«Crash test» οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες για τον τουρισμό
Το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες κρίσιμες τέσσερις εβδομάδες έχουν οι τουριστικοί φορείς κι οι επιχειρηματίες του κλάδου, δεδομένου ότι το στοίχημα του καλοκαιριού μετά και τις εξαιρετικές επιδόσεις του Αυγούστου σε αρκετές περιοχές της χώρας, δείχνει να έχει κερδηθεί. Πλέον, η κίνηση του Σεπτεμβρίου θα δώσει το στίγμα για την επέκταση ή όχι της σεζόν, συστατικό απαραίτητο για την επίτευξη του βασικού στόχου, ο τουρισμός να πετύχει το 50% των 18.2 δισ. ευρώ τουριστικών εσόδων που μπήκαν στα ταμεία το 2019.
Ανεξάρτητα μάλιστα από την αλλαγή σκυτάλης στο αρμόδιο υπουργείο, στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι ο τουρισμός δείχνει και προς τα πού θα πρέπει να κινηθεί τα επόμενα έτη, με έμφαση δηλαδή στην ποιότητα και τις αυξημένες απαιτήσεις, που φέρνουν και περισσότερα έσοδα.
Τα έσοδα που έχουν μπει μέχρι τώρα στα ταμεία
Να θυμίσουμε ότι το πρώτο οκτάμηνο του έτους, αφίξεις και έσοδα κινήθηκαν ικανοποιητικά εν συγκρίσει με το 2020, απέχουν ωστόσο ακόμα μακράν από τα θεαματικά νούμερα του 2019. «Σωτήριοι» μήνες τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και σε επίπεδο εσόδων ήταν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, για τους οποίους δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, αλλά η πλειονότητα της τουριστικής αγοράς επισημαίνει ότι η άνοδος ήταν θεαματική.
Ήδη μάλιστα από τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της ΤτΕ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση, σε σχέση με τις χαμηλές επιδόσεις του 2020. Τα έσοδα του Ιουνίου ανήλθαν σε 790 εκατ. ευρώ φέτος, μόλις 83 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρσι και έναντι 2,55 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019. Επιπλέον, στο εξάμηνο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ, έναντι 734 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020 και 5,41 δισ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019.
Η εικόνα άλλαξε άρδην τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που παραδοσιακά για τον ελληνικό τουρισμό αποτελούν μήνες αιχμής. Σύμφωνα με την τουριστική αγορά ο Ιούλιος έφερε έσοδα που κυμάνθηκαν στο 70-75% των εσόδων του 2019 – τότε οι εισπράξεις είχαν φτάσει 3,645 δισ. ευρώ. Ο Αύγουστος μάλιστα φάνηκε να κινείται ακόμα καλύτερα παίρνοντας ώθηση από την αγορά της Βρετανίας που άνοιξε επί της ουσίας στα τέλη Ιουλίου και από τον εσωτερικό τουρισμό. Να θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο του 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν φτάσει τα 4,104 δισ. ευρώ ενώ το 2020 διαμορφώθηκαν στα 1,373 δισ. ευρώ.
Οι προαναφερθείσες επιδόσεις έχουν προλειάνει το έδαφος για ένα καλό αποτέλεσμα στο σύνολο της χρονιάς, κι αν συνεχιστούν, ακόμα και με μειωμένους ρυθμούς θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων της ανάκτησης του 50% των εσόδων του 2019.
Τι μαρτυρούν τα πρώτα στοιχεία
Τα πρώτη δείγματα για την συνέχεια είναι θετικά, υποδεικνύοντας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ότι το ανοδικό σερί του τουρισμού θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο. Ειδικά για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, η κίνηση εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα ίδια, αν όχι σε υψηλότερα επίπεδα, από τον Ιούλιο.
Για παράδειγμα στην περίπτωση της Μυκόνου και της Σαντορίνη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου οι κρατήσεις μαρτυρούν πληρότητα της τάξης του 80% μεσοσταθμικά, ποσοστό που θα μπορούσε να αυξηθεί εφόσον μιλάμε για μια χρονιά last minute. Στα ίδια επίπεδα κινούνται και οι πληρότητες για την Κρήτη το ίδιο διάστημα. Στο 60% με 70% κινούνται οι πληρότητες στην περίπτωση της Ρόδου και της Κω ενώ με καλούς ρυθμούς συνεχίζουν οι τουριστικές ροές και στην Κέρκυρα.
