«Η υποψηφιότητά μου δεν στηρίζεται από συμφέροντα, δεν με βλέπατε τα προηγούμενα χρόνια συνεχώς στα κανάλια, τα tweets μου δεν γίνονταν θέμα συνεχώς στα δελτία», υπογράμμισε ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας σε φίλους και μέλη της παράταξης στην Πάτρα.
«Το έργο μου πολλές φορές δεν το μάθαινε κανείς, για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, για το rescEU και για άλλα θέματα», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης. «Νιώθω όμως ότι είμαι ένας από εσάς και είναι μεγάλη μου υπερηφάνεια αυτή η διαδρομή, που δημιουργεί την αίσθηση της ανανέωσης, αυτό πρέπει να είναι το νέο. Το νέο είναι αυτό που θα γοητεύσει που θα κάνει τους πολίτες να νιώσουν ότι δεν είμαστε δεμένοι στις καρέκλες. Ότι είμαστε από αυτούς, γι’αυτούς. Από το λαό για το λαό, όπως ήμασταν για πάρα πολλές δεκαετίες».
«Όλοι εμείς εδώ, στην Πάτρα, καταλάβαμε και σήμερα ότι αυτή η συγκέντρωση δεν είναι συγκέντρωση ενός μικρού κόμματος αλλά του ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ που ξανάρχεται ισχυρό στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας», τόνισε. «Πρέπει απέναντι στη δεξιά να υπάρχει μια πραγματική επιλογή. Γιατί δε φθείρεται ο κ. Μητσοτάκης; Γιατί πολύ απλά ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας φοβάται ότι με εκείνους θα είναι χειρότερα. Όχι, με εμάς θα είναι καλύτερα και καλούμε το λαό να έρθει στο πλευρό μας, να ξανακάνουμε αυτή την παράταξη ισχυρή, μια σοσιαλδημοκρατική δύναμη της συνέπειας και της προόδου».
«Μου λένε δεν είσαι βουλευτής, ούτε υπουργός, τότε αυτοί τι ήταν όταν τους επέλεξε ο Ανδρέας Παπανδρέου; Ούτε υπουργοί ήταν, ούτε βουλευτές. Αλλά ξεχάσαμε τις ρίζες μας, ξεχάσαμε ότι ένα λαϊκό κίνημα δεν χτίζεται μόνο στη Βουλή, χτίζεται στις γειτονιές, στα χωριά, στις πόλεις, μαζί με τους απλούς πολίτες που έχουν κοινές αγωνίες μαζί μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης. «Αυτό ακριβώς φιλοδοξώ, να φτιάξω ένα λαϊκό κίνημα από τα κάτω, που δεν ζυγιάζει το πολιτικό κόστος, που συγκρούεται με τα κατεστημένα. Το κόμμα που είναι έτοιμο να γίνει ποτάμι και να τα ανατρέψει όλα, γιατί αυτό ήταν το ΠΑΣΟΚ, έτσι μεγάλωσε αυτό το κόμμα. Ως ένα κόμμα της σύγκρουσης, της ανατροπής, ένα κόμμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας του λαού. Γιατί να μην τα καταφέρουμε ξανα; Δεν είναι και τίποτα γίγαντες οι πολιτικοί μας αντίπαλοι», πρόσθεσε.
Ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε ως προϋπόθεση ανανέωσης της βάσης, τις αλλαγές στο κόμμα: «Πώς θα ανανεώσουμε την εκλογική μας βάση, αν δεν κάνουμε ένα σύγχρονο κόμμα, ένα κόμμα αξιοκρατίας, που δεν θα συμπεριφέρεται με καθεστωτισμούς, ένα κόμμα το οποίο θα ξεκινάει από τα κάτω, θα κάνει το πρόγραμμα του με περιφερειακούς όρους. Για αυτό και πρώτα θα φτιάξουμε τα θεμέλιά μας. Το κόμμα θα ξαναγίνει λαϊκό κίνημα όπως ήταν την περίοδο της ίδρυσης του. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τα συμφέροντα από το να γίνουμε ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα, έτοιμο να συγκρουστεί με τους πάντες». Μίλησε για «ένα κόμμα που δεν συμπεριφέρεται καθεστωτικά, ένα κόμμα που δεν χαϊδεύει τις ελίτ, ένα κόμμα που είναι έτοιμο να συγκρουστεί με όλα και με όλους για να φέρει μια καλύτερη μέρα για την πατρίδα μας».
