Εφιαλτικές οι εφημερίες στα νοσοκομεία – Πρόταση για να γυρίσουν πίσω οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
Επιμένει να «πολιορκεί» τη χώρα ο κοροναϊός, ενώ πολλοί φοβούνται υγειονομικό κραχ λόγω της κατάστασης στα νοσοκομεία της χώρας. Πότε θα φύγουν τα πρώτα φύλλα πορείας για τους ιδιώτες γιατρούς.
Εφιαλτικές οι εφημερίες στα νοσοκομεία – Πρόταση για να γυρίσουν πίσω οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
Την ώρα που στα νοσοκομεία η κατάσταση θυμίζει σκηνικό πολέμου, ο κοροναϊός συνεχίζει να «πολιορκεί» τη χώρα με όλους τους πανδημικούς δείκτες να αποτυπώνουν έξαρση της πανδημίας. Να σημειώσουμε ότι, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, σήμερα εντοπίστηκαν 8.129 νέα κρούσματα, ενώ 80 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Στους 547 είναι οι διασωληνωμένοι που δίνουν μάχη απέναντι στον φονικό ιό.
«Δεν προλαβαίνουμε να μαζεύουμε τους νεκρούς μας»
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος μίλησε σε δραματικό τόνο για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκε το πρωί της Τρίτης, στη λήξη μιας ακόμη ιδιαίτερα βαριάς εφημερίας, έδωσε μια ζοφερή εικόνα.
«Οι εφημερίες των νοσοκομείων δυστυχώς θυμίζουν ταινίες τρόμου. Δεν προλαβαίνουμε να μαζεύουμε τους νεκρούς μας. Αυτό μου είπαν κι εδώ στο Ιπποκράτειο», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, καταγγέλλοντας πως υπάρχουν ράντζα και λίστες αναμονής, όχι μόνο για μια κλίνη ΜΕΘ, αλλά ακόμα και για μάσκες υψηλής ροής οξυγόνου σε ορισμένα νοσοκομεία όπως αυτό της Έδεσσας.
«Πεθαίνουν οι ασθενείς, έχει παραδοθεί το προσωπικό πια, μπορούσαν πολλοί ασθενείς από αυτούς να σωθούν. Γίνεται επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια. Καλούμε τον κόσμο να προστατεύσει τον εαυτό του. Πραγματικά είναι ο σώζων εαυτόν σωθήτω», σημείωσε.
«Τσακισμένο το προσωπικό»
Ο Μιχάλης Γιαννάκος πρόσθεσε ακόμα: «Το σύστημα δυστυχώς έχει ηττηθεί και σε λίγες μέρες δεν θα μπορεί να παρέχει καμία ασφάλεια στους νοσηλευόμενους. Το προσωπικό είναι τσακισμένο. Προσπαθεί να καλύψει τις τρύπες που άνοιξαν οι 7.000 συνάδελφοι που τέθηκαν σε αναστολή και οι 2.000 συνταξιοδοτήσεις. Φοράνε τη στολή υψηλής προστασίας και δεν προλαβαίνουν να πάνε ούτε για κατούρημα 8 ώρες. Είναι φοβερό δηλαδή αυτό που συμβαίνει».
Το παράδειγμα της Έδεσσας
Αναφερόμενος στο παράδειγμα του νοσοκομείου Έδεσσας, είπε πως τις τελευταίες 10 μέρες έχουν πεθάνει πάνω από 30 ασθενείς με κοροναϊό. Νοσηλεύονται πάνω από 50 ασθενείς στις δύο κλινικές ενώ αναπτύσσεται και τρίτη. Η ΜΕΘ έκλεισε ελλείψει εντατικολόγων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Γιαννιτσών.
«Η ΜΕΘ όμως δεν είναι πολυτέλεια, είναι απαραίτητη. Πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός, αλλά το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι έχει δύο μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου (high flow) η κάθε κλινική και γίνεται επιλογή όταν υπάρχει χαμηλός κορεσμός και σε μηχάνημα υψηλής ροής οξυγόνου. Υπάρχουν μόνο 3 παθολόγοι, οι οποίοι έχουν παραδοθεί, κανένας πνευμονολόγος, και δυστυχώς πεθαίνουν οι ασθενείς αβοήθητοι», είπε.
