Την ακούς από δω, την ακούς από κει και προβληματίζεσαι για αυτό το προϊόν με το -όχι, πρέπει να το πούμε- ελαφρώς βαρετό όνομα; Είναι μόνο για χορτοφάγους; Προσφέρει τίποτα διατροφικά οφέλη ή μπα; Και τέλος πάντων, γιατί το βάζουμε στις συνταγές μας, τις νοστιμίζει καθόλου; Όπως και με τον κιμά σόγιας, είμαι εδώ για να λύσω τις απορίες σου πάνω σε αυτή την, ίσως, άγνωστη σε σένα τροφή.
Τι είναι η διατροφική μαγιά;
Η διατροφική μαγιά είναι ένα προϊόν φυσικής ζύμωσης ενός συγκεκριμένου ζυμομύκητα, του Saccharomyces cerevisiae. Μπορεί η ορολογία μαγιά να σου θυμίζει το υλικό που χρησιμοποιούμε στην παραγωγή ψωμιού ή μπύρας, όμως αυτή η μαγιά, που καλλιεργείται σε υπόστρωμα μελάσας ή παντζαριών, παρασκευάζεται ειδικά για μαγειρική, επομένως τα ενζυμικά της κύτταρα δεν είναι “ζωντανά” στο τελικό προϊόν. Στο εμπόριο την βρίσκουμε σε αποξηραμένη μορφή και συγκεκριμένα σε θρυμματισμένες νιφάδες. Που; Σε καταστήματα/ντελικατέσεν με βιολογικά και προϊόντα ειδικής διατροφής, καθώς και σε ανάλογα τμήματα των μεγάλων σουπερμάρκετ.
Σε ποιους απευθύνεται;
Η διατροφική μαγιά χρησιμοποιείται πολύ στην χορτοφαγική διατροφή, γι αυτό και την γνωρίζουν και αγοράζουν περισσότερο οι vegans και οι vegetarians. Όμως -όπως όλες οι χορτοφαγικές τροφές- απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να την χρησιμοποιήσουν για τα διατροφικά της οφέλη, για να αντικαταστήσουν υλικά (όπως π.χ. το τριμμένο τυρί) στην μαγειρική ή απλώς επειδή τους αρέσει η γεύση της.
Γιατί την βάζουμε σε συνταγές;
Η διατροφική μαγιά προσφέρει δύο καλά: το ένα είναι η τυρένια γεύση της και το άλλο η υφή που δίνει σε σάλτσες, αλμυρές κρέμες και σούπες. Όποιος την δοκιμάζει λέει ότι του θυμίζει κάποιο αλμυρό, ίσως παλαιωμένο τυρί ή καβουρδισμένο ξηρό καρπό, επομένως την προσθέτουμε (σε πολύ μικρότερη ποσότητα) οπουδήποτε θα βάζαμε τριμμένο τυρί για να το κάνουμε πιο umami. Πέρα από αυτό, όταν έρχεται σε επαφή με υγρά, αποκτά μια κρεμώδη υφή και δένει υπέροχα τις σάλτσες, όπως αυτή την αφράτη χορτοφαγική μπεσαμέλ. Κάποιοι πασπαλίζουν με αυτήν τα ζυμαρικά τους ή ακόμα και τις σαλάτες!
Έχει διατροφικά οφέλη;
Ε ναι λοιπόν, η διατροφική μαγιά δεν είναι μόνο για νοστιμιά. Αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο. Είναι επίσης τροφή πλούσια σε ωφέλιμα αμινοξέα (ειδικά γλουταμινικό οξύ), β-γλυκάνες και φυτικές ίνες. Δηλαδή όλα διατροφικά στοιχεία που ωφελούν ιδιαιτέρως τους vegans αλλά και όλους όσους ακολουθούν διατροφή φτωχή σε ζωικά προϊόντα.
Πως χρησιμοποιείται ή μαγειρεύεται;
Όπως είπα την βάζουμε μέσα σε αλμυρές κρέμες όπως η μπεσαμέλ, αντί για τυρί. Την προσθέτουμε στο τελείωμα μιας βελουτέ σούπας ή ενός πιρουνάτου πουρέ πατάτας για να τους δώσουμε τυρένια γεύση. Την ανακατεύουμε σε μια σάλτσα ή χορτοφαγικό κιμά για να βοηθήσουμε να “δέσουν”. Πασπαλίζουμε με διατροφική μαγιά τα ζυμαρικά, το ριζότο, τα ψητά λαχανικά, τις φρεσκοκομμένες σαλάτες μας (αντί π.χ. για τυρί σε μια χορτοφαγική Caesar’s), ή ακόμα και τα ζεστά σπιτικά ποπ κορν! Αρκεί να θυμάσαι ότι -σε μια συνταγή 4 ατόμων- μια ή δυό κουταλιές της σούπας αρκούν για να σου δώσουν το αποτέλεσμα που ζητάς.
Πηγή: madameginger.com