«Βούλιαξαν» τα θέρετρα από ξένους και έλληνες τουρίστες

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, τον φετινό Ιούνιο ανακτήθηκε το 1/3 των αεροπορικών επιβατών του 2019 (έναντι 3% τον Ιούνιο 2020), ενώ τον Ιούλιο του 2021 ανακτήθηκαν τα 2/3 των επιβατών του 2019 (έναντι 29% τον Ιούλιο 2020).
Με τις κρατήσεις ως τα μέσα Σεπτεμβρίου να παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική σχεδόν στο σύνολο των μεγάλων δημοφιλών τουριστικών προορισμών, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο να κερδίσει το «στοίχημα» της φετινής χρονιάς: Να επιτύχει, δηλαδή, τον στόχο του 50% των τουριστικών εσόδων-αφίξεων του 2019, που αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ όλων των εποχών!

Το «μπουμ» του τουρισμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε συνδυασμό με τη διψήφια αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς μετά το τέλος της καραντίνας δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες ότι το 2021 η ελληνική οικονομία θα επιτύχει ισχυρό ρυθμό ανάκαμψης, παρά το σοκ που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στο περιβάλλον και στην οικονομία της Βόρειας Εύβοιας.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να ακολουθήσει τον αναπτυξιακό ρυθμό της ευρωζώνης που σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ έκανε άλμα 13,6%.

Το ίδιο τρίμηνο η αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε στο 2%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 καθώς η οικονομία ήδη είχε σημάδια ανάκαμψης (Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.)

«Fully booked» νησιά – δημοφιλείς προορισμοί
Η τουριστική κίνηση στα νησιά και στους δημοφιλείς προορισμούς είναι κάτι περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων από τις 22 έως τις 31 Αυγούστου εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν κατά μέσο όρο στο 80%. Ετσι, η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά, η Λευκάδα και η Χαλκιδική, αλλά και νησιά των Κυκλάδων και των Σποράδων, ετοιμάζονται να μπουν δυναμικά στον Σεπτέμβριο.

Τουριστικοί παράγοντες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι μέχρι και τις 22 Αυγούστου οι περισσότερες μονάδες είναι fully booked από ξένους και έλληνες τουρίστες, ενώ ως το τέλος του μήνα οι πληρότητες σταθεροποιούνται γύρω στο 80%. Επίσης, διαπιστώνουν ότι «τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια δυναμική στις κρατήσεις από το εξωτερικό», η οποία διαρκεί τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ο Αύγουστος, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, ήταν πολύ καλύτερος σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, γεγονός που βοήθησε τις τουριστικές επιχειρήσεις να «πάρουν μια βαθιά ανάσα», καλύπτοντας μέρος των οικονομικών απωλειών που τους προκάλεσε η πανδημία από το ξεκίνημά της.

Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία του Eurocontrol, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας (ΔΑΑ) συγκαταλέγεται στους δέκα αερολιμένες που κατά μέσο όρο εξυπηρέτησαν τις περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις ανά ημέρα, στο διάστημα μεταξύ 5 και 15 Αυγούστου.

Ειδικότερα, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει τη δεύτερη μικρότερη πτώση της τάξης του 15% όσον αφορά τον αριθμό πτήσεων σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019, όταν μερικοί από τους πλέον νευραλγικούς κόμβους αερομεταφορών στην Ευρώπη, όπως τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, της Μαδρίτης, του Παρισιού και του Αμστερνταμ, κατέγραψαν μειώσεις που κυμάνθηκαν μεταξύ 28% και 37%.

Εφόσον δεν υπάρξουν σοβαρά απρόοπτα στο μέτωπο της πανδημίας, οι παράγοντες του τουρισμού εκτιμούν ότι στο τέλος της σεζόν ο ελληνικός τουρισμός θα μπορέσει να επιτύχει έσοδα της τάξεως των 8-9 δισ. ευρώ (έναντι 18,2 δισ. ευρώ, που ήταν τα έσοδα το 2019).

«Η πορεία του ελληνικού τουρισμού από τον Ιούνιο έως και τώρα εξελίσσεται σύμφωνα με το πλέον θετικό σενάριο. Βασικό μας μέλημα τώρα πρέπει να είναι η συνέχιση της λειτουργίας των ξενοδοχείων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την τήρηση των μέτρων κατά της Covid-19 και την αύξηση των εμβολιασμών» σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος.

