Για τις σημαντικές παρενέργειες στη λειτουργία των πανεπιστημίων, κυρίως των περιφερειακών, που έφερε η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και τα χιλιάδες κενά που δημιούργησε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μίλησε ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νίκος Κατσαράκης στον Star fm 88,4 και στον Σταύρο Γιακουβή, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να γίνουν σημαντικές διορθώσεις στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
«Υπάρχουν πολλές κενές θέσεις σε όλα τα πανεπιστήμια, ακόμα και σε πανεπιστήμια του κέντρου, δηλαδή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά βεβαίως το αποτύπωμα είναι μεγαλύτερο σε περιφερειακά. Υπάρχουν πανεπιστήμια που οι κενές θέσεις αγγίζουν το 50%.
Στο ΕΛΜΕΠΑ έχουμε πληρότητα περίπου 62%, που σημαίνει ότι 38% των θέσεων θα παραμείνουν κενές», είπε ο κ. Κατσαράκης, εξηγώντας ότι σε απόλυτους αριθμούς περισσότεροι από 700 απόφοιτοι γενικών λυκείων και ΕΠΑΛ έχασαν την ευκαιρία να σπουδάσουν στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
«Έχουμε τέσσερα τμήματα με πληρότητα 100%, κυρίως τα τμήματα επιστημών υγείας και το τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών στα Χανιά. Από εκεί και πέρα έχουμε διακύμανση ως προς την πληρότητα και πράγματι έχουμε ορισμένα τμήματα με χαμηλή πληρότητα.
Είναι κάτι που δεν αναμέναμε, με δεδομένη την ποιότητα των τμημάτων, αλλά ήταν εν τέλει αποτέλεσμα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, καθώς και του γεγονότος ότι σε ορισμένα αντικείμενα, όπως η Γεωπονία, είχαμε συνολική πτώση των βάσεων πανελλαδικά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών».
«Η θέση μας είναι ότι το ΕΛΜΕΠΑ κρατήθηκε σε δύσκολες συνθήκες» επισήμανε ο κ. Κατσαράκης, σημειώνοντας: «Δεν υπάρχει ούτε ένα από τα 11 τμήματά μας, που να απειλείται με κλείσιμο ή κατάργηση ή υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών, καθώς όλα έχουν πάνω από 50 εισακτέους. Τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν δεκάδες τμήματα άλλων πανεπιστήμιων, περίπου 50 με 60, που έχουν μικρότερο αριθμό εισακτέων».
Το σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είχε σημαντικές παρενέργειες, σημείωσε ο κ. Κατσαράκης, εκτιμώντας ότι τα αποτελέσματα με τις χιλιάδες κενές θέσεις δεν αντικατοπτρίζουν την ακαδημαϊκή ποιότητα των τμημάτων.
«Έχουμε τμήματα με πολλούς καθηγητές και αξιόλογες κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές, τμήματα που διαθέτουν ομάδες οι οποίες παράγουν σημαντικό ερευνητικό έργο και είναι ψηλά στις αξιολογήσεις. Παρόλα αυτά, κυρίως εξαιτίας της περιφερειακότητας του πανεπιστημίου μας και του γεγονότος ότι οι περισσότερες οικογένειες αναζητούν τμήματα για να σπουδάσουν τα παιδιά τους κοντά στον τόπο κατοικίας τους, οι επιλογές των υποψήφιων φοιτητών δεν έγιναν με ακαδημαϊκά κριτήρια.
Σίγουρα πρέπει να γίνουν διορθώσεις στο σύστημα», είπε ο κ. Κατσαράκης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εκφρασμένη από το υπουργείο Παιδείας πρόθεση για νέα αναδιάρθρωση του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας που θα περιλαμβάνει συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μεταλλάξεις τμημάτων. «Είναι κάτι που θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα και θα πρέπει να έχουμε προτάσεις για να προχωρήσουμε σε συζητήσεις», είπε ο κ. Κατσαράκης.
Τα πανεπιστήμια πρέπει να ξανανοίξουν, αλλά με ασφάλεια έναντι της πανδημίας
Στη συνέντευξή του ο κ. Κατσαράκης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι εξαιτίας της πανδημίας τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά τα τρία προηγούμενα εξάμηνα και παρά το γεγονός ότι υιοθέτησαν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ήταν αδύνατο να καλυφθεί το κενό που άφησε η διακοπή λειτουργίας των εργαστηρίων και των πρακτικών ασκήσεων.
«Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, αλλά το ζήτημα είναι ότι πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια. Έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμών στο εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό του ΕΛΜΕΠΑ. Γνωρίζουμε όμως ότι είναι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού των φοιτητών, γι’ αυτό και ξεκινήσαμε εκστρατεία ενημέρωσης», είπε ο κ. Κατσαράκης.
Ο ίδιος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο έλεγχος τον πιστοποιητικών υγείας όσων εισέρχονται στους πανεπιστημιακούς χώρους και τα αμφιθέατρα και εξήγησε ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί έντονα όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.
«Προετοιμαζόμαστε και συζητάμε με τα άλλα πανεπιστήμια, ενώ παράλληλα αναμένουμε οδηγίες και αποφάσεις από το υπουργείο Παιδείας. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει άλλος δρόμος αυτή τη στιγμή, πρέπει να εμβολιαστούν οι φοιτητές μας και τους παροτρύνουμε ισχυρά να εμβολιαστούν», κατέληξε ο κ. Κατσαράκης.