Στο νησάκι Κολοκύθα της Ελούντας το ΚΑΣ – Ξενοδόχος ζητά τον αποχαρακτηρισμό του από αρχαιολογική ζώνη Α
Στο νησάκι Κολοκύθα της Ελούντας το ΚΑΣ – Ξενοδόχος ζητά τον αποχαρακτηρισμό του από αρχαιολογική ζώνη Α
Αυτοψία σε έκταση 120 στρεμμάτων πραγματοποίησε σήμερα στη νήσο Κολοκύθα της Ελούντας, κλιμάκιο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Η έκταση ανήκει σε επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον Ξενοδοχειακό τομέα, βρίσκεται εντός Α’ Αρχαιολογικής ζώνης έχει αγροτικό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα είναι ενταγμένη στο καθεστώς προστασίας, ως περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, με όλους τους αυστηρούς περιορισμούς που συνεπιφέρει το σχετικό νομικό πλαίσιο.
Το κλιμάκιο του ΚΑΣ ήρθε στην περιοχή για να πραγματοποιήσει αυτοψία στον παραπάνω χώρο μετά από αίτημα του επιχειρηματία, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 αγόρασε την έκταση περίπου 120 στρεμμάτων, στην ανατολική πλευρά της Κολοκύθας, απέναντι από το Γλαρονήσι, σ’ ένα από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού.
Η αγορά της έκτασης έγινε το 1973-74 πριν την κήρυξή της σε αρχαιολογική ζώνη. Ο επιχειρηματίας είχε εξασφαλίσει την έγκριση του ΕΟΤ για ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας το 1973-74 λίγο πριν πέσει το καθεστώς των συνταγματαρχών. Το ΚΑΣ παρενέβει το 1976 περιορίζοντας την άδεια, λόγω του καθεστώτος προστασίας της περιοχής, στα 300 δωμάτια, αποθαρρύνοντας τον επιχειρηματία να προχωρήσει στην επένδυση.
Παράλληλα υπήρχαν αρκετά ζητήματα με την αδειοδότηση των υποστηρικτικών έργων που απαιτούνταν, όπως η διάνοιξη δρόμων αλλά και άλλων έργων υποστήριξης της επένδυσης, λόγω του ειδικού καθεστώτος που ισχύει στη συγκεκριμένη ζώνη. Ο επιχειρηματίας έκτοτε και μετά το χαρακτηρισμό της περιοχής σε Α’ Αρχαιολογική ζώνη διεκδίκησε δικαστικά να αξιοποιήσει την παραπάνω έκταση ζητώντας αίρεση των περιορισμών που επιβλήθηκαν, ή καταβολής αποζημίωσης φτάνοντας μάλιστα ως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπου κατάφερε να αποζημιωθεί από το Ελληνικό δημόσιο με το ποσό των 500.000 ευρώ. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν ικανοποιήθηκε από το ύψος της αποζημίωσης που του καταβλήθηκε διεκδικώντας αποχαρακτηρισμό της εν λόγω έκτασης από Α’ Αρχαιολογική ζώνη σε Β’. Αυτό δυνητικά θα άρει, εφόσον συμβεί, αρκετούς από τους περιορισμούς και ο επιχειρηματίας θα μπορεί να χτίσει παραθεριστικές κατοικίες σε μια από τις πιο όμορφες και παρθένες περιοχές της Κρήτης με ότι αυτό συνεπάγεται.
Αντίδραση από το Δήμαρχο
“Να παραμείνει το καθεστώς ως έχει και να προστατευτεί η περιοχή”, ζητά ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ζητά από το ΚΑΣ, “να σεβαστεί τις γνωμοδοτήσεις των στελεχών της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, αλλά και της εκάστοτε ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού εδώ και 40 χρόνια, που προστατεύουν την Κολοκύθα αναδεικνύοντας τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής”.
Η Κολοκύθα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σπιναλόγκας, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μνημείο της Κρήτης, για την οποία εκκρεμεί η επαναδιατύπωση και επανακατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας στην UNESCO.
Μετά την επίσκεψη ακολούθησε σύσκεψη στο κοινοτικό κατάστημα Ελούντας, μεταξύ του κλιμακίου του ΚΑΣ στελεχών του Δήμου Αγίου Νικολάου, αλλά παρουσία πολιτών και φορέων, που αντιτίθενται στην όποια παρέμβαση στη νήσο Κολοκύθα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ το μέλος του ΚΑΣ, γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Γεώργιος Διδασκάλου, δήλωσε: “Η απόφαση θα βγει στην επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα μέλη του ΚΑΣ που παρευρέθηκαν σήμερα στην αυτοψία. Αφού εκφράσουν όλοι τις απόψεις τους θα καταλήξει το Συμβούλιο σε γνωμοδότηση την οποία θα εισηγηθεί στην ηγεσία του Υπουργείου”.
Πηγή: ertnews.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.