Η μακρόχρονη πορεία του ΣΥΦΑΚ στην τροφοδοσία φαρμάκων έχει αποδείξει πως μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία τη διανομή και φύλαξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού
Μια κατατοπιστική Συνέντευξη Τύπου, αναφορικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και συγκεκριμένα, τη φύλαξη και τη διανομή τους στην Κρήτη, παραχώρησαν στα ΜΜΕ, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης (ΣΥΦΑΚ), κ. Δημήτρης Αλιμπέρτης και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΦΑΚ, κ. Απόστολος Γενετζάκης.
Έτοιμος να υποδεχτεί τα εμβόλια δηλώνει ο ΣΥΦΑΚ, μέσω του Γενικού Διευθυντή του, με το Υπουργείο να αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στο Συνεταιρισμό, επιλέγοντάς τον να φυλάξει αλλά και να διανέμει τα εμβόλια «ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Κρήτης».
Χαρακτηριστικό της δυναμικής του ΣΥΦΑΚ είναι το γεγονός πως, αν του ζητηθεί η συμβολή και σε άλλες περιοχές της χώρας στις οποίες δραστηριοποιείται, όπως τα Δωδεκάνησα και η Αθήνα, δηλώνει πρόθυμος να το κάνει.
Ήδη, πάντως, οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί με την 7η ΥΠΕ, όπου και επισημάνθηκαν διάφορες παρατηρήσεις, από πλευράς του ΣΥΦΑΚ, προκειμένου η διαδικασία να κυλήσει ομαλά και με ασφάλεια, όπως, άλλωστε, εγγυάται ο ίδιος ο ΣΥΦΑΚ, μετά την μακρόχρονη και επιτυχημένη παρουσία του στην τροφοδοσία φαρμάκων.
Όπως είπε ο κ. Γενετζάκης, κατά την εισαγωγική του ομιλία, «Ο Όμιλος του ΣΥΦΑΚ, απαντώντας στην πρόσκληση – και πρωτόγνωρη πρόκληση – εκ μέρους του Υπουργείου για τη φύλαξη και διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ανταποκρίθηκε έχοντας πλήρη συναίσθηση της κοινωνικής του ευθύνης για να φτάσει το εμβόλιο έγκαιρα και με ασφάλεια σε όσους έχουν ανάγκη, έχοντας στο μυαλό μας την ευθύνη που έχουμε».
«Τα ζητήματα αυτά δεν είναι τόσο εύκολα όσο φαίνονται, αλλά θα προσπαθήσουμε να διακινήσουμε το εμβόλιο ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο σημείο του νησιού», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΥΦΑΚ, κ. Γενετζάκης.
Γιατί όμως επιλέχθηκε ο ΣΥΦΑΚ τόσο για τη διανομή όσο και για τη φύλαξη των εμβολίων;
Όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γενετζάκης, ο ΣΥΦΑΚ διαθέτει αποθήκες, οι οποίες είναι από τις πρώτες σε όλη την Ελλάδα που έχουν πιστοποιηθεί με ISO.
Ενώ, από την πλευρά του, ο κ. Αλιμπέρτης τόνισε πως ο ΣΥΦΑΚ αποτελεί μία από τις πλέον σύγχρονες μονάδες στη χώρα, διαθέτει αυτοκίνητα – ψυγεία και έχει τη δυνατότητα να πραγματοποίει μεταφορές σε ολόκληρη την Κρήτη. Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, «Είμαστε η μοναδική φαρμακαποθήκη που μπήκε στη Αθήνα και αναπτύσσεται με αξιοσημείωτους ρυθμούς».
Την ετοιμότητα του ΣΥΦΑΚ να υποδεχτεί τα εμβόλια τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του, κ. Δημήτρης Αλιμπέρτης, αναφέροντας: «Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τα εμβόλια. Σύντομα θα υπάρχουν τα εμβόλια και στην Κρήτη, με το ΣΥΦΑΚ να αποτελεί τη μοναδική μονάδα που θα αναλάβει τόσο τη φύλαξη, όσο και τη διανομή».