Επιπλέον βάσει των στοιχείων του recovery tracker του IΝΣΕΤΕ, για την εβδομάδα από 6 Σεπτεμβρίου έως 12 Σεπτεμβρίου ο προγραμματισμός των θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις ανέρχεται σε 695.164 χιλιάδες καταγράφοντας μεν μια μείωση της τάξης του 10,7% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα – την εβδομάδα από 30 Αυγούστου έως και 5 Σεπτεμβρίου οι προγραμματισμένες θέσεις αριθμούν τις 778.892 – αλλά κινούμενος σε πολύ καλά επίπεδα συγκρινόμενος με το 2020. Μια εβδομάδα αργότερα οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις φτάνουν τις 665.158, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 4,3% σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα. Σημειωτέον ότι πέρυσι είχαν φτάσει στη χώρα μας 1,33 εκατ. επιβάτες τον Σεπτέμβριο ενώ τον Οκτώβριο 955 χιλιάδες επιβάτες.
«Κλειδί» και πάλι τα υγειονομικά δεδομένα
Καθοριστικός παράγοντας για ακόμα μια φορά θα αποτελέσουν τα υγειονομικά δεδομένα τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες τροφοδότες. Αν δεν κλείσουν οι ευρωπαϊκές αγορές με επιβολή καραντίνας, ο Σεπτέμβριος μπορεί να φτάσει και το 80% της πληρότητας επισημαίνουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς της Κρήτης.
Να θυμίσουμε ότι τους περιορισμούς στις αφίξεις των Αμερικανών ταξιδιωτών αποφάσισαν να επαναφέρουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω της νέας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ. Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ είχε εμφανίσει 588 νέες μολύνσεις Covid ανά 100.000 κατοίκους, ένας αριθμός αρκετά άνω του ορίου των 75 κρουσμάτων που έχουν θέσει οι ευρωπαϊκές αρχές.
Όπως ανέφερε ανακοίνωση της Κομισιόν, η πλειοψηφία των κρατών – μελών τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων (απαγόρευση μη απαραίτητων ταξιδιών), τα οποία είχαν αρθεί στις αρχές καλοκαιριού (18 Ιουνίου). Ωστόσο η απόφαση των Βρυξελλών δεν είναι δεσμευτική για τα κράτη – μέλη, καθώς οι οριστικές αποφάσεις λαμβάνονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αγνοήσουν την Ε.Ε. και να συνεχίσουν να δέχονται Αμερικανούς ταξιδιώτες.
Οι τουρίστες ξοδεύουν περισσότερα κι από το 2019
Σε κάθε περίπτωση, ενθαρρυντικό για τον τελικό λογαριασμό είναι και το γεγονός ότι οι τουρίστες ξοδεύουν όπως τις παλιές, καλές εποχές. Ειδικότερα κι όπως μαρτυρούν τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι δαπάνες των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας φέτος, αυξήθηκαν φτάνοντας στα επίπεδα του 2008.
Σημειωτέον ότι από το 2008 κι έπειτα, και ειδικά μεσούσης της οικονομικής κρίσης της, η Μέση Δαπάνη ανά ταξίδι στη χώρα μας κινούνταν πτωτικά. Το 2014 μάλιστα αποτέλεσε την πρώτη χρονιά που κινήθηκε κάτω από τα 600 ευρώ ανά ταξίδι ενώ το 2016 ήταν η χρονιά που η Μέση Δαπάνη έφτασε το ιστορικό χαμηλό των 470 ευρώ ανά ταξίδι.
Ωστόσο φέτος, την δεύτερη πανδημική χρονιά του πλανήτη, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στη χώρα μας για το μήνα Ιούνιο άγγιξε τα 729 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 20% σε σύγκριση με το αντίστοιχο νούμερο του Ιουνίου του 2019, την τελευταία «κανονική» χρονιά. Εν συγκρίσει δε με τον περσινό Ιούνιο όπου ο τουρισμός δεν είχε ανοίξει ακόμα το αντίστοιχο νούμερο υπερδιπλασιάστηκε στο +125% από τα μόλις 324 ευρώ.
Τα σχόλια είναι κλειστά.