Η Ελλάδα «νικήτρια» στον αγώνα ανάκαμψης
Σύμφωνα με μελέτη του διεθνούς οργανισμού OAG, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις στις πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί τον Αύγουστο στην Ευρώπη ήταν μειωμένες κατά 31% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, στα δρομολόγια προς την Ελλάδα η κίνηση τον Αύγουστο καταγράφεται αυξημένη κατά 2%, ξεπερνώντας τα προ κορωνοϊού επίπεδα! Σημειώνεται ότι οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις την τελευταία εβδομάδα έφτασαν τις 841.000 – ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη πτώση παρατηρείται σε άλλους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Ισπανία, καθώς οι αντίστοιχες θέσεις στις πτήσεις είναι μειωμένες κατά 25%.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport Greece, που διαχειρίζεται τα 14 μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας (εκτός της Αθήνας), στο επτάμηνο ο συνολικός αριθμός διακινηθέντων επιβατών διαμορφώθηκε σε 6.015.197, έναντι 3.090.390 το αντίστοιχο διάστημα του 2020 (αύξηση 94,6%). «Τα σταθερά μηνύματα της Ελλάδας, ότι η χώρα παραμένει ανοιχτή στον τουρισμό, φαίνεται ότι αποφέρουν καρπούς» σχολιάζουν παράγοντες από τον χώρο των αερομεταφορών.

Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, τον φετινό Ιούνιο ανακτήθηκε το 1/3 των αεροπορικών επιβατών του 2019 (έναντι 3% τον Ιούνιο 2020), ενώ τον Ιούλιο του 2021 ανακτήθηκαν τα 2/3 των επιβατών του 2019 (έναντι 29% τον Ιούλιο 2020).

Ο εγχώριος τουρισμός
Φέτος, η ελληνική τουριστική βιομηχανία στηρίχθηκε και πάλι κυρίως στις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό. Ενα μοντέλο που αναπτύχθηκε με τεράστια επιτυχία από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και αποτέλεσε το «αντίδοτο» στην οικονομική κρίση της χώρας συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, την περυσινή χρονιά, όταν οι τουρίστες από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 75%, την κατάσταση έσωσαν σε πολλές περιοχές οι έλληνες τουρίστες, τα ταξίδια των οποίων μειώθηκαν μόλις κατά 21,9% σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2020 οι Ελληνες όλων των ηλικιών που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι ανήλθαν σε 3,8 εκατ., ενώ πραγματοποιήθηκαν 5,8 εκατ. ταξίδια, σημειώνοντας μείωση 17,7% και 21,9%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019. Εφέτος θα ξεπεράσουν τα ταξίδια του 2019.

4% αύξηση ΑΕΠ βλέπει ο Σκυλακάκης
Ο τουρισμός οδηγεί την ανάπτυξη καθώς οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι εισπράξεις εφέτος ενδέχεται να φτάσουν το 60% του 2019, από το 45% που προέβλεπε το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο υπουργείο Οικονομικών, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ξαναγράφουν τον προϋπολογισμό ανεβάζοντας τον εφετινό στόχο για το ΑΕΠ πάνω από το 4%, από την αρχική εκτίμηση που ήταν στο 3,6%.https://www.in.gr/
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ελαιόλαδο: Πτώση τιμών-ρεκόρ για τους παραγωγούς –...

Η κατακόρυφη πτώση στις τιμές του ελαιόλαδου συνεχίζεται, καθώς...

Ανεργία, υποαπασχόληση, χαμηλές αμοιβές και εξαντλητικά ωράρια

Τι αντιμετωπίζουν ο νέοι στην αγορά εργασίας Υψηλή ανεργία. Απασχόληση...

Ελαιόλαδο: Πτώση τιμών-ρεκόρ για τους παραγωγούς –...

Η κατακόρυφη πτώση στις τιμές του ελαιόλαδου συνεχίζεται, καθώς...

Ανεργία, υποαπασχόληση, χαμηλές αμοιβές και εξαντλητικά ωράρια

Τι αντιμετωπίζουν ο νέοι στην αγορά εργασίας Υψηλή ανεργία. Απασχόληση...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
VAVOULAS GROUP 300×250
SYNKA 300X250
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ-4-GOD’S GIFT-CROISSANT-RETHYMNO-300X250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Τα μυστικά των μακροβιότερων λαών στον κόσμο

Τη δεκαετία του ’60, ο Έλληνας άντρας ήταν ο...

Τι πραγματικά συμβαίνει με τα ηλεκτρικά τον χειμώνα;

Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα ηλεκτρικά οχήματα...

Ελαιόλαδο: Πτώση τιμών-ρεκόρ για τους παραγωγούς – Πότε θα δούμε φθηνότερες τιμές στα ράφια

Η κατακόρυφη πτώση στις τιμές του ελαιόλαδου συνεχίζεται, καθώς...