«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα στήνεται ένα τεράστιο σύστημα από το Υπουργείο Υγείας, που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Το θέμα είναι να συντονιστούμε με τις ΔΥΠΕ και τις μονάδες εμβολιασμού και όλα θα πάνε καλά», τόνισε ο ίδιος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι κ.κ. Αλιμπέρτης και Γενετζάκης, προέβησαν σε διευκρινήσεις.
Όπως είπαν, μεταξύ άλλων:
«Ο ΣΥΦΑΚ έχει αναλάβει τη φύλαξη και τη διανομή των εμβολίων στην Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές, τη φύλαξη την έχουν αναλάβει φαρμακαποθήκες και τη διανομή εταιρία διανομής. Ωστόσο, αν μας ζητηθεί να βοηθήσουμε και άλλες περιοχές θα το κάνουμε στις άλλες δύο περιοχές που δραστηριοποιούμαστε: Δηλαδή στα Δωδεκάνησα και την Αθήνα.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλιμπέρτης.
Σε ερώτηση για το πότε αναμένονται τα εμβόλια στην Κρήτη, ο κ. Αλιμπέρτης ανέφερε πως «Στην Κρήτη τα εμβόλια αναμένεται να φτάσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.», με το ΣΥΦΑΚ να είναι καθόλα έτοιμος, αφού, σύμφωνα με τον ίδιο «Τα ειδικά ψυγεία που διαθέτουμε είναι έτοιμα να υποδεχτούν τα εμβόλια. Το προσωπικό είναι επαρκές και αναμένεται να εκπαιδευτεί, αλλά και να παραλάβει τον ειδικό εξοπλισμό – δε χρειάζονται στολές, παρά μόνο γάντια και γυαλιά που θα μας χορηγήσει το Δημόσιο».
Αναφορικά με τη διαδικασία παραλαβής, φύλαξης, διανομής και παράδοσης, ο κ. Αλιμπέρτης διευκρίνισε: «Όλα θα γίνονται με ειδικές διαδικασίες. Διαθέτουμε ήδη τα αυτοκίνητα – ψυγεία τα οποία έχουν ISO boxes και είναι ικανά να μεταφέρουν τα εμβόλια που πρέπει – σε αυτή, την πρώτη φάση του εμβολιασμού – να φυλάσσονται σε θερμοκρασία βαθιάς κατάψυξης, -80 βαθμών Κελσίου. Η μονάδα φύλαξης των εμβολίων στην Κρήτη θα είναι μία και η τοποθεσία της θα είναι μυστική, ενώ θα έχει και ισχυρή φύλαξη και αστυνόμευση».
«Ο ΣΥΦΑΚ διαθέτει την τεχνογνωσία. Η δουλειά μας είναι να εγγυηθούμε ότι θα παραδίδουμε, με τις σωστές διαδικασίες και με ασφάλεια τα εμβόλια στην ποσότητα και το σημείο που θα μας ορίζει το Υπουργείο. Μπορούμε να εγγυηθούμε ότι μέχρι της στιγμή της παράδοσης όλα θα πάνε σωστά. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε στο θέμα της τροφοδοσίας των φαρμάκων», συμπλήρωσε ο κ. Γενετζάκης.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΣΥΦΑΚ, πάντως, «Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη, καθώς οι εμβολιασμοί στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνονται με προγραμματισμό. Τα εμβόλια που θα έρθουν, σε πρώτη φάση, θα είναι λίγα και πρέπει να υπάρξει συντονισμός, προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες».
Αναφορικά με τα άλλα εμβόλια, ο κ. Αλιμπέρτης σχολίασε πως «Πέρα από το εμβόλιο της Pfizer/Biontech, θα αναλάβουμε και το εμβόλιο της Moderna, όταν αυτό εγκριθεί, καθώς και το AstraZeneka. Η Ευρώπη, δε νομίζω να συνεργαστεί με το Sputnik».
«Υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», τόνισε, κλείνοντας, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΥΦΑΚ.https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.