Και βάση drones ετοιμάζεται στην Κρήτη

Aκόμη και βάση UAV’s περιλαμβάνει το σχέδιο μετατροπής της Κρήτης σε «φρούριο» των Ενόπλων Δυνάμεων για την προβολή ισχύος τους προς και από τη θάλασσα στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο σχεδιασμός για τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στο Ηράκλειο όχι μόνο προχωράει κανονικά αλλά εμπλουτίζεται κιόλας όπως πληροφορούνται τα «ΝΕΑ». Οι Επιτελείς επιδιώκουν να δημιουργήσουν μία δεύτερη «φωλιά» σε νησιωτική περιοχή για τους ιπτάμενους «κατασκόπους» τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Και η περιοχή που επελέγη είναι η Κρήτη και το Ηράκλειο, αφού η Μεγαλόνησος προσφέρει μοναδικό πλεονέκτημα για έλεγχο της περιοχής της νοτιανατολικής Μεσογείου.

Εξάλλου θεωρείται βέβαιο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα αρκεστούν στα δύο UAV’s τύπου Heron που αποκτήθηκαν προσφάτως αλλά θα ενισχυθούν και με άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Κι αυτό διότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι το μέλλον των σύγχρονων επιχειρήσεων από αέρος. Αν τελικώς δημιουργηθεί αυτή η βάση στην Κρήτη τότε οι Ένοπλες Δυνάμεις θα διαθέτουν συνολικά τρεις, μαζί με την έδρα των «Πήγασος» στη Λάρισα, και των «Ηeron» στη Σκύρο.

Τα UAV’s που θα επιχειρούν από την Κρήτη θα χρησιμοποιούν ως ορμητήριο τον ίδιο χώρο όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί η βάση ελικοπτέρων της Κρήτης, πιθανότατα στην περιοχή του νυν αεροδρομίου του Ηρακλείου. Θα υπάρχουν όλοι οι τύποι ελικοπτέρων, δηλαδή και Σινούκ και Καϊόβα, και ΝΗ-90. Όλες οι παραπάνω κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας της Κρήτης την οποία «τρέχουν» το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ. Στόχος είναι να υπάρχουν και τάγματα υψηλής ετοιμότητα αλλά και τα κατάλληλα μέσα (ελικόπτερα, UAV’s ) για να επιτυγχάνεται και στην πράξη η ταχύτητα αντίδρασης. Από παλιά είχε επισημανθεί από υψηλόβαθμους αξιωματικούς η χρησιμότητα των ελικοπτέρων στην Κρήτη καθώς στο νησί υπάρχουν αερομεταφερόμενα τάγματα και μονάδες αλεξιπτωτιστών. Μία βάση – σημείωναν – θα προσδώσει ταχύτητα σε επιχειρήσεις. Το νέο στοιχείο είναι βέβαια τώρα τα UAV’s, τα οποία έχουν πλέον σημαντικό ρόλο σε αστραπιαίες συγκρούσεις.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Ωστόσο, ο σχεδιασμός των Επιτελείων για τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων και UAV’s στο Ηράκλειο, όπως όλα δείχνουν, θα μπει σε τροχιά υλοποίησης πολύ συντομότερα σε σύγκριση με το φιλόδοξο πρότζεκτ της δημιουργίας δεύτερου ναυστάθμου στη Σούδα. Οι Επιτελείς μπορεί να θέλουν περισσότερα πλοία να σταθμεύουν μόνιμα στην Κρήτη, δηλαδή μία δεύτερη «Σαλαμίνα» αλλά γνωρίζουν ότι μία τέτοιου μεγέθους ναυτική βάση απαιτεί πολύ χρόνο αλλά και χρήμα για να υλοποιηθεί.

Πάντως η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Στρατού Ξηράς αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία της Κρήτης έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε σειρά παρεμβάσεων στο νησί αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Σ’ αυτό το πλαίσιο το περσινό καλοκαίρι το ΓΕΣ σε χρόνο ρεκόρ, προχώρησε στη δημιουργία στρατιωτικού φυλακίου στη Γαύδο. Ο Στρατός Ξηράς απέκτησε για πρώτη φορά παρουσία στο νοτιότερο σημείο της Ελλάδας και συνολικά οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πλέον αποτελεσματικότερο έλεγχο σε μία περιοχή πολύ υψηλού ενδιαφέροντος.https://www.tanea.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.