«Να επιστρατευτούν ιδιωτικές κλινικές»
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κάλεσε την κυβέρνηση να επιστρατεύσει τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές να νοσηλεύουν περιστατικά κορωνοϊού και στις ΜΕΘ και στις κλινικές, κι όχι περιστατικά αποκατάστασης που νοσηλεύουν σήμερα, όπως υποστήριξε.
Κάλεσε τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή να εμβολιαστούν ώστε να επιστρέψουν, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση στην πολιτεία να βάλει νερό στο κρασί της και να δεχτεί την επιστροφή τους, έστω και με καθημερινά rapid tests, καθώς όπως είπε «όταν έχεις πόλεμο επιστρατεύεις όλες τις δυνάμεις σου».
Αναφορικά με την επικείμενη επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, υποστήριξε πως οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν έχουν νοσοκομειακή εμπειρία και προσφέρουν περισσότερα βλέποντας τους ασθενείς στο σπίτι τους για να μην έρχονται στα νοσοκομεία σε μη αναστρέψιμη κατάσταση.
Στο Ιπποκράτειο: 63 εισαγωγές, 21 ύποπτα περιστατικά, 7 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Χρήστος Τζελέπης, χαρακτήρισε ως εφιαλτική την εφημερία που ολοκληρώθηκε το πρωί της Τρίτης.
Όπως είπε, 150 άτομα εξετάστηκαν στην εφημερία COVID, έγιναν 63 εισαγωγές θετικών στον ιό και άλλα 21 ύποπτα περιστατικά.
Οι 15 κλίνες ΜΕΘ COVID είναι καλυμμένες, με 7 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ το πρωί της Τρίτης. Σημαντική ανάσα αναμένεται να δώσει η διάθεση και των υπόλοιπων 15 κλινών της νέας ΜΕΘ του νοσοκομείου, που ως τώρα νοσήλευε περιστατικά μη-COVID, με τη διακομιδή των τελευταίων σε άλλες ΜΕΘ.
Πότε θα φύγουν τα πρώτα φύλλα πορείας
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών. Παρόλο που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είχε σημειώσει ότι τα πρώτα φύλλα πορείας θα έφευγαν σήμερα, αυτό δεν έγινε. Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, αυτό θα ξεκινήσει να συμβαίνει από την ερχόμενη Πέμπτη. Η κυβέρνηση ουσιαστικά αφήνει ένα 48ωρο περιθώριο στους γιατρούς, μια άτυπη παράταση. Σίγουρα σε αυτό παίζει ρόλο και ότι αύριο είναι η επέτειος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου και το κυβερνητικό επιτελείο δεν θέλει να δυναμιτίσει το κλίμα.
Οι γιατροί προεξοφλούν ότι η επιστράτευση δεν θα λύσει τα ζητήματα
Οι γιατροί του ΕΣΥ συνεχώς επισημαίνουν τις ελλείψεις που υπάρχουν στο ΕΣΥ, ενώ σημειώνουν ότι χρειάζεται άμεση ενίσχυση για να μη δούμε χειρότερες συμφορές από όσες έχουμε ζήσει ως σήμερα.
Δεν είναι άγνωστο ότι και την προηγούμενη φορά που η κυβέρνηση εφάρμοσε το μέτρο της επίταξης των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών, οι περισσότεροι ειδικοί, αλλά και δεκάδες γιατροί του ΕΣΥ, που έχουν «στις πλάτες τους» το βάρος της διαχείρισης των νοσοκομείων, έκριναν ανεπαρκή την επίταξη, κυρίως επειδή οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα που κλήθηκαν – είτε εθελοντικά, είτε κυρίως μέσω επιστράτευσης – να συνδράμουν στην προσπάθεια που γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία, δεν έχουν την εμπειρία, ούτε όμως και την εξειδίκευση, προκειμένου η βοήθειά τους να πιάσει τόπο.
Η τοποθέτηση του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου είναι ενδεικτική. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τόνισε στο MEGA ότι «ενδεχομένως να κληθούν» οι ιδιώτες γιατροί, προσθέτοντας πως «υπάρχει προσπάθεια να το αποφύγουμε». Ο ίδιος τόνισε: «Οι ανάγκες δεν είναι σταθερές. Είναι ποιοτικές και όχι ποσοτικές, αλλά και μεταβαλλόμενες».
