Τι απαντά η υπ. Πολιτισμού για το ιστορικό μνημείο
Την επείγουσα κατάσταση με τον κίνδυνο κατάρρευσης της βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Φανουρίου στην Κιθαρίδα, του δήμου Μαλεβιζίου, ανέδειξε με ερώτησή του, προς το ΥΠΠΟΑ, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Ηρακλείου, Γιώργος Λογιάδης.
Στην απάντηση της υπουργού Λίνας Μενδώνη αναφέρεται ότι δεν μπορεί ακόμα να υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση ενεργειών καθώς εκκρεμεί γεωτεχνική μελέτη που θα δείξει τι συμβαίνει με το υπέδαφος ενώ χρειάζεται έρευνα και για την στατικότητα του κτηρίου. Τις ενέργειας αυτές θα αναλάβει το ίδιο το υπ. Πολιτισμού.
Ο κ. Λογιάδης εξέφρασε φόβους για την καθυστέρηση των παραπάνω ενεργειών και τονίζει ότι πρέπει να τρέξουν τάχιστα οι διαδικασίες για να διασωθεί το ιστορικό αυτό μνημείο.
Η απάντηση της κυρίας Μενδώνη είναι η εξής:
«Ο Ναός της Παναγίας Ελεούσας και του Αγίου Φανουρίου βρίσκεται στα 200μ ΝΑ του οικισμού Κιθαρίδας. Η λειτουργία της μονής μνημονεύεται σε έγγραφα της ενετοκρατίας και της τουρκοκρατίας. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται το σύγχρονο νεκροταφείο, το ασκεπές σχολείο του 19ου αιώνα (1841-1866) και ερειπωμένα κελιά. Ο ναός σήμερα έχει τη μορφή τρίκλιτης τρουλαίας βασιλικής. Ωστόσο, το οικοδόμημα αναπτύχθηκε από συνεχείς προσθήκες, στο αρχικό κτίριο και απέκτησε την τελική αρχιτεκτονική μορφή του τον 19ο αιώνα. Το 2001 και το 2004 συντάχθηκαν και εγκρίθηκαν η μελέτη αποκατάστασης του μνημείου και συντήρησης των τοιχογραφιών, αντίστοιχα.
Οι εργασίες υλοποιήθηκαν το διάστημα 2004-2006, στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων Ν. Ηρακλείου» με χρηματοδότηση του Γ’ ΚΠΣ. Παρά την υλοποίηση των ανωτέρω εργασιών, στο διάστημα που μεσολάβησε έως σήμερα, ο ναός εμφάνισε, εκ νέου, εκτενείς ενεργές ρηγματώσεις στην ανωδομή και θέματα ανερχόμενης και εισερχόμενης υγρασίας.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου έχει συμπεριλάβει το μνημείο στο έργο «Ψηφιακό Αποσφράγισμα Αγιωνύμων Νήσων», που υλοποιείται στο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Κύπρος και στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος, με στόχο την καταγραφή της υφιστάμενης παθολογίας και την αποτύπωση της, η οποία γίνεται με χρήση προηγμένης τεχνολογίας, προκειμένου να διαθέτει σαφέστερη εικόνα για τα προβλήματα του ναού. Δεδομένου ότι κρίνεται απαραίτητη η διεξαγωγή γεωτεχνικής έρευνας για τη διερεύνηση της κατάστασης και της ποιότητας του εδάφους έδρασης και η διερεύνηση της στατικής επάρκειας του ναού, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ μεριμνούν για την εκπόνηση των ανωτέρω, προκειμένου να ωριμάσει πρόταση για την αποκατάσταση του ναού».