πτώση έναντι της «Όμικρον», όμως η αναμνηστική δόση εξουδετερώνει αποτελεσματικά τη νέα παραλλαγή. Ωστόσο, ακόμα και οι δύο δόσεις είναι πιθανό να προστατεύουν έναντι της σοβαρής νόσου διευκρινίζει η ανακοίνωση. Ο λόγος είναι ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον δε δείχνουν να επηρεάζουν σημαντικά την απόκριση των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρόλα αυτά, η τρίτη δόση ανεβάζει τα επίπεδα και των Τ-κυττάρων, εκτός από τα επίπεδα αντισωμάτων.

Αναγκαία η τρίτη δόση
Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο, η Όμικρον «τα βασικά που έχει είναι το θέμα της μετάδοσης, καθώς είναι πιο μεταδοτική από ο στέλεχος Δέλτα, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να πούμε για το θέμα της σοβαρότητας της νόσησης, ενώ αναμένουμε τα νέα για την ανοσιακή διαφυγή.

Η δυνατότητα που έχουμε με την τρίτη δόση των εμβολίων να καλύπτουμε μια ισχυρότερη ανοσιακή απάντηση θα είναι αυτή που θα μας προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό και για το στέλεχος Όμικρον» σημείωσε.

Τέλος της πανδημίας;
Αξίζει πάντως να επισημάνουμε τις αναφορές του καθηγητή Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος τονίζει ότι αν η Όμικρον επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη, θα μπορούμε να πάρουμε μια πολύ μεγάλη ανάσα και ίσως φτάσουμε πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας κοροναϊού.

Ωστόσο, δεν ξέρουμε πως θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ο ιός. Γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. Όπως είπε μιλώντας στον Σκάι, καλό είναι να περιμένουμε ακόμα, να μην ενθουσιαστούμε πλήρως μέχρι να έχουμε τα κλινικά δεδομένα σχετικά με την ηπιότερη νόσηση.

Ο κ. Μόσιαλος εξήγησε πως για να επιβεβαιωθούν οι πρώτες ενδείξεις για την Όμικρον χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός νοσούντων από όλες τις κατηγορίες. «Έχουμε όμως καλές ενδείξεις. Σε 10-15 ημέρες θα έχουμε ασφαλή κλινικά δεδομένα».

Ρεβεγιόν με μέτρα, μάσκα, εμβόλιο

Πέρα όμως από το τι θα συμβεί με την παραλλαγή Όμικρον δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η υπάρχουσα μετάλλαξη Δέλτα είναι σημαντικά μολυσματική και έχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Παράλληλα η ταυτόχρονη κυκλοφορία του ιού της γρίπης η οποία ακόμη δεν έχει εμφανιστεί, θα δημιουργήσει σημαντική πίεση στα νοσοκομεία τη στιγμή που το 97-98% των ΜΕΘ είναι κατειλημμένες.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, φαίνεται να υπάρχει μια σταθεροποίηση της πορείας της πανδημίας, και σταδιακή μείωση του αριθμού των νέων μολύνσεων. «Το δυσάρεστο είναι ότι υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός νοσηλευομένων, διασωληνωμένων και απωλειών, καθώς αυτά ακολουθούν μετά από 15 ημέρες την επιδημιολογική καμπύλη» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η πτώση στους «σκληρούς δείκτες» θα καθυστερήσει κατά 2-4 εβδομάδες.

Μιλώντας για τα εορταστικά τραπέζια και τις συγκεντρώσεις αρκετών ατόμων, ο κ. Γώγος υποστήριξε ότι «τίποτα δεν είναι επικίνδυνο αν ακολουθηθούν κάποιοι κανόνες», προσθέτοντας ότι πλέον υπάρχει ένα πολύ σοβαρό όπλο που λέγεται «εμβολιασμός». «Τα μέτρα ατομικής προστασίας, στη φάση που βρισκόμαστε, είναι απαραίτητα, όπως και τα πολλά τεστ. Καλό θα είναι πριν πάμε σε οποιαδήποτε συγκέντρωση, να κάνουμε ένα τεστ» συμπλήρωσε.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

ΕΟΠΥΥ: Με ειδικό κωδικό στο κινητό τηλέφωνο...

Νέο σύστημα επιβεβαίωσης για πέντε κατηγορίες παροχών υγείας προς...

Η ΓΣΕΕ για το θάνατο ...

Η ΓΣΕΕ εκφράζει τη θλίψη της για το...

ΕΟΠΥΥ: Με ειδικό κωδικό στο κινητό τηλέφωνο...

Νέο σύστημα επιβεβαίωσης για πέντε κατηγορίες παροχών υγείας προς...

Η ΓΣΕΕ για το θάνατο ...

Η ΓΣΕΕ εκφράζει τη θλίψη της για το...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
politika-kritis-header-ad
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ-4-GOD’S GIFT-CROISSANT-RETHYMNO-300X250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Στις αρχαιότητες των Αρχανών η πρώτη Χαρτοδιαδρομή του 2025

Η πρώτη ξενάγηση του 2025 για τις "Χαρτοδιαδρομές…στο Δήμο...

Μπαίνει η ξύλινη σκεπή στη Δημοτική Αγορά των Χανίων

Συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες για την ανακατασκευή...

3 πράγματα που συμβαίνουν στον εγκέφαλό σου όταν κάνεις σεξ

Είναι γνωστό ότι το καλό σεξ, είναι από τις...

Η Κρήτη στα «λευκά»: Ο Ψηλορείτης και τα Λευκά Όρη μαγεύουν με το χιονισμένο τους τοπίο

Ο Ψηλορείτης, το υψηλότερο βουνό της Κρήτης, μετατράπηκε για...