Αναφερόμενος στην ανανέωση, τόνισε πως «πι νέοι άνθρωποι για να επανέλθουν θα πρέπει να δουν μια άλλη συμπεριφορά, μια συμπεριφορά πολιτικών προσώπων που δεν βλέπουν το κράτος ως εργαλείο ισχύος για να κερδίζουν ψήφους στις βουλευτικές εκλογές. Αλλά θέλουν πολιτικούς που δεν είναι δεμένοι με τις καρέκλες. Πολιτικούς που βλέπουν την πολιτική ως λειτούργημα, ως καθημερινό αγώνα».
Παράδειγμα, η ίδια του η πορεία: «Ποια είναι λοιπόν η ανανέωση που επαγγέλλομαι; Είναι η ανανέωση της πορείας μου. Η ανανέωση μιας πορείας ενός ανθρώπου που είναι ακριβώς όπως εσείς. Που αγωνίστηκε καθημερινά για να εκλεγεί ευρωβουλευτής και γραμματέας του κόμματος. Δεν έκανα ποτέ ένα ρουσφέτι, δεν διόρισα ποτέ κανέναν για να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να είναι κίνητρο για τους νέους ανθρώπους και την πολιτική γενικότερα».
Προέταξε ακόμη την πραγματική ενότητα και όχι αυτή που έρχεται με την εξουσία: «Μου λένε κάποιοι δεν θα πας τη δεύτερη Κυριακή με τη ΝΔ αν δεν έχει αυτοδυναμία; Απαντώ ότι δεν θα πάω με κανέναν για να μοιράσουμε λίγα υπουργεία και να έχουμε την λεγόμενη επίπλαστη ενότητα της εξουσίας. Αυτή η ενότητα με εμένα τελειώνει, η ενότητα θα είναι στη βάση, στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, στις θέσεις και τις ιδέες για μια νέα Ελλάδα, με περιφερειακά προγράμματα από τα κάτω».
«Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δυνατό σας το εγγυώμαι, το ΠΑΣΟΚ ξαναγεννιέται 5 και 12 και στις επόμενες βουλευτικές επιστρέφουμε σαν κόμμα εξουσίας, κι αυτό είναι το μήνυμα μου, εδώ από την Πάτρα, απτό γενέθλιο τόπο του Ανδρέα Παπανδρέου. Η παράταξη που ίδρυσε, επιστρέφει ως πρωταγωνιστής», συμπλήρωσε με ένταση. «Οι επιλογές θα είναι προγραμματικές, αξιακές. Αλλά να είμαστε καθαροί. Με ένα μικρό ποσοστό δεν υπάρχει καμία προοπτική κυβέρνησης, θα μείνουμε στην αντιπολίτευση. Δεν είμαστε δεμένοι με οποιαδήποτε μορφή εξουσίας και δεν έχω καμία διάθεση να κάνω το υποστήλωμα του κυρίου Μητσοτάκη και του κυρίου Τσίπρα. Ένα μικρό ποσοστό είναι de facto ποσοστό αντιπολίτευσης».
Όσον αφορά το δίλημμα της ακυβερνησίας, τόνισε πως «εάν ο κ. Μητσοτάκης τη δεύτερη Κυριακή έχει ανάγκη από λίγες έδρες, έχει κάνει ήδη την επιλογή του. Να τα λέμε ξεκάθαρα. Όταν στον τελευταίο ανασχηματισμό έβαλε όλο τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, ο δρόμος για αυτόν είναι ένας. Να πάει με τον Βελόπουλο και καλό του ταξίδι».
Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ακόμη ότι «εμείς φιλοδοξούμε για κάτι άλλο, για αυτό και είμαστε εδώ σήμερα. Όχι για να κάνουμε ένα κόμμα μικρό που θα συνεργάζεται με το έναν ή τον άλλο, αλλά να πάρουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό που θα αλλάξει τα δεδομένα και αντί να μας ρωτάνε με ποιους θα πάμε, να ρωτάμε εμείς αν αυτοί θα ακολουθήσουν εμάς και το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα, την προοπτική της χώρας».
Και βέβαια, «όταν μας ρωτάνε για προοδευτικές συμμαχίες, η απάντηση είναι καθαρή. Ναι, συνομιλούμε με τον κόσμο της Αριστεράς, με τους παραδοσιακούς μας ψηφοφόρους και με τις νεότερες γενιές, προγραμματικά, ηθικά, στη βάση, στην αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια, στην κοινωνία έχουμε κοινές αγωνίες για τις ανισότητες, το περιβάλλον, για ένα κράτος αξιοκρατίας. Αλλά με τον λαό αυτόν και όχι με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που εξευτέλισε τον ρόλο της αριστεράς, που έκανε την αριστερά να είναι συγκυβέρνηση 5 χρόνια με τον κ. Καμμένο. Με τον κ. Τσίπρα και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε να πούμε κουβέντα», πρόσθεσε.
«Τα λέω αυτά για να έχουμε καθαρούς λογαριασμούς την επόμενη μέρα. Δεν λοξοκοιτάω ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε προς τη ΝΔ. Για αυτό έμεινα εδώ, γιατί πιστεύω ότι αυτό το ιστορικό κόμμα μπορεί να ανακάμψει και θα ανακάμψει. Είναι δέσμευσή μου σε όλους σας και στον καθένα ξεχωριστά».
Για πολιτική αυτονομία περνάει μέσα από τον αυτοπροσδιοριορισμό, μίλησε ο κ. Ανδρουλάκης. «Η πολιτική αυτονομία είναι να μην παίρνεις μεζούρα και να μετράς σε ποιον είσαι πιο κοντά. Να μην ετεροπροσδιορίζεσαι. Να έχεις ένα ισχυρό αξιακό και πολιτικό βάρος ως κόμμα, ένα ισχυρό κόμμα, το οποίο απαντά σε όλα, για να μην μπορεί κανείς να σε θέτει στη μία ή στην άλλη γραμμή και όταν λες κάτι και σε πιέζουν να μην αναγκάζεσαι να πεις κάτι άλλο για να ισορροπήσεις, γιατί αυτά που λες είναι καθαρά, είναι αυτά που πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε σε όλη την Ευρώπη οι σοσιαλδημοκράτες».
Εκτίμησε δε, ότι «ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Τσίπρας. Διότι ο ένας μιλάει για την παραγωγή των λίγων κι ο άλλος μιλάει για τους πολλούς, αλλά χωρίς να έχει κανένα σχέδιο παραγωγής για την Ελλάδα. Διότι έτσι έμαθαν, να λένε πολλά, αλλά σε πράξεις και πρόγραμμα τίποτα. Εκεί λοιπόν θα είναι το πεδίο σύγκρουσής μας».
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, ο μόνος τρόπος να ανακάμψει η Δημοκρατική Παράταξη, είναι να δείξει ξεκάθαρα στον λαό τη χρησιμότητά της, να φτιάξει μια νέα Ελλάδα, μιας ανθεκτικής παραγωγικής βάσης με πολλές καλές θέσεις εργασίας, ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους που θα υπερασπίζεται όλες τις γενιές, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους πολίτες, τους μεγαλύτερους ηλικιακά με συντάξεις αξιοπρέπειας και βέβαια μιας πολιτικής για τους θεσμούς. «Έχουμε ανάγκη μια πιο ποιοτική δημοκρατία, μια δημοκρατία που θα είναι λύση, θα νιώθει τις ανάγκες των πολιτών και οι πολίτες θα συμμετέχουν γιατί θεωρούν ζωτική την αγωνία της καθημερινότητας».
Τα σχόλια είναι κλειστά.