Παρέμβαση Νίκου Ηγουμενίδη στο ν/σχ για τα Ζώα Συντροφιάς: Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης να τα «έχει καλά με όλους»

Παρέμβαση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τα ζώα συντροφιάς έκανε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης. Ο βουλευτής με άρθρο του στην εφημερίδα «Πατρίδα» της Κρήτης ασκεί έντονη κριτική στην Κυβέρνηση τονίζοντας ότι «παρά τις προσδοκίες που σκοπίμως καλλιέργησε αρχικά για βήματα στην κατεύθυνση της προστασίας των ζώων, από το σχέδιο της διαβούλευσης που απέχει πολύ από το αρχικό κείμενο αποδεικνύεται περίτρανα ότι η Κυβέρνηση λειτούργησε με τη λογική «να τους ικανοποιήσουμε όλους», δηλαδή τόσο όσους μάχονται για την προστασία των ζώων όσο και όσους ανήκουν στην κατηγορία της εκμετάλλευσης των ζώων».

Ο βουλευτής σημειώνει ότι το νομοσχέδιο της διαβούλευσης, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, ουσιαστικά «δεν πιάνει» τα επίμαχα ζητήματα, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις αρμοδιότητες, ενώ επιμένει να αγνοεί τις θέσεις της επιστημονικής κοινότητας. Ειδικότερα, ο Νίκος Ηγουμενίδης μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Πολυδαίδαλο και αναποτελεσματικό σχήμα»: Ενώ παρουσιάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών να έχει την κύρια αρμοδιότητα, στην πραγματικότητα 3 διαφορετικά Υπουργεία εμπλέκονται με αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες εντείνοντας τη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματικότητα. Αρμόδια αρχή για την υγεία των ζώων παραμένει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Δήμοι ορί υπεύθυνοι για τη σύνταξη επιχειρησιακών προγραμμάτων, ενώ «σφήνα» μπαίνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τη βασική αρμοδιότητα της διαχείρισης του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων αρμόδιες για την εφαρμογή της κτηνιατρικής νομοθεσίας και την ορθή λειτουργία της σήμανσης-καταγραφής και τον έλεγχο των καταφυγίων. Στα παραπάνω, και η διάταξη που ορίζει το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης να «συνεπικουρεί» – με ποιο τρόπο άραγε; – το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Είναι κατανοητό πως μέσα από αυτό το πολυδαίδαλο σχήμα δεν μπορεί να επιτευχθεί η ουσιαστική προστασία των ζώων.

«Απουσία γενναίας και ολοκληρωμένης χρηματοδότησης». Η Κυβέρνηση βασίζεται στο πετυχημένο αλλά για άλλους σκοπούς «Νόμο Σκουρλέτη» που δημιουργήθηκε όχι για το θέμα των ζώων συντροφιάς αλλά για ζητήματα όπως κατασκευής έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιΐας κ.ά, και που προβλέπει την χρηματοδότηση των Δήμων μέσα από επενδυτικά δάνεια με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επίσης βασίζει τη χρηματοδότηση στον ήδη «κουτσορεμένο» από την σημερινή Κυβέρνηση Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΣ. Η Κυβέρνηση ουσιαστικά «ρίχνει στάχτη στα μάτια», αφού έχει ήδη φροντίσει να βάλει πλαφόν χρηματοδότησης στους δήμους πάνω στο νόμο (ήδη έχει «τορπιλίσει» τον «ΦιλόΔημο»), αλλά και αφού «πετσοκόβει» ετησίως τον Προϋπολογισμό των Δήμων.

«Στις καλένδες το ζήτημα της στείρωσης»: Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση του νομοσχεδίου για την επιδίωξη της Κυβέρνησης «να τα έχει καλά με όλους» είναι το ζήτημα της υποχρεωτικότητας της στείρωσης. Ενώ η αρχική διάταξη όριζε την υποχρεωτικότητα μετά την πρώτη γέννα, η διάταξη τροποποιήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου και το ζήτημα πλέον μετατίθεται για μετά την 1/9/2023 και τα αναλογούντα διοικητικά πρόστιμα για μετά την 1/9/24, ενώ παράλληλα ο Υπουργός διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιεί τις ημερομηνίες και να ορίζει εξαιρέσεις (άρθρο 39 παρ.3) ουσιαστικά παραπέμποντας το θέμα στις καλένδες. Από την στιγμή που ο εκάστοτε Υπουργός με μια Υπουργική Απόφαση δύναται να τροποποιεί τους όρους της στείρωσης η Κυβέρνηση αποδεικνύει πως στην πραγματικότητα επέλεξε να μην «αγγίξει» το θέμα.

«Απουσία επίλυσης της υποστελέχωσης αρμόδιων υπηρεσιών». Η Κυβέρνηση αναθέτει κομβικές αρμοδιότητες σε υπηρεσίες που μέχρι σήμερα έχει φροντίσει ήδη να υποστελεχώσει. Τρανταχτό παράδειγμα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας. Μετά από προσωπική μου επίσκεψη στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης διαπίστωσα ότι δεν έχει ακόμη απαντηθεί έγγραφο αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης για την άμεση πρόσληψη 5 μόνιμων κτηνιάτρων από τους περίπου 20 συνολικά που απαιτούνται σε βάθος 5ετίας για τις ανάγκες συνολικά της υπηρεσίας. Και βέβαια αντίστοιχα με ό,τι συμβαίνει στο Ηράκλειο συμβαίνει και σχεδόν σε όλη την Επικράτεια. Πώς επομένως θα επιτελέσουν το έργο τους αυτές οι υπηρεσίες όταν δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό, σημειώνει ο βουλευτής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.