Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης:Ευθύνες της περιφέρειας στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης για τους αγροτοκτηνοτρόφους
«Για τις ευθύνες της περιφέρειας στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΚΑΠ, που ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης»
Προς τον κ. Περιφερειάρχη,
Πίσω από τη βιτρίνα του προβαλλόμενου νέου παράδεισου της ανάπτυξης «πράσινης, γαλάζιας» ή κάθε απόχρωσης υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.
Ειδικά οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, βρίσκονται σήμερα σε τραγικό αδιέξοδο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, των προκατόχων της και της ΚΑΠ, που τους ξεκληρίζει ενισχύοντας τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, απέναντι στους παραγωγούς και τη λαϊκή κατανάλωση.
Συγκεκριμένα :
Από τα πρώιμα κηπευτικά μέχρι τα εσπεριδοειδή, τα σταφύλια, τη σταφίδα και το λάδι, οι τιμές μένουν καθηλωμένες πιο κάτω από το κόστος παραγωγής. Οι μικρομεσαίοι αγρότες, από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι, είναι απελπισμένοι γιατί βλέπουν τις τιμές στα αγροεφόδια να ανεβαίνουν στα ύψη και τα χρέη να τους πνίγουν. Βιώνουν τις συνέπειες από τις συμφωνίες στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της ΚΑΠ για την ελεύθερη εισαγωγή αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας ακόμη και από τρίτες χώρες με μηδενικό δασμό, ώστε να έρχονται σε χαμηλότερες τιμές και να κερδοσκοπούν οι μεγαλοεισαγωγείς.
Βλέπουν το μεγαλύτερο κομμάτι των επιδοτήσεων να πηγαίνει σε επιχειρηματίες αγροτοκτηνοτρόφους. Επιπλέον, μπορεί η κυβέρνηση και περιφέρεια να περηφανεύονται ότι εξασφαλίστηκαν και στη νέα ΚΑΠ 1,92 δις, όμως επιμελώς κρύβουν ότι οι ελαιοπαραγωγοί, αμπελοκαλλιεργητές και όλοι που έχουν δενδρώδεις καλλιέργειες θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι, μιας και μέσα στη νέα ΚΑΠ προβλέπεται ρητά ότι πρέπει να υπάρξει σύγκλιση ενισχύσεων σε εθνικό επίπεδο για όλες τις καλλιέργειες ετήσιες και πολυετείς.
Πάνω σ’ αυτά, είναι και οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον καύσωνα των καλοκαιρινών μηνών στις αγροτικές καλλιέργειες, κυρίως αμπέλια στον ν. Ηρακλείου και ελιές σε όλη την Κρήτη, που ακόμη δεν έχουν φανεί στο σύνολό τους. Με τις αποζημιώσεις, εάν και όταν δοθούν, να μην καλύπτουν στο ελάχιστο τη ζημιά που έγινε, με την υποχρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από όλες τις κυβερνήσεις, που γίνεται για να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτική ασφάλιση, ενώ είναι σε ισχύ ο αντιδραστικός και αναχρονιστικός κανονισμός του και δεν αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.
Με «την πλάτη στον τοίχο» είναι και οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι με τις ανατιμήσεις στις ζωοτροφές, τις εξευτελιστικές τιμές για τον παραγωγό σε γάλα και τα υπόλοιπα κτηνοτροφικά προϊόντα, τιμές που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε το κόστος παραγωγής, την πληρωμή σύμφωνα με τις ορέξεις των μεγαλεμπόρων, τις «ανοιχτές τιμές» που δίνουν εμποροβιομήχανοι κτλ. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι μελισσοκόμοι, που είναι αναγκασμένοι να διοχετεύουν τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής τους στα μονοπώλια της μεταποίησης και της εμπορίας, που αγοράζουν το μέλι σε εξευτελιστικές τιμές και το πωλούν πανάκριβα.
Επιπλέον, παραμένει το ζήτημα των δασικών χαρτών, αφού τα μέτρα που πάρθηκαν για παράταση του χρόνου και μείωση του τέλους για την υποβολή των ενστάσεων δεν δίνουν ουσιαστική λύση προς όφελος των αγροτοκτηνοτρόφων και των μικροϊδιοκτητών γης. Τους καλούν μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες να βρουν τα χρήματα για να αποδείξουν ότι είναι ιδιοκτήτες της γης τους.
Η Περιφέρεια Κρήτης, αντί να αφουγκραστεί τη φωνή των δοκιμαζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων και να διεκδικήσει την προστασία και ενίσχυσή τους, πρωτοστατεί διαχρονικά στην προώθηση της αντιδραστικής ΚΑΠ και στα «Επενδυτικά Προγράμματα» για τη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροδιατροφικού τομέα. Επιχειρεί να καλλιεργήσει αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, μιλώντας για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ. Διατηρεί την υποστελέχωση στις υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, που έχουν αποψιλωθεί από γεωπόνους, κτηνιάτρους και λοιπό επιστημονικοτεχνικό προσωπικό, το αναποτελεσματικό πρόγραμμα δακοκτονίας με τους εργολάβους και τόσα άλλα.
Επομένως κ. Περιφερειάρχη,
Θα πρέπει κατά την άποψή μας -αντί για λόγια «συμπάθειας»- να είναι σαφής η τοποθέτησή σας απέναντι στα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων. Η περιφερειακή αρχή οφείλει να αναλάβει τις δικές ευθύνες της ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ :
• Άμεση και αντικειμενική καταγραφή των ζημιών όπου υπάρχουν στην Κρήτη και την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% για τους ελαιοπαραγωγούς και τους αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής.
• Να διασφαλιστεί ο κρατικός και δημόσιος χαρακτήρας του ΕΛΓΑ, η κρατική ενίσχυσή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο και να αποζημιώνει χωρίς καθυστερήσεις στο 100% όλες τις ζημιές, με ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες. Στελέχωση του οργανισμού με όλο το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό.
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των μικρομεσαίων παραγωγών και τη συνέχιση της δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.
• Μέτρα για την άμεση διάθεση της παραγωγής σταφυλιών και σταφίδας, με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης.
• Κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η πανδημία. Χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες.
• Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα/εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικής – οικιακής παροχής.
• Άμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Κρατική επιδότηση των ίδιων των παραγωγών για την κάλυψη του κόστους θαλάσσιων μεταφορών των προϊόντων τους.
• Λύσεις προς όφελος των αγροτοκτηνοτρόφων και των μικροϊδιοκτητών γης στο ζήτημα των δασικών χαρτών.
• Πλήρης στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, αποτελεσματικό πρόγραμμα δακοκτονίας με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση χωρίς εμπλοκή ιδιωτών.
• Άμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με κάλυψη όλων των κενών των Αγροτικών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας, που -παρά την πανδημία- η κυβέρνηση κάνει πως δε βλέπει τις σοβαρές ελλείψεις .
• Άμεσο διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία της υπαίθρου, για την κάλυψη των μεγάλων κενών που συνεχίζουν να υπάρχουν.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ- ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ- ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
Τα σχόλια είναι κλειστά.