Μάλιστα, είπε ότι πρέπει να περιμένουμε τρεις ημέρες «και κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα χρειαστεί να γίνει η επιστράτευση», αναφέροντας ως παράδειγμα την Κυριακή, «που είχαμε λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης», όπως είπε, «και οι ανάγκες μειώθηκαν».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αν έρθουν τώρα τρεις άνθρωποι που μπορούν να δουλέψουν σε ΜΕΘ αυτοί ‘αξίζουν’ σαν 15 άλλους ανθρώπους με ειδικότητα. Τους βρίσκουμε σταδιακά αυτούς τους ανθρώπους και γι’ αυτό λέμε ότι χρειάζεται υπομονή για λίγες ημέρες. Καθημερινά προσθέτουμε στελέχη υψηλής επιστημονικής αξίας στο σύστημα από την Πέμπτη».
Χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό
Μιλώντας για ανθρώπους που μπορούν να δουλέψουν σε ΜΕΘ, ο κ. Εξαδάκτυλος δεν είπε τίποτα περισσότερο από αυτό που έλεγαν στην προηγούμενη επίταξη δεκάδες συνάδελφοί του: ότι οι εντατικές χρειάζονται εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, δηλαδή εντατικολόγους, και όχι ανειδίκευτους – για τις ΜΕΘ – γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν την εμπειρία των γιατρών του ΕΣΥ.
Να σημειώσουμε ότι η ΟΕΝΓΕ χθες έκανε λόγο για προπαγανδιστικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι «δεν βρίσκει γιατρούς να προσλάβει» στο ΕΣΥ, ενώ προχώρησε σε καταγγελία για «πάγωμα» προσλήψεων, όπως στην 1η ΥΠΕ.
Σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσουμε ότι οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται και για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Όταν έχεις 30 με 40 χιλιάδες αστυνομικούς και λιμενικούς ανεμβολίαστους, πώς μπορείς να κρατάς σε αναστολή τους 7.000 περίπου υγειονομικούς που κάτω από άλλες συνθήκες θα βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κοροναϊό, αναρωτιούνται οι Ομοσπονδίες στον χώρο της Υγείας.
Επίσης, αυτές οι αντιφατικές επιλογές στάλνουν λάθος μηνύματα στην κοινωνία για τον καθολικό εμβολιασμό.
Μέλος της Επιτροπής: Να αναθεωρηθεί η αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών
Η αναστολή για τους υγειονομικούς απασχολεί και τους ειδικούς της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του καθηγητή Δημόσιας Υγείας και μέλους της Επιτροπής, Τάκη Παναγιωτόπουλου για το θέμα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παναγιωτόπουλος πρότεινε να εξεταστούν άλλες ποινές για τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς όπως η παρακράτηση μέρους του μισθού τους συμπληρώνοντας ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε εργασίες που δεν θα είναι της πρώτης γραμμής με τεστ τρεις ημέρες την εβδομάδα ή και καθημερινά.
Ειδικότερα ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι από τις αρχές του φθινοπώρου δόθηκε το μήνυμα ότι «μπήκαμε σε κανονικότητα» χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά και ότι η διασπορά γίνεται μόνο από τους ανεμβολίαστους κάτι που όπως είπε «δεν στέκει επιστημονικά δυστυχώς».
Αντιεπιστημονικός ο όρος «επιδημία μη εμβολιασμένων»
Εξήγησε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θάνατο αλλά παραμένει υπαρκτή αν και χαμηλότερη η πιθανότητα απλής νόσησης ενώ οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν.
Ο υπερβολικός τονισμός ότι οι μη εμβολιασμένοι μεταδίδουν περισσότερο, δίνει την αίσθηση στους εμβολιασμούς ότι είναι προστατευμένοι, ανέφερε και πρόσθεσε ότι τα περί επιδημίας μη εμβολιασμένων δεν ανταποκρίνονται στα επιστημονικά δεδομένα.
Μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος πρότεινε μέτρα για να μειωθεί ο συγχρωτισμός στη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, στα αμφιθέατρα και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ χαρακτήρισε «ενδιαφέρον μέτρο» τη χρήση διπλής μάσκας στα ΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση ανέφερε ότι δεν νοείται να γίνονται μεγάλες εκδηλώσεις.
Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι έχουμε μπροστά μας μια ειδική κατάσταση και πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να μειωθεί η διασπορά του κοροναϊού το ταχύτερο δυνατό.
Τα σχόλια είναι κλειστά.