Νίκος Ηγουμενίδης: Η «Μήδεια» ανέδειξε ανάγλυφα τις ανεπάρκειες του «επιτελικού κράτους» του κ. Μητσοτάκη
Με σημερινό άρθρο-παρέμβαση στον τοπικό τύπο της Κρήτης ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης καταγράφει μια σειρά από τομείς στους οποίους η πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχει οδηγήσει τη χώρα σε καταστροφικές συνέπειες.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο βουλευτής στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», η Κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να «πράττει το ανθρωπίνως δυνατόν», σύμφωνα με την έκφραση του σημερινού Πρωθυπουργού, ενώ η «Μήδεια» ανέδειξε ανάγλυφα τις ανεπάρκειες του «επιτελικού κράτους» του κ. Μητσοτάκη. Όπως σημειώνει ο Νίκος Ηγουμενίδης ανά θεματολογία:
1. Κακοκαιρία «Μήδεια»: Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη άφησε στην τύχη της την πρωτεύουσα και άλλες περιοχές της χώρας αν και γνώριζαν εδώ και δέκα ημέρες για την έλευση της κακοκαιρίας. Έκλεισαν την εθνική οδό και έκοψαν την χώρα «στα δύο» χωρίς να ενημερώσουν τους πολίτες. Έχουν αφήσει χωρίς ρεύμα και θέρμανση μέσα στον παγετό ολόκληρες περιοχές για ώρες. Τα Μέσα Σταθερής τροχιάς- πράγμα πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα- υπολειτουργούν.
2. Ενίσχυση μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας: Μέσα σε 24 ώρες γίναμε μάρτυρες δυο υποχωρήσεων σε εξαγγελίες μόλις της προηγούμενης εβδομάδας. Με την πρόσκληση που δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου για την ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών εμπορικών επιχειρήσεων για την ψηφιακή αναβάθμισή τους, με τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων, ουσιαστικά μένουν εκτός διαδικασίας τουλάχιστον το 50% των επιχειρήσεων, ενώ περιορίζει από το 100% στο 30% το ποσοστό της επιδότησης για τον απαιτούμενο εξοπλισμό.Παράλληλα ανακοινώνει την έναρξη της Επιστρεπτέας προκαταβολής 6, βάζοντας σαν κάτω όριο για τις εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους έμπορους και επαγγελματίες το «υπέρογκο» ποσό των 500 €!
3. Ανεργία: Για τον Ιανουάριο του 2021, (στοιχεία του ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ») επιβεβαιώνεται η δραματική κατάσταση που επικρατεί στην απασχόληση, καθώς καταγράφεται μείωση κατά 80.764 των προσλήψεων σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020. Για τον περασμένο Δεκέμβριο, (στοιχεία του ΟΑΕΔ), το 2020 έκλεισε με 1.133.432 καταγεγραμμένους ανέργους, εκ των οποίων το 62% είναι γυναίκες. 47.864 καταγεγραμμένοι άνεργοι δεν αναζητούν πλέον εργασία, ενώ χιλιάδες άλλοι είναι αόρατοι, καθώς έχουν οδηγηθεί εκτός συστήματος καταγραφής και στήριξης.
4. Εστίαση: Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οδηγεί στην καταστροφή και την εξαθλίωση σχεδόν 500.000 εργαζόμενους και επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης. Οι ίδιοι παρέδωσαν τα κλειδιά των καταστημάτων τους, όπως τους ζήτησε αλαζονικά ο Υπουργός Ανάπτυξης.
5. Ανάπτυξη–πορεία της Ελληνικής οικονομίας: Η έκθεση χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν εκτιμά ότι η χώρα μας θα σημειώσει διψήφια ύφεση το 2020 και τη δεύτερη βαθύτερη στην Ευρώπη, αλλάζοντας προς το χειρότερο τις δικές της προηγούμενες προβλέψεις. Επίσης, παραπέμπει πια στο τέλος του 2022 την επιστροφή της οικονομίας στα επίπεδα του 2019. Για φέτος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 3,5% -πολύ χαμηλότερο από το 4,8% που προέβλεπε η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό- και 5% για το 2022.
6. Εμβολιασμοί: Εξακολουθούν να λειτουργούν εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία παρότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΠΦΥ. Εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται ηλικιωμένοι από τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας για να εμβολιαστούν. Δεν υπάρχει σχεδιασμός για κατ’ οίκον εμβολιασμό υπερηλίκων που αδυνατούν να μετακινηθούν.
Κλείνοντας την παρέμβαση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «για όλα αυτά η απάντηση του κ. Μητσοτάκη, που μπήκε στην πολιτική μας καθημερινότητα τελευταία, είναι: «κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν»», θέτοντας το ερώτημα: «Γιατί δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να ανοίξουν τα εμβολιαστικά κέντρα για να μην ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας;».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να συνεχίζεται ως μονόδρομος μια «γραμμή» διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης που αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου επιδημικού κύματος τελείως αναποτελεσματική» και επομένως «η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε αυτό που πρέπει, ούτε αυτό που μπορεί. Φτάνει πια με τη κοροϊδία, τον εμπαιγμό, την υποτίμηση της νοημοσύνης μας».
Τα σχόλια είναι κλειστά.